2008. június 3.

Turizmus mesterszak Fürstenfeldben

Tegnap este tartotta első tájékoztató előadását Frau Mag. Dr. Melitta Becker, a Zentrum für Interkulturelle Studien intézetvezetője. A turizmus mesterképzés iránt érdeklődő (leendő) hallgatókon kívül a TyBlog Szerkesztősége (értsd: én) is meghívást kapott az eseményre. A rendezvény helyszínéül a ZIS-FF (Fürstenfeld, Schillerplatz 1.) 1. számú terme szolgált. A kezdést pedig 19.00 órában határozták meg a szervezők.

Az iskolaépület, amit az intézet bérel, a szecesszió stílusjegyeit hordozza magán, az osztálytermek a 2007-es évben végrehajtott renoválásnak köszönhetően modern kinézetűek, valamint jól felszereltek. Mindkét tanterem az épület első emeletén található, ahogy a ZIS-FF irodái is ugyancsak ezen a szinten kaptak helyet. A tájékoztató előadásból kiderült, hogy levelező képzésről van szó, ami azt jelenti, hogy minden hónap első és harmadik hétvégéjén van oktatás. Pénteken délután, szombaton egész nap. Az időpontokban a tanárokkal, illetve a csoporttársakkal történt egyeztetések alapján flexibilis az intézet. Az alapelképzelés szerint pénteken 14.00 és 19.00, szombaton 9.00 és 17.00 óra között zajlik az oktatás.

A képzés költsége szemeszterenként €1.850 (jelenlegi árfolyamon átszámítva kb. 445.000 Ft; 1 EUR = 240 HUF), a képzés ideje 5 szemeszter, azaz a várható összköltsége a képzésnek €9.250 (kb. 2.225.000 Ft; 1 EUR = 240 HUF). Ez a költség ugyanannyi, mintha az Uni Linz képzését Linz városában vennénk igénybe, hiszen a ZIS-FF a képzést ezzel az egyetemmel együttműködve kínálja Fürstenfeld városában. Az (osztrák viszonylatban) alacsony ár oka, hogy az Uni Linz egy állami intézmény. Ugyanezen képzés más egyetemen elérheti akár a €28.000 is. (A képzés teljes költségét tekintve, mely közel háromszorosa a ZIS-FF ajánlatának)

Az előadáson kiosztásra került egy információs füzet, melyből kiderül, hogy mely tárgyakból épül fel az adott félév a képzés időtartama alatt. Ebből jól látható, hogy folyamatosan helyet kap a tanmenetben a szakmai angol nyelv. A szemeszterek felépítését végiglapozva észrevehető, hogy egy igen széles szeletet kíván a turizmus kategóriából átölelni, ezáltal egy nagy, több eltérő - ugyanakkor a turizmushoz tartozó - területen felhasználható ismeretanyagot kíván a képzésen részt vevő hallgatók számára átadni. A tanmeneten felül különböző programok is várhatók a szakhoz kapcsolódóan, így például egyből az első félév elején egy utazás Linzbe, ahol a hallgatók egy turizmushoz kapcsolódó rendezvényen vehetnek részt.

A képzés anyagi finanszírozására több lehetőség is kínálkozik. Egyfelől különböző támogatásokat lehet megpályázni, másfelől lehetőség van banki kölcsön felvételére. Ehhez kapcsolódóan egy ajánlattal állt elő az előadáson a Raiffeisen Bank képviselője (honlapjukon megnézve a munkatársakat Mag. David Prettenhofer-re tippelnék). Ezt az osztrák lakosokon kívül a devizabelföldiek is igénybe vehetik, és kedvező kamatozást biztosít. (Devizabelföldinek számítok állítása szerint, ha három hónapja van bejelentett osztrák címem, valamint ezen felül a hitellel kapcsolatban elvárás részükről, hogy hat hónapja legyen nálunk vezetett bankszámlám, különben nem adnak nekem semmit)

Nem véletlen egyébként, hogy a bank részéről is külön kiemelték a magyar érdeklődőket. Az intézet ugyanis a város fekvéséből adódóan (hármas határ) az osztrák lakosokon felül a magyar és szlovén érdeklődőket is sok szeretettel várja. Jelenleg - Frau Becker elmondása alapján - már három komoly magyar érdeklődő van a képzés iránt, és a környékbeli osztrákok közül is számos megkeresés érkezett már be az intézethez a képzéshez kapcsolódóan. A bank a magyar hitelügyintézéshez kapcsolódóan megadta két magyar munkatársuk (Dr. Kiss Tünde és Dittrich Anikó) nevét, illetve munkahelyi elérhetőségeiket is.

Némi érdekességként egy kis kitérő: Rendszeres blogolvasók már tudhatják, hogy Tünde a Kodolányi János Főiskola Fürstenfeldi Regionális Oktatási Központ kollégiumában lakik mostanság. További érdekesség, hogy munkatársa, aki ugyancsak a RB alkalmazott, és már szerepelt a blogban ugyancsak (Martin), szintén érdeklődik a ZIS-FF turizmus mesterképzés iránt. (Láttátok egyébként már a képet róla az RB-FF lapon? Nos, amiért megengedte, hogy ilyen kép felkerüljön róla, így bűntiből most jól belinkelem ide)

A Zentrum für Interkulturelle Studien képzésével kapcsolatban felmerült kérdéseket Dr. Melitta Becker intézetigazgató szívesen fogadja. Elérhetőségei (telefon, e-mail, illetve előzetes időpontegyeztetést követően személyes találkozóhoz az intézet címe) a ZIS-FF hivatalos honlapján megtalálhatók. A jelentkezéshez szükséges formanyomtatvány ugyancsak a hivatalos honlapról szerezhető be. Az intézettel a TyBlog már korábban is foglalkozott ebben és ebben a bejegyzésben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése