2007. július 1.

Megkerült

Megmenekültünk! Vagy épp most buktunk el. Idővel kiderül. Annyi mindenesetre biztos, hogy megkerültek a Fürstenfeldben írt dolgozataink, amit Sós tanárúr megkapott, és a hétvége folyamán le is osztályozza ezeket. Az eredmények tükrében mindenki eldöntheti mennyire jó hír ez számára.

Mindemellett ránk férne egy jó hír a fürstenfeldi félévvel kapcsolatban is. Gyors számolást követően egyértelmű, hogy nem lett meg annyi kérvény, ami szükséges lett volna ahhoz, hogy tanárostól, mindenestül tartsunk egy újabb félévet Fürstenfeldben, így az ezirányú tervek egyértelműen zsákutcába futottak. Kérdés azonban, hogy az egyéni tanrendes kérvényekre is ez a sors vár-e, ahol tanárokat ugye nem kell küldeni, csak Szentgotthárddal kell megegyezni a tanításról. Erre minimális esélyt látok, hiszen pénzt ide is - oda is kell adni. Miután Fürstenfeldben a kollégiumban lakom - amin gondolom profit is termelődik -, így még támogatom is bizonyos értelemben a szentgotthárdon felmerülő költségeket. Ezzel szemben ha Székesfehérváron tanítok, fizetek egy albérletet, akkor nem kap semmit a suli.

Nem csak kollégiumba, akár kolostorba is vonulhatunk. Huszonhét karintiai, szlovéniai és észak-olaszországi (Friaul körzeti) kolostor, apátság várja a pihenni, kikapcsolódni vágyókat - derül ki a Nyaralás a kolostorban című, Ausztriában nemrég publikált kiadványból.

A Die Presse című osztrák újság által ismertetett, interneten is elérhető (www.kath-kirche-kaernten.at) ingyenes brosúra szerzője, Matthias Kapeller szerint három különlegessége van egy kolostori nyaralásnak: 1. a kolostorok semmivel össze nem hasonlítható légköre, amely nemcsak az építészeti sajátosságokból, hanem az ott hivatásukat megélő szerzetesek életéből is ered; 2. a teljes körű ellátás, beleértve a saját termesztésű gyümölcsöket, bort és szükség esetén a lelki gondozást; 3. igen kedvezményes árak: egy éjszaka reggelivel 17 eurónál kezdődik.

Karintia három ország - Ausztria, Szlovénia, Olaszország - határán fekszik, emiatt a térség történelmében is sok a közös vonás. A füzet ezért 12 karintiai kolostor mellett 8 szlovéniai és 7 friauli kolostort is bemutat. Rövid ismertetést is közöl a kolostorok gasztronómiai és lelki ajánlatairól. Utóbbiak a zsolozsmákon való részvételtől a személyre szabott lelkigyakorlatokig és a vállalatvezetőknek javasolt programokig terjednek. (Forrás: Stop)

Akik mégsem vonulnának kolostorba, nekik ajánlom az épp most zajló wimbledoni tenisztornát. Esemény itt is van, hiszen volt, akit majdnem kizártak kivillanó bugyija miatt, ráadásul arra is megszaporodtak a lopások, és most még a rendőri készültséget is fokozták. A játékot tekintve a szombati napot elmosta az eső, azonban a középső vasárnap a hagyományoknak megfelelően játékoktól mentes lesz, hétfőn folytatódik a - kicsit sűrű - program. Amennyiben az időjárás is úgy akarja.

Hamarosan megérkezik Magyarországra is a Narancsvidék című amerikai filmsorozat teljes második évadja DVD-n. Az augusztus 21-i megjelenések közt akadhatunk a DVD-re. Július 7-től a Viasat3-on a sorozat harmadik évadjának ismétlése kezdődik meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése