2012. október 8.

Ki lesz háromszoros világbajnok?

A tavalyi Red Bull Racing dominancia után üdítő volt év elején látni a futamonkénti újabb és újabb nyertes pilótákat. Megszerezte Nico Rosberg és Pastor Maldonado is F1-es karrierje első futamgyőzelmét - előbbi a kínai, utóbbi a spanyol nagydíjon tudott diadalmaskodni. Utóbbi győzelme némi extra izgalmat is hozott magával, amit szívesen kihagytunk volna: tűz ütött ki a Williams boxban, de szerencsére nem torkollott tragédiába az eset. Köszönhetően annak, hogy az első hét futamot hét különböző versenyző nyerte meg, így igazán sokesélyessé vált a száguldó cirkusz 2012-es világbajnoksága. Az első duplázó Fernando Alonso volt, aki ekkor átvette a vezetést a pilóták világbajnokságában, és azóta is az élen áll. Nyáron még úgy tűnhetett, hogy legnagyobb riválisa idén Mark Webber lehet. Az a Webber, aki 2010-ben már elszalasztotta a nagy lehetőséget az egyéni vb megnyerésére, és idén sem tett másként.

Az egyéni világbajnokság állása 15 futam után: Alonso, Vettel, Räikkönen,
Hamilton, Button és Webber pontjainak alakulása a 2012-es szezonban

A nyári pihenő után szépen lassan kezd kétszemélyessé apadni az esélyesek mezőnye. A kétszeres világbajnok Fernando Alonso, avagy a szintén kétszeres világbajnok Sebastian Vettel 5 futam múlva már háromszoros bajnoknak mondhatja magát. Matematikailag ugyan Kimi Räikkönen is versenyben van (és a még begyűjthető 125 pont miatt sokan mások), de a realitás inkább azt mondja, hogy előbbi kettő között dőlhet el a 2012-es egyéni világbajnoki cím sorsa. Fernando Alonso megnyugtató előnyre tett szert, ami azonban a Japán Nagydíj utánra mindösszesen négy pontnyira apadt Sebastian Vettellel szemben. A német háromszor nem szerzett pontot idén: Malajziában az ötödik helyről rajtolt, a futamon pedig pont lecsúszott a pontszerző helyekről, amikor 11. helyen ért célba. Az Európai Nagydíjon bár az élről rajtolhatott Vettel, a futamot 34 kör után generátorprobléma miatt fel kellett adnia. Harmadik nullázása az Olasz Nagydíjon történt, és ezúttal is a generátor volt az ok. Alonso kétszer nullázott a szezon eddigi részében. A Belga Nagydíjon az emlékezetes rajtbaleset miatt, amiért Romain Grosjean egy futamos eltiltást is kapott. A másik a mostani hétvége, azaz a Japán Nagydíj, amikor Räikkönennel ért össze szerencsétlenül az autójuk a rajtot követően.

Sebastian Vettel és Fernando Alonso párharca a 2012-es egyéni
világbajnoki cím, a harmadik egyéni vb-címük megszerzéséért

A négy pontos különbség felfogható úgy is, mint egy újabb "mini-világbajnokság" kezdete. (Ezt mintha valamelyikük nyilatkozta volna úgyszintén) A még kiosztható 125 pont sok, és bármelyikük belefuthat a következő öt futamon olyan esetbe, amivel hirtelen 25 pontos hátrányt szednek össze. Mindazonáltal remélem, hogy az utolsó öt versenyen sem technikai hiba, sem más hülyesége miatt nem esik ki egyik vb-aspiráns sem, és a(z ő és csapatuk) pályán mutatott teljesítménye alapján dől el a 2012-es egyéni (és csapat) világbajnoki cím sorsa. A személyes preferenciám természetesen Sebastian Vettel, de bárki nyeri az idei címet, az megérdemelten mondhatja majd magát háromszoros világbajnoknak.