2007. augusztus 31.

Tíz éve halott Diana hercegnő

Tíz évvel ezelőtt, 1997. augusztus 30-án éjszaka indult el végzetes útjára Diana hercegnő és akkori partnere, Dodi Fayed a párizsi Ritz Hotelből. A hercegnő halála megrázta az egész világot, azóta sem múlik el nap, hogy ne jelennének meg róla cikkek.

De ki volt Diana Frances Spencer?

Diana Frances Spencer 1961. július elsején született. Miután szülei külön költöztek, majd elváltak, a Spencerek családi fészkében, a Northamptonshire-ben lévő Althorpban élt.

Diana a norfolki Riddlesworth Hall-ba járt iskolába, majd a kenti West Heath leányiskola növendéke lett. Finoman szólva sem volt eminens tanuló, nem sikerült letennie az alapvizsgákat, így tanulmányait Svájcban fejezte be.

Skót gyökerei miatt szülei válása azt is jelentette, hogy gyakran kellett utaznia a Northamptonshire-i családi otthon és Skócia között.

Megismerkedett a brit trónörökössel, majd ahogy kapcsolatuk kezdett elmélyülni, úgy nőtt a média érdeklődése is. Diana ekkoriban a Young England óvodában dolgozott részidős óvónőként.

Károly walesi herceg és Diana Frances Spencer 1981. február 24.-én jelentették be eljegyzésüket. Az eljegyzési gyűrű 30 ezer fontba került, az ékszeren egy zafírt 14 gyémánt övezett.

Az esküvőn Dianát édesapja, Earl Spencer kísérte az oltárhoz. Az Emmanuels tervezte esküvői ruha uszálya 8 méter hosszú volt, elefántcsont taftból és antik csipkéből készült.

Diana és Károly 1981. július 29.-én házasodtak össze a londoni Szent Pál katedrálisban. Az eseményt közel egymilliárdan követték a televízióban, a helyszínen 3500 szerencsés meghívott lehetett tanúja, amint a pár megesküszik.

A pár a Royal Yacht Britannián töltötte a nászutat, melynek során egy 12 napos hajóút keretében átszelték a Földközi-tengert Egyiptomig. A nászút további részét a balmorali királyi kastélyban töltötték.

Nem sokat kellett várni a trónörökös megszületésére sem. William Arthur Philip Louis herceg 1982. június 21.-én látta meg a napvilágot. Vilmos herceg a trónöröklési sorrendben - édesapja után - a második.

Valamivel több mint két évvel később megszületett Vilmos öccse is. Henry Charles Albert David 1984. szeptember 15.-én született, így alig 12 éves volt, amikor édesanyja az autóbalesetben elhunyt.

A végzetes nap percről percre

1997. augusztus 30-án, szombaton Diana hercegnő és Dodi Fayed Párizsba érkezik a Földközi-tengeren töltött szabadságukról. A pár Szardínia szigetéről indul és a párizsi Le Bourget repülőtéren száll le.

A repülőtérről a Fayed-család egyik ingatlanjába viszik őket, mielőtt a - szintén a család tulajdonában lévő - Ritz Hotelbe mennének a Vendome térre.

Az este folyamán Dianát és Dodit végig nagyon zavarja a lesifotósok jelenléte, ezért lemondanak egy előkelő belvárosi étterembe tervezett vacsorát, helyette a Ritzben, saját lakosztályukban vacsoráznak.

12.20
A pár éjfél után 20 perccel, azaz már augusztus 31-én hagyja el a lakosztályt. A hotel hátsó bejáratánál beszállnak a Ritz által biztosított Mercedes S280-ba, majd a biztonsági személyzet egyik tagja, az aznap este sofőrként is működő Henri Paul és a Fayed-család által felbérelt testőr, Trevor Rees-Jones társaságában elindulnak. Diana és Dodi Fayed a hátsó ülésen foglalnak helyet.

Megpróbálják elterelni a lesifotósok figyelmét, ám ez nem sikerül tökéletesen, így néhány paparazzo az autó nyomába szegődik, amint az végigszáguld a Szajna északi partján.

12.25
A Mercedes az egyik aluljáróban karambolozik. Először az oldalfalnak ütközik az autó, majd az út túloldalán lévő oszlopnak. A vizsgálatok később megállapítják, hogy az autó alighanem összeütközött egy fehér Fiat Unóval, bár a hivatalos jelentés szerint ennek nem volt komoly szerepe a balesetben. A Mercedes 118-155 km/h sebességgel haladt, jóval a megengedett határ fölött.

12.26
Beérkezik az első riasztás a rendőrségre és a mentőkhöz.

12.32
Az első mentőcsapat megérkezik a helyszínre. Az összetört Mercedes hátsó padlóján Diana hercegnő öntudatánál van, Dodi Fayed ellenben már az ütközés pillanatában szörnyethalt, csakúgy, mint a sofőr, Henri Paul. Az anyósülésen utazó testőr, Trevor Rees-Jones is öntudatánál van, de sérülései nagyon súlyosak. Orvosok és járókelők rohannak a hercegnőhöz.

01.00
Diana hercegnőt sikerül kiszabadítani az autóból. Megpróbálják a helyszínen ellátni, mielőtt a Pitie-Salpetriere kórházba szállítják.

01.30
Dodi Fayedet hivatalosan is halottá nyilvánítják

02.06
Diana hercegnő megérkezik a kórházba, még mindig életben van.

04.00
Az orvosi beavatkozás ellenére Diana hercegnő a szív- és tüdősérülések következtében meghal.

(Forrás: InfoRadio.hu)

Kapcsolódó videók:



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése