2009. január 21.

D. Kiss Csaba: Nem telített a pálya

A mai napon folytatódott a Kodolányi János Főiskola online chat sorozata. Ma délután 14:00 órától D. Kiss Csaba volt E-Fogadóóra vendége, akitől a kommunikáció és médiatudomány szak iránt érdeklődők kérdezhettek. A chat vendége volt továbbá Dr. Tóth Ágnes marketingigazgató és Montcz Mária a Székesfehérvári Ügyfélszolgálati Központ egyik munkatársa.

A szakról tartott rövid bevezetőjében D. Kiss Csaba megemlítette, hogy már 15 éve folyik kommunikáció oktatás a főiskolán, mely először önálló szakként, később szakpárban - például egy nyelvtanári képzéssel társítva - szerepelt a Kodolányi János Főiskola kínálatában. A felsőoktatásban 2006-ban lezajlott változásokat követpen BA képzésként ismételten egyedüli szakként 3 éves képzésben elérhető a kommunikáció és médiatudomány szak.

Két orientáció, a média és kommunikáció, valamint négy specifikáció közül választhatnak a hallgatók. Az elektronikus médiumok szakirányba tartozik a rádió és tv, a sajtó szakirányba a nyomtatott és online sajtó, az üzleti kommunikáció szakirányt az üzleti szféra iránt érdeklődőknek érdemes választani, míg közéleti kommunikáció szakirányon végzettek többek között sajtóreferensként találhatnak később munkát.

A tanszékvezető-helyettes kiemelte, hogy az elméleti képzés mellett kiemelt hangsúlyt fektetnek a gyakorlatra is. A felügyeleti szervek is elismerték a főiskola gyakorlatorientált képzését. A gyakorló képzést segíti a gyakorló rádióstúdió. A főiskola fenntartásában a nap 24 órájában működő közösségi rádió, a Vörösmarty Rádió szintén remek terep a gyakorlat megszerzésére, továbbá a rádióadón a főiskola hallgatóinak külön műsora van. Gyakorló tv stúdióval rendelkezik a KJF mindkét helyszínen, valamint Székesfehérváron a Fehérvár TV-n a hallgatóknak önálló műsora van. Budapesten megkezdődtek az online TV előkészületei.

A képzés ideje alatt az egyes szemeszterekben 1-1 hetes gyakorlaton megismerkedhetnek a hallgatók a rádió, tv, a nyomtatott és online sajtó alapjaival. Ebben a fent felsoroltakon kívül segíti a hallgatókat a TanaKodó című kiadvány, illetve az Albamag nevű honlap. Szintén a képzés részét képezi egy két hetes nyári gyakorlat, valamint az utolsó szemeszterben a választott szakiránynak megfelelő szakmai gyakorlat. Ez utóbbi akár a későbbi munkahelyet is jelentheti a hallgató számára. A statisztikák kimagaslóak, a végzett hallgatók megközelítőleg 70 százaléka fél éven belül elhelyezkedik.

A kommunikáció és médiatudomány képzést a Kodolányi János Főiskola a Székesfehérváron és Budapesten hirdette meg. A két helyszín között nincs különbség, mindkét esetben ugyanazok a tanárok oktatják a felvett hallgatókat. Budapesten megépült a Média Centrum az Angol utcában, mely európai színvonalat képvisel. Székesfehérvár mellett szólhat a kollégium, ugyanakkor a főiskola vezetősége már dolgozik a budapesti lehetőség megteremtésén is.

Egy hallgatói kérdés felvetette, hogy a székesfehérvári színes diákéletről részletesen ír a főiskola honlapja, ugyanakkor a budapestiről kevés információt talált. Ehhez kapcsolódóan Dr. Tóth Ágnes marketingigazgató megemlítette a hallgatói önkormányzat által szervezett moziklubbot, illetve borklubbot, melyeken kívül azonban még számos további lehetőség várja a főiskola hallgatóit.

Természetesen a diákoknak Erasmus ösztöndíjjal lehetőségük van fél-egy évet külföldön eltölteniük. Kommunikáció szakon többek között Hollandiába és Norvégiába van ilyen lehetőségük a hallgatóknak. Ennek előnye, hogy megismerhetnek egy új nyelvet, egy új kultúrát és új kapcsolatokat építhetnek ki. Fordított irányban is működik a dolog, ugyanis a főiskolán külföldi hallgatók is tanulnak, akik időnként nemzeti esteket tartanak, ahol lehetőség van a nemzeti étel- és italkülönlegességek megismerésére.

Minden fogadóórának visszatérő kérdése a várható ponthatárok. Ezzel kapcsolatban azonban most még lehetetlen bármit mondani, többek közt azért, mert a főiskolának ebbe - érthető módon - nincs beleszólása. Tavaly Székesfehérváron államilag finanszírozott képzésre 398, míg Budapesten 397 pont volt a ponthatár. Költségtérítéses képzésen mindkét helyszínen, nappali és levelező tagozaton is 160 pont volt a bejutási küszöb. A rektori konferencián felvetődött ennek a szintnek a 200 pontra emelésre, de a tanszékvezető-helyettes mindenkit megnyugtatott, a mostani felvételi eljárásban még biztosan 160 lesz a minimum szint.

Montcz Mária ügyfélszolgálati munkatárs egy kérdésre válaszolva elmondta, hogy ezen a szakon nincs emeltszintű vizsga előírva. A tandíj mértéke nappali képzésen 207 000 Ft, levelezőn 195 000 Ft lesz. Lehetőség van részletfizetésre, kedvezményes díjfizetésre, a költségtérítéses hallgatók is igényelhetnek szociális támogatást, megpályázhatják a közéleti ösztöndíjat és a Kodolányi díjat. Montcz Mária azt javasolta, hogy aki mindenképp a főiskolára szeretne jelentkezni, első helyen a két helyszín államilag finanszírozott, majd költségtérítéses képzéseit, ötödikként pedig a levelező képzést jelölje be. A képzési helyszínek és formák között lehetőség van az átjárásra.

Ugyancsak a székesfehérvári ügyfélszolgálat munkatársától tudhattuk meg, hogy a diplomaszerzés feltétele egy élő idegen nyelvből megszerzett államilag elismert középfokú "C" típusú nyelvvizsga. A Kodolányi János Főiskola is tapasztalta, hogy számos esetben a nyelvvizsga hiánya gátolja a hallgatót a diploma megszerzésében, melyre azonban megoldást kívál a főiskola, mely lehetőséget Dr. Tóth Ágnes ismertetett. A KJF ingyenes nyelvtanulási lehetőséget biztosít hallgatói számára, mely segítségével már letehető a diploma átvételéhez elengedhetetlen nyelvvizsga.

Szintén egy hallgatói kérdésre reagálva elmondta D. Kiss Csaba, hogy szerinte egyáltalán nem telített még a pálya, és egy darabig még nem is lesz. Nincs sok kommunikációs szakember még az országban, ennél sokkal többre lenne szükség. Egy másik kérdésre válaszként megemlítette, hogy kellő nyelvtudással és kapcsolatokkal a külföldi elhelyezkedés sem lehetetlen. Több korábbi KJF-es hallgató dolgozik például Olaszországban PR cégeknél.

Zárásként a hétvégén megrendezésre kerülő nyílt napokra hívnám fel mindenki figyelmét, illetve a pénteken és szombaton zajló Educatio kiállításra. Székesfehérváron D. Kiss Csaba tanszékvezető-helyettes, Budapesten Győrffy Miklós tanszékvezetővel találkozhatnak az érdeklődők a nyílt napon. Budapesten szervezett ingyenes buszjárat indul a Média Centrumhoz, Székesfehérváron pedig a rádióstúdiót, a tanstúdiót és az online szerkesztőséget tekinthetik meg az érdeklődők. Budapesten az Educatio kiállításon több hallgatója is jelen lesz a főiskolának, akiktől első kézből lehet további információkat szerezni az iskoláról, a diákéletről.

A hétre véget ért a Kodolányi János Főiskola Online Fogadóórája, de a jövő héten hétfőn, kedden és szerdán 14:00 és 15:00 órától ismételten érdemes a számítógépek elé leülni és feltenni a kérdéseket az adott képzés jelen levő munkatársának. Az adott napi programról az azt megelőző napon itt a TyBlogon is olvasható lesz majd felhívás.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése