2009. november 4.

RoC 2009: Németország és Ekström nyert

Tegnap és ma rendezték meg idén a Race of Championst, azaz a Bajnokok versenyét. Párizs, illetve Londont követően idén Kínában, Beijingben rendezték meg a RoC-t. Tegnap tartották a nemzetek versenyét, ahol három csoportba sorolták a csapatokat.

Az A csoportban szerepelt Németország, amelyet a korábbi hétszeres világbajnok Michael Schumacher, illetve az idén a világbajnoki címről alig lemaradó, végül a második helyet megszerző Sebastian Vettel képviselt. Kína csapatát Han és Dong képviselte, Finnországot Hirvonen és Grönholm, míg Ausztráliát Doohan és Reed. A csoportból a németek hat, kína pedig három győzelemmel jutott tovább, a finnek kétszer, az ausztrálok egyszer tudtak nyerni.

A B csoportban indult az idei év Forma 1-es világbajnoka, Jenson Button és Andy Priaulx által alkotta AutoSport Team. David Coulthard és de Villiers páros Team All Stars néven indult ugyanitt, illetve Monacót képviselte Piccione és Pirro. A legeredményesebb az AutoSport csapat volt négy győzelemmel, a másik kettő 1-1-et tudhatott magáénak.

A harmadik, azaz C csoportban szerepelt Amerika csapata Foust és Pastrana által képviselve, továbbá Skandinávia, mely ország színeiben Kristensen és Ekström indult, Franciaország részéről pedig Muller és Chicherit volt jelen. Mindhárom csapat 2-2 győzelmet szerzett, így itt az időeredmények döntöttek a továbbjutóról.

Az egyik negyeddöntőt Németország és Amerika között rendezték meg. A RoC Car volánjai mögött Foust bizonyult gyorsabbnak, kevesebb mint négy tizeddel sikerült megelőznie Schumachert. A Ford WRC autókkal Vettel nyert, ezzel életben tartva a németek továbbjutási esélyeit. Harmadszorra ismételten a RoC autók kerültek elő, amellyel közel egy másodpercet vert Vettel Foust idejére.

A másik ágon ugyancsak a RoC Carral kezdtek, és Button fölényesen nyert Han ellenében. A második körben ugyan Priaulx haladt át elsőként a célvonalon, de kiugrott a rajtnál, ami miatt időbűntetést kapott, és így már Dong eredménye bizonyult jobbnak. Harmadik körben jött ismét a RoC Car és az újabb Button siker, azaz Kína és Amerika búcsúzott, Németország és Anglia (AutoSport Team) került döntőbe a nemzetek versenyén.

A fő kérdés immár az volt, hogy sikerül-e egy nemzetnek először harmadik alkalommal is nyernie, ráadásul sorozatban harmadszor? A döntőben is először a RoC autókkal mentek, és fél másodperccel megverte Michael Schumacher Jenson Buttont. A Ford WRC-s második menetet azonban Sebastian Vettel elbukta Andy Priaulx ellen, így itt is következhetett a mindent eldöntő harmadik kör. Itt Michael Schumacher bebizonyította, hogy még mindig nagyszerű versenyző, és azzal, hogy több mint 1 másodperccel volt gyorsabb Priaulx idejénél, megszerezte Vettellel a németeknek sorozatban a harmadik Race of Champions győzelmet.

A mai napon az egyéni versennyel folytatódott a RoC programja. Az A csoportban indult Jenson Button, Tom Kristensen, Tanner Foust és Guerlain Chicherit. Közülük Button volt a legeredményesebb három győzelmével, mellesleg a leggyorsabb időt, 2:00.085-öt is ő érte el ebben a csoportban. Rajta kívül a két győzelmet szerző Kristensen jutott tovább.

A B csoportból veretlenül, azaz három győzelemmel a háta mögött jutott tovább Mattias Ekström, aki így tegnapi csapattársa, Kristensen ellen mehet a következő fordulóban. Továbbjutott továbbá két győzelemmel Andy Priaulx, és rá is igaz, hogy korábbi csapattársa, Button ellen kell majd mennie. Nem jutott tovább Mick Doohan és Travis Pastrana.

A C csoportban indult, és három győzelmet szerzett Sebastian Vettel, így továbbjutott, ahogyan Mikko Hirvonen is két győzelmével. Ugyanez nem sikerült Chad Reed és Giniel de Villiers számára.

A D csoportban is - akárcsak az eddigiekben - volt egy veretlen versenyző, ő Michael Schumacher. Továbbjutott a németen kívül két győzelmével David Coulthard, míg búcsúzott Yvan Muller és Marcus Grönholm.

A negyeddöntőkben a britek versenyét Button, a skandinávokét Ekström nyerte. Előbbiek a Ford WRC, utóbbiak a Solution F volánja mögött versenyeztek. A másik ágon a két német került össze, miután a RoC Cars volánjánál Vettel verte Coulthardot, Schumacher pedig Hirvovennél bizonyult gyorsabbnak.

Ekström az elődöntőben is menetelt előre, a Ford WRC-vel több mint egy másodpercet vert Button idejére. A németek versenye szoros volt, de Vettel hibája idő előtt mindent eldöntött, ugyanis úgy leamortizálta a KTM X-Bow-t, hogy azzal már nem tudott tovább menni.

Az egyéni döntőre is maradt egy kérdés, mégpedig az, hogy sikerül-e először nyernie egyéniben Schumachernek? Ezt eldöntendő először a RoC autókat hívták segítségül. Mindketten nagyon jó időt mentek, de Ekström 1:57.290-es ideje közel két tizeddel jobb volt, mint Schumacheré. A KTM X-Bow-val is nagyon jó időt mentek, Schumacher ideje 1:56.657, míg a Ekströmé 1:56.044, vagyis nem sikerült a németnek a szépítés, megszerezte harmadik egyéni győzelmét Mattias Ekström.