2009. november 25.

ATP World Tour Finals: Federer világelső

Mint azt korábbi bejegyzésemben megemlítettem, a mai esti utolsó mérkőzésen voltaképp a tavalyi körmérkőzés visszavágóját láthatjuk, láthattuk. Akkor ugye Andy Murray bizonyult jobbnak, 4-6, 7-6(3), 7-5-re tudott győzni. Emellett a mai mérkőzés tétje a csoportelsőség megszerzése is volt, igaz még a győztesre is vár egy további mérkőzés a csoportban.

A mérkőzést megalapozandó azonnal két breakkel kezdődött az első szett. Először Andy Murray vesztette el azonnal az adogatását, majd pedig Roger Federer kezéből csúszott ki villámgyorsan a megszerzett előny. Ezt követően 3-2-ig szépen haladtak, amikor Federer adogatásánál három breaklabdához is jutott a skót. A másodikat értékesítve már 4-2-re vezetett.

Az első szett utolsó emlékezetes pillanata, amikor a szett megnyeréséért adogatva 40-0 után két kettőshibát is ütött Murray. A svájci egyenlőig feljött, innen azonban részben a mérkőzésen ütött hatodik ászának köszönhetően Murray hozta 6-3-ra a szettet.

A második szettet sem kezdte igazán jól a skót. Federer ismét breaklabdához jutott már az első adogatójátékánál, igaz ebben segített neki a hálón megpattanó labda is. Murray azonban egy újabb ászt ütve hárított, majd 1-1-re hozta szervajátékát.

Federer magabiztosan, semmire nyerte adogatását, majd legközelebb újabb lovegame elérés követően érezte úgy a svájci, hogy ideje a tettek mezejére lépnie. Első breaklabdáját értékesítve 4-2-re vezet a második szettben. Ezt követően a rajongóira némileg ráijesztve 0-30-cal indít, de egy szép rövidítés és egy ász, majd nemsokára már 5-2 Federernek.

A szettért adogat a svájci, amikor 40-30 utáni labdánál challage, majd egyenlő. Innen azonban gyorsan megvan a második szett, vagyis a döntés a harmadik szettre marad.

Murray kettőshibával indít, ami semmiképpen sem jó ómen annak, aki győzni szeretne. Szép pontokat ütve azonban korrigálja a hibáját. Federer válasza minderre egy újabb lovegame. Murray pedig ismételten kettőshibával nyit szervajátékában. A lejtőnek itt nincs vége, Federer három breaklabdához jut. Ekkor egy kicsit magára talált a skót, de ez csak két breaklabda hárításáig volt elég.

Innen pedig már viszonylag gyorsan eljutottunk az újabb breaklabdáig, és az újabb breakig, amivel már 4-1-re vezetett Federer a döntő szettben, ezzel szinte biztosra vehetővé vált a győzelme.

Murray utolsó adogatójátékában - ha jól számoltam - hat alkalommal volt egyenlő, amikor a harmadik szett harmadik breaklabdáját értékesítve megnyerte Roger Federer második A csoport-beli mérkőzését is, ezzel pedig bebiztosítva vezető helyét a csoportban.

Jelenleg második Andy Murray, aki egy győzelmet és egy vereséget könyvelhet el eddig, a szettaránya 3-3, a game-arány pedig 25-26. Az utolsó mutatót leszámítva hasonló számokkal büszkélkedhet Juan Martin del Potro is, akinél ez az arány 27-31. Utolsó az A csoportban Fernando Verdasco, aki eddig mindkét mérkőzésén vesztett.

Ami viszont még ezeknél is fontosabb, hogy - ha jól számolok - Roger Federer immár biztosan világelső az év végén, ráadásként elég nagy eséllyel tovább is jutott immár a csoportjából az elődöntőkbe. (Persze már kicsit késő van a pontos számoláshoz, szóval bátran rámcáfolhat, aki szerint hibásan számolok)

Holnap ismét a B csoport kerül terítékre. A délutáni programban érkezik a Kubot/March páros Mirnyi és Ram ellen, majd a Djokovic - Söderling találkozó. Este elsőként a Bryan testvérek játszanak a Dlouhy/Paes duó ellen, majd pedig a Nadal - Davydenko mérkőzésre kerül sor.

MAI EREDMÉNYEK:
A csoport:
Roger Federer - Andy Murray
3-6, 6-3, 6-1
Juan Martin del Potro - Fernando Verdasco
6-4, 3-6, 7-6(1)
Cermak/Mertinak - Nestor/Zimonjic
6-3, 6-4
Bhupathi/Knowles - Fyrstenberg/Matkowski
3-6, 6-3, 10-7