2008. október 25.

Hajnalban óraátállítás!

Holnap hajnalban kezdődik a téli időszámítás, ekkor hajnali háromkor két órára kell visszaállítani az órák mutatóit.

Az óraátállításnak köszönhetően évente 120-140 gigawattórával fogyaszt kevesebbet a lakosság. Ez naponta megközelítőleg 1000 háztartás energiafogyasztását takarítják meg, ami 5 milliárd forintos spórolást jelent. Magyarországon 1980-ban vezették be a nyári és a téli időszámítást, az energiával való takarékoskodás érdekében. Az átállást szabályozó 1996-os kormányrendelet szerint a nyári időszámítás minden év március utolsó vasárnapján kezdődik és október utolsó vasárnapjáig tart.

A téli időszámítás kezdete nem érinti a MÁV menetrendjét. Néhány nemzetközi és belföldi vonat azonban a határállomáson, illetve a kiinduló állomáson várja be a téli időszámítás szerinti indulási időt. Az óraigazítás a Dacia expressz mindkét járatát, és a Beograd nemzetközi gyors Belgrád felől érkező járatát érinti..

A BKV éjszaka még a nyári időszámítás szerint indítja járatait. A Volánbusz és a Malév járatai nem közlekednek az óraátállítás idején.

Az óraátállítás költségmegtakarítás mellett számos hátránnyal jár, ilyenkor gyakoribbak a depressziós tünetek, az új időszámítás mégis a gyermekeket érinti a legérzékenyebben akik – kutatások szerint – hónapokig képtelenek biológiai órájukat az új rendhez igazítani.

(Forrás: MR1-Kossuth Rádió)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése