2009. július 5.

Előzetes: Federer - Roddick

A második hét végén, a tizenharmadik játéknapon - remélem egyik játékos sem babonás - elérkeztünk a Wimbledoni Nyílt Teniszbajnokság legnagyobb érdeklődésre számot tartó eseményéhez, a férfi egyes döntőhöz, amelyet idén Roger Federer és Andy Roddick játszik egymás ellen. Korábban húsz alkalommal találkoztak, ebből tizennyolc alkalommal a svájci és csupán kétszer az amerikai nyert. Wimbledoni döntőben 2004-ben és 2005-ben már találkoztak egymással. Mindkettőt Federer nyerte, előbbit 4-6, 7-5, 7-6(3), 6-4-re, utóbbit 6-2, 7-6(2), 6-4-re.

Ha a puszta statisztikát nézzük, akkor egy könnyed győzelmet prognosztizálhatnánk előre a mai napra, amelyet követően Roger Federer sorozatban hetedik wimbledoni döntőjében megszerzi hatodik győzelmét, miközben huszadik Grand Slam döntőjében tizenötödik győzelmét aratva új rekordot állít fel, ezzel megdöntve a korábbit, melyet most Pete Sampras-szel közösen tart a svájci. A sor azonban nem teljes, ugyanis a világelsőséget is átveszi a spanyol Rafael Nadaltól, aki negyvenhat hetet töltött a lista élén. Roger Federer korábban rekordhosszúságú ideig, 2004. február 2. és 2008. augusztus 18. között 237 hétig volt világelső. A korábban hullámvölgybe került teniszklasszis ismételten remek formában van, amit bizonyít többek között a Roland Garros-on elért győzelme, amellyel beállította a karrier Grand Slamet.

Andy Roddick azonban eddigi legjobb formáját mutatja füvön. És a statisztika sem zavarja, mint bebizonyította ezt az Andy Murray elleni mérkőzésen, ahol szintén ellenfele rendelkezett a jelentősen kedvezőbb mutatókkal. Hogy mire lesz képes az amerikai Federer ellen, az a helyi idő szerint délután 2 órakor (magyar idő szerint 15:00) kezdődő döntőben kiderül, mely fontosabb pillanatairól a Twitteren jelzünk, illetve az utolsó játéknapról is lesz bejegyzés itt a TyBlogon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése