2009. november 8.

Murray Valencia, Djokovic Bázel bajnoka

A világranglistán negyedik helyezett Andy Murray számára 69 perc elég volt ahhoz, hogy 6-3, 6-2-re legyőzze az orosz Mikhail Youzhny-t a Valencia Open 500 mai döntőjében. A skót az idei szezonban legyőzhetetlennek bizonyult a fedett pályás versenyeken. Murray a győzelmével - mint a torna neve is mutatja - 500 pontot szerzett, emellett 323 000 dollár pénzjutalom is üti a markát. Az orosznak be kell érnie 300 ponttal és 149 250 dollárral.

A páros döntőt a cseh Frantisek Cermak és a szlovák Michal Mertinak nyerte meg a spanyol Marcel Granollers és Tommy Robredo duó ellen. Előbbiek 6-4, 6-3-ra tudtak győzni valamivel több mint 1 órányi játékot követően. A cseh-szlovák párosnak szüksége is volt a győzelemre, amennyiben be szeretnék biztosítani londoni részvételüket.

Az igazi meglepetés azonban nem Valenciában, hanem a Davidoff Swiss Indoors Basel elnevezésű torna döntőjében született. Az elmúlt három év bajnokának, Roger Federernek nem sikerült folytatnia sorozatát, miután 2 óra 10 perc játékot követően 6-4, 4-6, 6-2-re legyőzte a világranglista harmadik Novak Djokovic, a bázeli torna második kiemeltje. Az idei szezon ötödik ATP World Tour győzelmét zsebelte be ezzel a szerb. Jutalma 500 pont, illetve 291 700 dollár. A világelső svájci 300 ATP ponttal és 134 000 dollárral vigasztalódhat.

A párosok között a Daniel Nestor - Nenad Zimonjic kanadai-szerb duónak kevesebb mint 1 óra alatt sikerült legyőznie a Bob Bryan és Mike Bryan által alkotott amerikai (testvér)párost. A döntő eredménye 6-2, 6-3 lett. A londoni tornára már mindkét páros korábban kvalifikálta magát.

Ahogy szintén ott lesz Londonban a valenciai győztes Andy Murray, a bázeli győztes Novak Djokovic, továbbá Roger Federer, Rafael Nadal, Juan Martin del Potro, valamint Andy Roddick. Még nem bíztosította részvételét Nikolay Davydenko és Fernando Verdasco, de jelenleg még az ő londoni szereplésük tűnik biztosnak.

A párosok közül a Nestor-Zimonjic és a Bryan testvéreken kívül még biztosan ott lesz a Bhupathi-Knowles és a Dlouhy-Paes duó, a többiek részvétele egyelőre nem biztosított, a TOP10-es párosok kvalifikációja esélyes jelenleg, mivel Knowle nem Melzer, hanem Ram oldalán indul párosban Párizsban.