2008. december 12.

Mit válasszak?

Bízva abban, hogy leadásra csak olyan szakdolgozat kerülhet, mely legalább a kettes szintet eléri, és megelőlegezve, hogy az irodalom (és nyelvészet) szigorlat is sikerül, a Német Tanszék kérte, hogy válasszak tantárgyat a záróvizsgára. Mivel a szakdolgozatom szakmódszertan témában íródott, így irodalom és nyelvészet témakörből válogathatok. Azért nem teljesen kedvemre, hiszen mindkét tudományágban egy tanrend szerint szigorlat után teljesített kötelezően választandó tantárgy témaköreiből tesznek fel kérdést. Mindazonáltal én mint vizsgázó szabadon választhatok, hogy az adott tudományágon belül melyik kötelezően választandó tantárgy témaköreiből vizsgázok. Igazság szerint a Német filmtörténet és a Német filmek a 90-es évektől amire így gondoltam, mert ebből - bár Tóth tanárúr tartotta - elég sok minden rémlik, és a témakörök sem tűnnek olyan vészesnek. Bár a legjobb a kettő egyvelege, néhány pontot kihúzva lenne, de ez államvizsga és nem kívánságműsor.

Ha valaki jár erre, aki KJF-en államvizsgázott és irodalom/nyelvészet közül választhatott tárgyat, bátran írja le, hogy melyikre esett a választása. Azt már tudom, hogy Zsófi - aki végül leadta a németet kb. 1 éve - Gyermek- és ifjúsági irodalom vagy Németország az EU-ban tárgyat választaná. Egyébként ilyen tárgyak tényleg voltak kötválként? Mellesleg ez az EU-s sem tűnt annyira rossznak. Remélem, hogy a jövőhét még belefér a válaszadásba, és akkor a hétvégén utoljára át tudom gondolni. Ha nem, akkor pedig egy hirtelen ötlettől vezérelve lesz valamelyik ebből a kettőből (háromból).

Visszatérve a szigorlatra, tehát jövőhéten szerdán irodalom. Megint. Ahogy látom egyre többen visszakoztak és áttették más időpontra a vizsgájukat, már csak egyvalaki maradt rajtam kívül ezen az időponton. Én azonban szeretnék mindenképp most menni. Eddig is nézegettem a tételeket, de az igazi intenzív tanulást valószínüleg hétvégére tervezem. Most átnézem mégegyszer mindenekelőtt, hogy minden tételnél minden "kötelező" kérdéshez van-e válaszom, és az a válasz valóban arra a kérdésre a felelet. Volt egyébként olyan, ahol ez nem teljesen volt igaz.

A mai nap gondoltam arra, hogy de jó lenne, ha már egy héttel később lennénk. Azonban nem tudom, hogy ez tényleg így van-e. Ugyanis miután sajnos 99,99% a valószínűsége, hogy irodalomból (sincs) szigorlat light, így a korábbi feltételekkel zajlik a vizsga, vagyis ki tudja, hogy mi lesz az eredménye. A legjobban talán azonban mégis a beugró részét utálom, mert nehéz eldönteni, hogy mi a jobb, ha tovább jutok vagy sem. Jobb, ha rendre megvan a beugróm, de a tétellel gondok vannak, avagy inkább már a beugró sem sikerült volna, és akkor nem bíztam volna újra és újra benne, hogy meglehet.

Ha szerencsém van, akkor az első tételekből nem húzok, de pl. az utolsót sem szeretném. A legjobb egy Goethe (6, 7, 8) tétel lenne. A legjobb talán a hetes: "Goethes und Schillers Dramen in der klassischen Periode: zeitliche Einordnung - Interpretation jeweils eines Dramas. Pflichtlektüre: J. W. v. Goethe: Iphigenie auf Tauris – F. Schiller: Don Carlos." Ha ezt kihúzom és akkor is egyes lesz, akkor jobb leadnom a németet. Ami egyébként tavaly már felmerült bennem egy újabb irodalom szigorlat elégtelen után, hiszen így a kommunikációs résszel is csak szívok, mert szakpáron mindkét szakon meg kell szerezni az abszolutóriumot, hogy államvizsgázhassak. Persze akkor a nyelvészet szigorlat eleve szóba sem jöhetett, így biztos volt a csúszás, vagyis többek közt emiatt elvetettem ezt az ötletet. No meg ha ennyi mindent - köztük a szakdolgozatot is - megcsináltam, akkor mondhatni butaság lenne. Ellenben örökké irodalom szigorlatozni sem járhatok.

Most egyébként az irodalmas részt jól kiveséztem - külön elnézést Kovács tanárúrtól, ha olvassa - azért tőle, mert általában nála szigorlatoztam -, és közben egyáltalán nem biztos, hogy például a nyelvészet szigorlatom sikerül, hiszen azon még nem is voltam soha. Ráadásul mióta hétpecsétes titok a KJF Neptun rendszerében a vizsgáztató tanárok kiléte, azóta azt sem tudom, hogy kire számítsak mint tanár. Mindazonáltal nem kötelező érvényű, hogy többször kelljen a németes szigorlataimnak nekifutnom, jelen esetben ebben bízom, illetve abban, hogy remélhetőleg az irodalom szigorlat sikerül, ami jelentős önbizalmat adhat.

Addig pedig nálam lehet fogadni, hogy sikerül-e a szerdai szigorlatom. A téteket Großes Dunklesban lehet megtenni. Ha nem sikerül, akkor legalább ihassak egy jót, ha meg igen, akkor boldogan meghívok bárkit. (Utólag természetesen már késő jelentkezni)

1 megjegyzés:

  1. Grüß Gott TyBor!

    Fel a fejjel! Kívánok a vizsgákhoz nem egy, hanem sok nagy kalappal!

    Tschüß!
    Ferenc (H II.)

    VálaszTörlés