2010. január 26.

Nadal feladta Murray elleni mérkőzését

A mai nap első nyolcaddöntőjét Andy Roddick és Marin Cilic játszotta. A horvátnak sikerült a bravúr, amire talán kevesen számítottak, vagyis Juan Martin del Potro után Andy Roddickot is le tudta győzni öt játszmában. A teljesítmény ugyan szép tőle, de csak az utolsó két mérkőzésén 8 és fél órát volt összesen pályán, ami akár már az elődöntőben visszaüthet. Marin Cilic győzelme után már csak az volt a kérdés, hogy Nadal vagy Murray ellen játszik-e legközelebb. A választ a Rod Laver Aréna esti programjának első mérkőzése adta meg.

Andy Murray és Rafael Nadal mai találkozójuk előtt korábban kilenc alkalommal játszott egymással, és ebből 7 alkalommal a spanyol nyert, beleértve az utolsó két alkalmat is. Mindazonáltal a tornán inkább a skót nyújtott meggyőzőbb teljesítményt, a tavalyi év bajnokát azonban sosem lehet előre leírni.

Ennek megfelelően indított Nadal, akié lett a mérkőzés első pontja, holott Murray kezdhette az adogatást. Murray második adogatásánál két breaklabdához jutott a spanyol, aki a másodikat értékesítve 2-1-re vezetett, és adogathatott. Az öröme azonban nem tarthatott sokáig, ugyanis azonnal három breaklehetőséghez jutott a skót, aki egy tökéletesre sikerült átemeléssel azonnal visszajött. Ekkor megint Nadal az, aki háromszor is elvehette volna Murray adogatását, de ezúttal mindet sikeresen hárította a skót, így 3-2 az állás. Murray közben a bírónál is reklamált, hogy szerinte Nadal későn kért - mellesleg rossz - challange-t.

Murray 1-2-es állás után zsinórban négy játékot nyer, és elhúz egészen 5-2-ig, amikor Nadalnak sikerül ismét hoznia egyet. Ezt követően a skót már az első szett megnyeréséért adogathat, ami a negyedik egyenlőt követő harmadik szettlabda értékesítésével 6-3-ra az övé is lett. Egyelőre tehát továbbra sem vesztett szettet az Ausztrál Openen Andy Murray.

A második szettben jól kezd Nadal, aki az első hat pontot megnyeri zsinórban, vagyis miután semmire hozta adogatójátékát a fogadójátékban is 0-30-ig eljut. Egészen 3-2-ig mindenki hozza a szervajátékait, amikor egy kis szünet következik a tűzijáték miatt, ugyanis ma nemzeti ünnep van Ausztráliában. Szerencsére ott nem fix időponthoz kötve kezdik, hanem az Australian Open épp zajló mérkőzéséhez hangoltan térfélcserekor.

A kis kényszerszünet egyértelműen a spanyolnak jött jobban, hiszen Murray kellett, hogy kezdje az adogatást, aki gyorsan el is bukta azt. Ezúttal sem tudta azonban megtartani előnyét a spanyol, és közvetlenül utána el is bukja.

Nadal a szett utolsó adogatójátékában egyszer el is esik, de szerencsére jelzi, hogy semmi baja. Miután Murray is hozta a sajátját, így jöhetett a rövidítés. Itt egyből hátrányba kerül Nadal, és egészen 3-0-ig el tud húzni a skót. Ekkor Nadal megszerzi első pontját, de a másodikat elbukja, így igen közel került Murray a szett megnyeréséhez, ami végül 6-2-es tiebreakkel meg is történt.

A harmadik szettben Murray kezdte az adogatást, amit hozott is, majd Nadal 15-15-nél ápolást kért, a térdénél akadtak problémái. Ugyan folytatja a játékot, de látszott, hogy hátráltatja sérülése. El is bukja a szervajátékát, majd miután Murray hozza a sajátját, 3-0-ás állásnál feladja a további küzdelmeket Rafael Nadal.

Ez egyben azt is jelenti, hogy Andy Murray továbbra is szettveszteség nélkül menetel előre a tornán, és legközelebb az elmúlt két találkozóján 5 szettes mérkőzésekre kényszerült Marin Cilic ellen játszhat az elődöntőben. Ennek fényében mindenképp ő lesz annak a találkozónak az esélyesebbje.

Ami pedig a női mérkőzéseket illeti: Henin menetelése folytatódik, még Nadia Petrova sem állíthatta meg. Jie Zheng szintén továbbjutott, ő Maria Kirilenkót búcsúztatta. Ez tehát nem az oroszok napja, miután mindkét játékosuk kiesett női egyesben.

Kapcsolódó eredmények:
Andy Murray (brit, 5.) - Rafael Nadal (spanyol, 2.) 6-3, 7-6(2), 3-0 feladta
Marin Cilic (horvát, 14.) - Andy Roddick (amerikai, 7.) 7-6(4), 6-3, 3-6, 2-6, 6-3