2012. június 30.

Wimbledon: Öt szett kellett Federernek

Rafael Nadal tegnapi meglepetést jelentő korai kiesését követően ma Roger Federer is úgy gondolta, hogy ideje a frászt hoznia rajongóira - így rám is. Kétszettes hátrányból kellett a világranglista második helyét visszahódító svájcinak visszaküzdenie magát Benneteau ellen. A negyedik szett tie break kellő izgalommal szolgált mindkét oldalon, a döntő szett azonban már nagyon sima lett, a mérkőzés végeredménye így 4-6, 6-7(3), 6-2, 7-6(6), 6-1 Federernek. Djokovic is egy elbukott első szettel indította a napot, de ő utána csupa 6-2-es szettekkel biztosította továbbjutását a negyedik fordulóba. Kiesett Tipsarevic, Almagro, Monaco és Verdasco is. Azért emeltem ki ezeket a neveket, mert mindannyiukat egy alacsonyabban rangsorolt játékos győzött le, konkrétan Youzhny, Gasquet, Troicki és Malisse.

Tegnap két tie break után abbamaradt Querrey-Raonic találkozót ma egy újabb rövidítéssel folytatták, amit az amerikai nyert meg, és a negyedik szettet már e nélkül is tudta hozni 6-4-re. Párosban már kiesett tegnap Nenad Zimonjic, ma Daniel Nestor is követte korábbi páros partnerét. A hazaiak bizonyára nagy bánatára a második forduló az utolsó volt Jamie Murray számára (Andy testvére, ha még nem írtam volna le elégszer :)), és a tegnapi szenzációt szolgáló Rosol számára is véget ért párosban az idei Wimbledon. Sajnos Marosi Katalinéknak, akiket az ötödik helyen kiemelt orosz ellenfelük 7-5, 6-4-re legyőzött a pénteki játéknapon.

A szombati napon két Andy is pályára lép a centeren. A második mérkőzésen Roddick ellenfele David Ferrer lesz, majd jön Murray, aki Marcos Baghdatis ellen játszik. Juan Martin Del Potro az egyes második találkozóját játssza Kei Nishikori ellen, őket Jo-Wilfried Tsonga és Lukas Lacko követi. Sam Querrey a kettesen ismét pályára kell, hogy lépjen, ezúttal már Marin Cilic lesz az ellenfele. David Goffin Mardy Fish ellen bizonyíthat a hármas pályán. A Murray mérkőzés győztese a Querrey találkozó győztesével, a Roddick mérkőzés győztese a del Potro találkozó győztesével játszik a következő fordulóban.

A felső ágon - ezt fentebb kihagytam - Djokovic honfitársa, Viktor Troicki ellen lép legközelebb pályára, Roger Federerre pedig Xavier Malisse vár. Richard Gasquet Florian Mayer ellen játszik, Mikhail Youzhny következő ellenfele Denis Istomin lesz. Ezekre azonban még egy kicsit várni kell, hiszen Wimbledonban a középső vasárnap nem játéknap, vagyis szombatot követően legközelebb csak hétfőn láthatunk teniszt. Három alkalommal egyébként az esős időjárás közbeszólt, és mégis játszani kellett ezen a napon. A három jeles év 1991, 1997 és 2004 - ebből ez utóbbira tisztán emlékszem, az első kettő alkalmával még nem voltam annyira aktív követője a tenisznek.