2012. október 14.

Vettel átvette a vezetést koreai győzelme után

A Red Bull Racing is "Gangnam Style"-lázban ég
Az idei szezon első kettős győzelmét aratta a Red Bull Racing a koreai aszfalton. Sebastian Vettel már az első kanyarban az élre állt, és aratott szinte rajt-cél győzelmet, bár az utolsó körökben komolyan aggódhattunk a gumikopás miatt. Mark Webber behozta a másik energiaitalos autót a második helyre, értékes pontokat rabolva az így csak harmadik helyezett Fernando Alonso elől. A spanyol kihozta a maximumot abból, amire a Ferrari képes volt ezen a hétvégén, mögötte csapattársa, Felipe Massa végzett. Jenson Button korai búcsújával immár biztossá vált, hogy kiesett a világbajnoki címért folytatott harcból, ahogy a tizedik helyezett Lewis Hamilton sem tekinthető esélyesnek már. Kimi Räikkönen ugyan még nem adta fel, a realitás mégis ellene szól. Sebastian Vettel és Fernando Alonso között ugyanakkor annyira nyílt jelenleg a világbajnokság, hogy bátornak kell lennie annak, aki tippelni mer. A sorozatos Vettel sikerek most azt az érzetet erősítik, hogy ő az esélyesebb, de minden sorozatnak vége szakad egyszer. A következő 4 futamon maximálisan 100 pont megszerezhető, amiből következik, hogy izgalmas hajrára számíthatunk. 

Vettel koreai győzelmével átvette a vezetést az
egyéni világbajnokságban négy futammal a vége előtt
A csapat-világbajnokságban megerősítette első helyét a Red Bull Racing a kettős sikernek köszönhetően. Mögöttük azonban helycsere történt. Alonso és Massa jó szereplése, Hamilton gyenge eredménye és Button korai búcsúja együtt oda vezetett, hogy a Ferrari feljött a második helyre, miközben a McLaren visszacsúszott a harmadikra. A hat pontos különbség azonban még ledolgozható különbség, hiszen a futamgyőzelem 25, a kettős futamgyőzelem pedig 43 pontot eredményezhet. Ugyanebből következik, hogy a negyedik helyezett Lotus is beleszólhat még a küzdelembe, hiszen 29 pont mindösszesen a hátránya a McLaren-Mercedes mögött.

Találékony Adrian Newey
A következő versenyre két hét múlva kerül sor Indiában, amit egy hétre rá követ Abu Dhabi. Ekkor egy hétvége megint kimarad, majd jön az Amerikai Nagydíj, amit a soron következő hétvégén - mely egyben november utolsó hétvégéje - követ a szezonzáró brazil futam. Ezek egyben az utolsó lehetőségek arra, hogy aktív Forma 1-es versenyzőként a pályán láthassuk még a németek egyszer már visszavonult hétszeres világbajnokát. Az előző futam óta biztosan tudjuk, hogy Michael Schumacher ismételten - és állítása szerint immár tényleg végérvényesen - búcsút int a száguldó cirkusz világának, legalábbis a versenyzői pályafutása a 2012-es szezonnal véget ér. Élvezzük hát ki ezt a négy futamot, amíg láthatjuk versenyezni minden idők (egyik) legnagyobb versenyzőjét, még ha épp egy olyan versenyautóban ül, mely a legkevésbé sem méltó versenyzői kvalitásához.