2012. október 7.

Már csak 4 pont Vettel hátránya

Sebastian Vettel mesterhármassal búcsúzik Japántól
Sebastian Vettel a pole pozícióból rajtolva, a futam végén a leggyorsabb kört is megfutva tudta megnyerni a 2012-es Japán Nagydíjat, mely idei harmadik futamgyőzelme, és 2009, valamint 2010 után a harmadik győzelme Japánban. Csapattársa nem volt ilyen szerencsés, Romain Grosjean jóvoltából az utolsó helyről kellett előre küzdenie magát a futamon, mely végül a 9. helyig sikerült is az ausztrál számára. A francia jutalma a rajt után bemutatott "teljesítményéért" egy 10 másodperces stop&go büntetés volt. Érik a következő eltiltása? Esetleg érdemes lenne végleg? Grosjean egyébként a 19. helyen zárta a futamot, ami tulajdonképpen az utolsó hely, őt már csak a kiesett versenyzők követik.

A jól ismert Vettel-Finger
Nem volt szerencséje az egyéni világbajnokságot korábban toronymagasan vezető Fernando Alonsónak, aki Kimi Räikkönennel ért össze a rajtnál, aminek eredménye a spanyol korai kiesése lett. Ezzel négy pontosra apadt Alonso előnye, aki továbbra is 194 pontjával vezeti a pilóták világbajnokságát, de szorosan mögé felzárkózott Sebastian Vettel a maga 190 pontjával. A Ferrari rajongóinak Felipe Massa miatt azért lehetett okuk az örömre ma is, hiszen a brazil hosszú-hosszú idő után állhatott ismételten dobogóra. Két év után a második hely lett Massáé. (Ezt megelőzően a 2010-es Koreai Nagydíjon állhatott dobogóra, akkor a harmadik helyet szerezte meg. Utoljára második néhány futammal korábban, a 2010-es Német Nagydíjon volt Felipe Massa.)

A Japán Nagydíj dobogósai: Felipe, Sebastian és Kamui
A csapatok világbajnokságát 342 pontjával a Red Bull Racing vezeti a 283 pontos McLaren-Mercedes és a 263 pontos Ferrari előtt. A negyedik helyezett Lotus-Renault van még a bűvös kétszázas határ felett, nekik 239 pontot sikerült a szezonban eddig összegyűjteni. A szezonból még 5 futam van hátra, ebből az első a Koreai Nagydíj a következő hétvégén. Az időeltolódás miatt itthoni idő szerint szombaton reggel hétkor lesz az időmérő edzés, a futam pedig vasárnap reggel nyolc órakor kezdődik, vagyis a Japán Nagydíjjal megegyeznek az időpontok. Ezt követően is szoros marad a menetrend, mert egy hét szünetet követően ismét két egymást követő hétvégén is lesz futam, majd újabb hét szünetet követően ugyancsak egymást követi a szezon utolsó két futama.