2011. július 5.

Nagy Waze Teszt - 2. rész

Ott hagytam tegnap abba, hogy a Waze, egy minden elemében valódi közösségi alkalmazás, hiszen a felhasználók szerkesztik meg a térképet, a felhasználók küldik be a közlekedési információkat, a felhasználók okostelefonjain futó alkalmazásokból érkező adatokból generálód(hat)nak események, az utak átlagsebessége, stb., de maga a magyar fordítás is a lelkes törzswazerek munkásságának eredménye. És a folytatás is csak rajtunk, felhasználókon múlik. Ha például egy olyan helyen lakunk, ahol még nincs kész a térkép, akkor két dolgot tehetünk. Az egyik, hogy bezárjuk az alkalmazást, és jól elfelejtjük. Ez a lehető legrosszabb döntés, amit tehetünk. A másik opció, hogy a Waze közösség részévé válunk, és aktívan szerepet vállalhatunk a minden konkurenciánál pontosabb térképadatbázis létrehozásában. Tényleg lemondanánk erről?

A teljes anarchia megelőzése végett néhány szabály már lefektetésre került, amely segítségünkre lehet abban, hogy eligazodjunk az elsőre nem feltétlen felhasználóbarát Cartouche (ez a térképszerkesztő neve) használatában. (Jó hír, hogy idővel érkezik majd az új generációs változata, mely szebb és jobb lesz) Szerencsére a törzswazer tagság - velem ellentétben - átküzdi magát a rendszeren a fórumig, így a felmerülő kérdésekre (lehetőleg azokra, ami még nincs megválaszolva a Wikiben) gyorsan reagálnak. Némi megszokás után pedig már külön segítség nélkül is magabiztosan szerkesztgethetjük a környékünket. A jogosultságszerzés alapja a közlekedésünk. Magyarul: amerre jártunk, arra szerkeszthetünk, amerre nem, arra nem. Ez egyben azt is jelenti, hogy szerkesztés előtt vezetnünk kell, nem ugorhatunk egyből neki a térképrajzolgatásnak.

A program aktív használatának viszont van egy eddig - általam elhallgatott - feltétele. Ez a mobilnet. Enélkül sokra nem megyünk a Wazéval, cserébe viszont igazán takarékosan bánik majd a rendelkezésre álló megabájtokkal. Nekem a T-Mobile-nál egy 100 Mb-os csomagom van, ebben viszont a Waze mellett mást is használok, és még így sem szoktam kihasználni. Elfelejtettem a hónap végén a programokra lebontott adatot megnézni a mobilnetes forgalommérő programban, de többszáz km-es (hetente oda-vissza Székesfehérvár-Szekszárd) havi autókázás mellett sincs szerintem több 30 megabájtnál. A díjcsomag díja 990 Ft jelenleg, ha lebontom az elhasznált forgalomra, akkor 300 Ft-ba kerül havonta egy olyan térképszoftver, mely folyamatosan frissül és bővül, melyben azonnal értesülhetek a forgalmi eseményekről. Megjegyzem, egy Médiamánia díjcsomag a havi 2990 Ft-ért már 150 MB mobilnetet is tartalmaz többek között, vagyis itt már további költséget sem jelent mindez. (persze a legjobb az lenne, ha az ingyen iwiwet becserélhetném ingyen wazéra)

Ha már van mobilnetünk, akkor akár kihasználhatjuk a Facebook, Twitter és Foursquare integrációt. Bár jobban járunk, ha nem kötjük be sem Twitterre, sem Facebookra a Wazét, mert sajnos egyénileg nem dönthetünk az egyes események kiírásáról, így végül telespameli csak az üzenőfalunkat. Különösen akkor zavaró ez, amikor valamilyen játék van - például húsvétkor -, mert ekkor ezzel lesz tele a Twitterünk: "Just munched a 'Pink Egg' goodie in the @Waze Easter Roadgoodie Hunt trying to win an iPod touch" Minden egyes tojás után. A nap végére pedig feltehetően a követőink vágnának hozzánk pár tojást cserébe. (És igen, twitterezni és facebookozni még nem tud magyarul a Waze) Ami egyébként vicces, hogy a @waze_hun profilban ezek az események is RT-t kapnak: @bgiraf Just munched a @waze 'cupcake' road goodie worth 2 points! (link)

A Foursquare integrációt a magam részéről szeretem, mert ha autóval megyek valahova, akkor nem kell külön átlépnem a másik programba. Bár néha zavaró, hogy szigorúan ragaszkodik a két soros kiíráshoz, és ami azon túl lóg, az lemarad. Ugyanez zavaró a chat ablakban is, ahol visszaolvasáskor a két sornyi üzenet látszik csak, függetlenül az üzenet hosszától. Ha webközelben vagyok, akkor jó, mert ott el tudom olvasni az egészet, és lehet reagálni rá, de a Waze lényege elvileg pont az, hogy nem vagyok webközelben, hanem vezetek valamerre. Nem szeretem ugyanakkor a Foursquare integrációt, mert minden bejelentkezésem publikus. Ha olyan helyre megyek, amit nem szeretnék megosztani az ismerőseimmel, de magam számára el szeretném "menteni", hogy ott jártam, akkor kénytelen vagyok átlépni a hivatalos alkalmazásba. Ugyanez igaz arra az esetre, ha a Foursquare check-int kiírnám Twitterre és/vagy Facebookra.

Holnap folytatom, addig pedig aki kedvet kapott a programhoz: http://waze.co.hu