2009. július 5.

Hatodszor is Federer Wimbledon bajnoka

Maratoni mérkőzést hozott a mai férfi egyes döntő a Wimbledoni Nyílt Teniszbajnokságon, ahol még Pete Sampras is tiszteletét tette. Az első szettben Andy Roddick kezdte az adogatást. Egészen 6-5-ig fej-fej mellett haladtak, és már mindenki arra számított, hogy rövidítésben dől majd el az első szett sorsa. Ekkor meglepetésre a svájci elvesztette adogatójátékát, így 1-0-ra a szettek tekintetében az amerikai állt ekkor jobban.

A második szettben sem változott sokat a helyzet, azt leszámítva, hogy ezúttal valóban eljutottak a tie breakig. Itt két minibreak előnye volt Roddicknak, de Federer vissza tudott jönni, majd 8-6-ra megnyerni a rövidítést. A nyert szettek aránya ekkor már 1-1. A harmadik szett hasonló volt az előzőhöz, ismételten rövidítés döntött, és ezúttal 7-5-re bizonyult jobbnak a svájci. A szetteket illetően pedig immár ő vezetett 2-1-re.

A negyedik szettben az elsőhöz hasonlóan breakelni tudta Roddick Federert, és 6-3-ra meg is nyerte a negyedik szettet, ezzel 2-2-re javítva a nyert szettek mérlegét. Jöhetett a mindent eldöntő ötödik szett, ahol a szabályok értelmében már nincs rövidítés, hanem az nyer, aki kettővel több szettet tudhat magáénak.

Nem véletlenül említettem ezt meg, hiszen rekordhosszúságúra nyúlt a döntőszett, 95 percig játszottak, míg 16-14-re megnyerte Roger Federer a szettet, ezzel pedig sorozatban hetedik wimbledoni döntőjében hatodik győzelmét aratta. Emellett Roger Federer lett minden idők legeredményesebb teniszezője, miután új rekordot felállítva tizenötödik Grand Slam győzelmét szerezte meg. E rekord kapcsán utazott a helyszínre Pete Sampras, akivel eddig közösen tartotta Roger Federer a rekordot (14).

Továbbá a világelsőséget is visszaveszi Rafael Nadaltól, aki 46 hétig állt az ATP lista élén. A svájci korábban minden korábbi versenyzőnél tovább, 237 hétig (2004. február 2. - 2008. augusztus 18.) volt folyamatosan világelső.

Férfi egyes döntő
Roger Federer (svájci, 2.) - Andy Roddick (amerikai, 6.)
5-7, 7-6(6), 7-6(5), 3-6, 16-14

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése