2012. július 1.

Wimbledon: Murray és Baghdatis rekordot döntött

A 2010-es év több szempontból is rekorder év volt Wimbledonban, ekkor volt az emlékezetes Isner-Mahut találkozó, illetve Djokovic és Rochus ekkor játszotta az időpontot nézve legtovább tartó mérkőzést, aminek helyi idő szerint 22:58-kor lett vége. Ezt a rekordot döntötte ma meg Andy Murray és Marcos Baghdatis. A skót 7-5, 3-6, 7-5, 6-1-es győzelmét hozó találkozót helyi idő szerint 23:02-kor fejezték be. Sietniük kellett egyébként, ugyanis az eredeti tervek szerint este 11-kor félbe szakították volna a mérkőzést, ha nem lett volna akkor már csak egy adogatásra Murray győzelme - így viszont logikus volt megvárni azt a további két percet. A brit következő ellenfele a másik említett rekord megdöntésén fáradozott. Marin Cilic 7-6(4), 6-4, 6-7(2), 6-7(3), 17-15-re győzte le Sam Querrey-t, és töltött összesen 331 percet, vagyis 5 és fél órát a pályán. Vagyis bár Murray mérkőzése később ért véget, ő csak 193 percet, azaz valamivel több mint 3 órát töltött a pályán. A Murray - Baghdatis találkozó további érdekessége egyébként, hogy a ciprusi jelenlegi edzője Miles Maclagan, aki előtte a brittel dolgozott együtt.

Egyik Andy továbbjutott, egy másik Andy azonban búcsúzni kényszerült, ezzel a mai napon megfeleződtek az amerikai játékosok a mezőnyben. Andy Roddick ellen David Ferrer tudott nyerni 2-6, 7-6(8), 6-4, 6-3-ra, és furcsa leírni, hogy ő az egyetlen spanyol, aki férfi egyesben ott lesz a második héten is. Szépítette az amerikaiak mérlegét Mardy Fish, aki a Roland Garros meglepetés-emberének számító David Goffin ellen nyert sima három szettben, és a többség számára bizonyára kevésbé ismert Brian Baker is továbbjutott. A Nadalt legyőző Lukas Rosol számára máris véget ért a torna, miután Philipp Kohlschreiber ellen elért legkomolyabb eredménye egy elbukott tie break a harmadik szettben.

Kialakultak tehát a nyolcaddöntők párosításai. Eszerint Novak Djokovic honfitársa, Victor Troicki ellen lép pályára hétfőn. Richard Gasquet Florian Mayer ellen bizonyíthat. Roger Federer következő ellenfele Xavier Malisse lesz. Denis Istominra pedig Mikhaul Youzhny vár a negyedik fordulóban. Ezeket viszont már tegnap is tudtuk, viszont immár megvan az alsó ág párosítása is. David Ferrer legközelebb Juan Martin del Potro ellen bizonyíthat, Marin Cilic Andy Murray ellen kell, hogy pályára lépjen a második hét első játéknapján. Jo-Wilfried Tsonga Mardy Fisht kapta a nyolcaddöntőkben. Továbbá rendeznek még egy találkozót Brian Baker és Philipp Kohlschreiber részvételével. A negyeddöntők párosítása pedig a sorban egymás után következő 2-2 mérkőzések győzteseiből jön ki.

Mivel a vasárnapot játék nélkül kell kibírnunk - ez igazából a felső ág számára jelent egy extra pihenőnapot, az alsó ágon játszóknak pont teljesen mindegy -, így egyelőre nem tudok írni semmit arról, hogy ki, mikor és hol játszik majd hétfőn. Aminek örülök, hogy Andy Murray és Roger Federer még ott van, és csak remélni tudom, hogy közülük kerül ki a végső győztes személye is - bár szinte mindegy ki, csak ne Djokovic.