2012. június 29.

Wimbledon: kiesett Nadal!

Igazi bombameglepetéssel zárult a mai nap Wimbledonban. A korábbi világelső Rafael Nadal Lukas Rosol ellen lépett pályára a centerpályán. Az elején még jól indult a spanyol számára, az első szettet rövidítésben 11-9-re megnyerte cseh ellenfele ellen. Innentől viszont fordult a kocka, és Rosol volt az, aki két szettet is megnyert 6-4-re. A szünet előtt Nadal szépített, és azzal, hogy 6-2-re megnyerte a negyedik szettet, játékban maradt, jöhetett a döntő szett. Ehhez azonban be kellett húzni a centerpálya tetejét. A rövid szünet sem segített azonban már Nadalon, az ötödik szettet a cseh nyerte 6-4-re, így elkönyvelhettük az idei torna eddigi legnagyobb meglepetését. Nadal kiesésének többek között Andy Murray is örülhet, aki számára így jóval könnyebbé vált az esetleges döntőbe jutás - a nagy feladat azonban még ekkor is megmarad: papírforma szerint Federer vagy Djokovic ellen kellene ott nyernie.

Ehhez azonban előbb Ivo Karlovic ellen kellett nyernie a brit tehetségnek. Ugyancsak a centerpályán játszották ezt a találkozót ma, Nadalék előtt léptek pályára. Az első szettben közel volt a tie break, amikor breakkel 7-5-re hozta azt Murray. A szett egyébként Karlovic számára indult jobban, elvette a skót adogatását, aki azonban azonnal vissza tudott jönni. A második szettben már nem úszhatta meg Murray a rövidítést a szett végén, amit a statisztikáknak ellentmondva a horvát nyert meg. A harmadik ezután egy sima 6-2-es Murray sikert hozott, majd a negyedikben jöhetett egy újabb tie break. Itt már a papírforma érvényesült, és 7-4-re nyerte Murray a játszmabefejező játékot, ezáltal az egész mérkőzést is.

Sam Querrey és Milos Raonic a jelek szerint egy igen izgalmas mérkőzést játszottak ma este, de sajnos Nadalt választottam, emiatt lemaradtam róla. Ami biztos, hogy Querrey oldaláról nézve 6-7(3), 7-6(7), 3-3-ig eljutottak még a sötétedés előtt, vagyis minden nyitott lesz még a holnapi folytatáskor, érdemes lesz az egyes pályára figyelni, ahol a nyitómérkőzés lesz ez. Felemás napot zárhattak a franciák: Gilles Simon kiesett, de Jo-Wilfried Tsonga továbbra is játékban van. Nem csak Murray, de egy másik Andy, konkrétan Roddick is továbbjutott.

Nem csak a franciák számára volt felemás a mai nap, de számunkra is. Czink Melinda mérkőzésén érvényesült a papírforma, és sima 6-1, 6-4-es mérkőzésen nyert ellene Serena Williams. Babos Tímea ugyanakkor keményen küzdött, és az utolsó pillanatig esélyes volt a továbbjutásra. Végül a számos breakkel tarkított mérkőzést Nadia Petrova nyerte 6-4, 6-7(3), 9-7-re, de szép eredmény ez így is. Győzelmet is tartogatott azért számunkra a mai nap, Marosi Katalin hozta el számunkra a sikert Darija Jurakkal az oldalán. A magyar-horvát duó a cseh Renata Voracova és Klara Zakopalova párosát győzte le két szettben. Következő ellenfelük két orosz, Ekaterina Makarova és Elena Vesnina lesz, akik az ötödik helyen kiemeltek. Erre a mérkőzésre a 10-es pályán kerül sor, mégpedig ez lesz az első találkozó ott.

David Goffin továbbra is versenyben van, miután Jesse Levine ellen 4-6, 6-4, 6-1, 6-3-ra nyert. Mardy Fish vár a belgára a következő fordulóban, akit szerintem szintén legyőzhet, és akkor papírforma szerint Jo-Wilfried Tsonga következhet. Arra itt azért kicsi az esély, hogy Roger Federerrel újra összefusson, hiszen más ágon vannak, így erre csak a döntőben kerülhetne sor. Számomra a legfurább következő fordulós mérkőzés itt az alsó ágon Brian Baker és Benoit Paire mérkőzése lesz. Igazából egyikről sem gondoltam volna, hogy harmadik körig jut, ráadásul valamelyikük biztosan a negyedikben is ott lesz Philipp Kohlschreiber, vagy a Nadal-verő Lukas Rosol ellen.

A pénteki napon Novak Djokovic és Radek Stepanek mérkőzésével indul a centerpálya programja, amit egy női mérkőzés követ, mielőtt pályára léphetne Roger Federer Julien Benneteau ellen. Az egyesen a Querrey-Raonic találkozó folytatása mellett Richard Gasquet és Nicolas Almagro lép pályára férfi egyes mérkőzésen. Előbbi az első, utóbbi az utolsó találkozó lesz az egyesen. Ismét pályára lép Eric Butorac oldalán Jamie Murray, Andy testvére. A 14-es pálya első mérkőzése az övéké, ellenfelük egy francia duó, Arnaud Clement és Michael Llodra lesz.