2009. július 1.

Ki lesz a világelső?

A wimbledoni teniszbajnokság egyik nagy kérdése, hogy a "füves Grand Slam" után ki lesz a férfi világranglista (ATP) első helyezettje. Három név is szóba kerülhet e kérdés kapcsán: a jelenlegi világelső Rafael Nadal megőrzi elsőségét annak ellenére, hogy nem indult a versenyen, Roger Federer visszaszerzi a világelsőséget, avagy a skót Andy Murray életében először lesz a férfi mezőny legjobbja.

Rafael Nadal jelenleg 12735 ponttal áll az élen. Egy Grand Slam tornán maximum 2000 pont szerezhető - értelemszerűen a győzelemért. Mivel a spanyol tavaly itt nyert, idén pedig el sem indult sérülés miatt, így ezt a 2000 pontot bukta, vagyis 10735 pontja marad Wimbledon után. Bár ez jelentős pontcsökkenés, szerencsés esetben mégis elég lehet ahhoz, hogy továbbra is a spanyol maradjon a legjobb.

Roger Federer pontjainak száma most 10620. Tavaly Rafael Nadal ellen elvesztette a döntőt, azaz ezúttal is legalább addig el kell jutnia, hogy ne veszítsen pontot. Ha ott ismét elbukik, akkor marad minden így, ahogy most áll. Ha nyer, akkor 11420 pontja lesz, vagyis 800 ponttal gyarapítja egyenlegét, és így 695 ponttal átveszi az elsőséget a férfi mezőnyben spanyol riválisától.

A britek azonban leginkább egy hazai győzelemnek örülnének, mely most szintén világranglista-elsőséget eredményezne. Andy Murray a harmadik helyen áll most 9230 ponttal. Legalább ennyi pontja már lesz, hiszen tavaly a negyeddöntőkig jutott a skót. Ha egészen az első Grand Slam győzelemig sikerül a menetelése, akkor további 1640 pontot szerez, azaz 10870 pontja lesz, és így 145 ponttal megelőzi a jelenlegi spanyol világelsőt.

Novak Djokovic bár már most tovább jutott, mint egy évvel korábban, a 7860 pontja kevés ahhoz, hogy szóba kerülhessen számára a világelsőség. Ahogy Roger Federer és Andy Murray számára is csak a győzelem számít ezesetben, egyébként Rafael Nadal, mint nevető harmadik megőrzi pozícióját. Ez egyben azt is jelenti, hogy ha vasárnap Wimbledonban létrejönne a sokak által várt és remélt Federer-Murray döntő, akkor biztosan egy új - talán egy régi-új - világelsőt üdvözölhet jövőhéten a teniszvilág.

(A számolás alapját a 2009. 06. 22-i ATP ranglista szolgálja,
mely forrása az ATP hivatalos honlapja)


2 megjegyzés:

  1. Nem jól számoltál! Itt megnézheted pontok várható alakulását.

    Üdv: Roger

    http://www.atpworldtour.com/News/Tennis/2009/06/Shark-Bites-Updated-Battle-For-No-1.aspx

    VálaszTörlés
  2. Köszi a pontosítást!

    TyBoR

    VálaszTörlés