2008. október 11.

Meghalt Jörg Haider

Jörg Haider szolgálati autójával éjjel Lambichl településen haladt keresztül, amikor egy balesetben halálos sérüléseket szerzett a fején és a mellkasán. Az első vizsgálatok szerint életét nem lehetett megmenteni. Haider 58 éves volt, feleségét és két lányát hagyta hátra. Az osztrák politikai vezetők megdöbbenésüknek adtak hangot a balesetről értesülve, és részvétüket nyilvánították a családnak.

A "Le Cabaret" bárban tartott éjszakai rendezvényről tartott hazafele, ahol egy reklámügynökség az új újságprojektjét mutatta be. A Medvevölgybe (Bärental) indult, ahol a hétvégén ünnepelték volna édesanyja 90. születésnapját, aki csak emiatt utazott Felső-Ausztriából Karintiába.

Még nem világos, hogy hogyan történt pontosan a baleset. Az autó lecsúszott az országút melletti jobboldali töltésen, majd többször megpördült. és szinte teljesen összetört. Nem sokkal a baleset előtt Haider megelőzött egy másik autót, aminek a vezetője értesítette 1.18 órakor a rendőrséget. Az első hivatalos jelentések szerint Jörg Haider még a helyszínen belehalt súlyos sérüléseibe.

Az új tartományi előljáró ideiglenesen Haider helyettese, Gerhard Dörfler lesz. Ki vezeti a Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ) pártot, jelen pillanatban még ismeretlen. Haider helyettesei a szövetségben Stefan Petzner főtitkár és a korábbi védelmi miniszter, Herbert Scheibner.

Jörg Haider 1950. január 26-án született a felső-ausztriai Bad Goisernben. Szülei meggyőződéses nemzetiszocialisták voltak. Huszonhat évesen települt át Karintiába az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) tartományi titkáraként. A mindig is harcias stílusáról, éles nyelvéről, kemény vitastílusáról és markáns egyéniségéről ismert Jörg Haider 1986-ban ragadta magához az FPÖ irányítását. Az addig a két nagy politikai erő, a szociáldemokraták (SPÖ) és a néppárt (ÖVP) árnyékában vegetáló szervezetet sikerült jelentősen felfejlesztenie erősen nacionalista, bevándorlás-ellenes platformon. Legnagyobb választási sikerét az FPÖ 1999-ben aratta, amikor megszerezte a szavazatok 26,9 százalékát, és másodikként maga mögé utasította az ÖVP-t. A következő évben - Wolfgang Schüssel volt kancellár politikai manővereinek nyomán - a szabadságpárt a kormánykoalíció tagja lett, ami kiváltotta a Európai Unió nemtetszését. Ausztria egy időre "kitaszítottá" vált az unióban.

Nem sokkal később belső hatalmi harcok bontakoztak ki az FPÖ-ben, és Haider szakításra vitte a dolgot. Visszavonult az országos politikától, és Karintiára összpontosította energiáit. 2005-ben híveivel együtt kivált az FPÖ-ből, és megalakította a Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ) szervezetet, amely a következő évben tartott választáson épp hogy csak bejutott a parlamentbe.

Először 1989-ben, az ÖVP segítségével lett elöljáró a legdélibb ausztriai tartományban. Két évvel később azonban lemondásra kényszerült, miután méltatta a hitleri német birodalom "szakszerű foglalkoztatási politikáját". A Waffen-SS tagjainak elvi hűségét dicsérő megjegyzése ugyancsak hírhedtté tette. Szélsőséges kijelentései miatt bírósági eljárások is indultak ellene.

1999-ben az FPÖ lett a legerősebb párt Karintiában, és Haider visszatért a tartomány élére. 2004-ben ismét ő szerezte meg a győzelmet a tartományi választáson, és azóta is elöljáróként ténykedett. Bár a nyáron elvállalta a BZÖ elnökségét, eleve kikötötte, hogy nem kíván parlamenti képviselő lenni, legföljebb akkor hagyja el Karintiát, ha neki ajánlják fel a kancellári széket.

Az utóbbi években viszonylag keveset lehetett hallani felőle, nagyobb botrányok nem kísérték pályafutását. Számos populistának beállított intézkedést hozott a kisemberek helyzetének javításáért, aminek köszönhetően népszerűsége töretlen volt. Egyidejűleg folytatta idegenellenes politikáját, törvényben tiltotta be mecsetek és minaretek építését Karintiában, és ellenezte, hogy a muzulmán nők fejkendőt viseljenek. Kitoloncoltatta a tartományból azokat a menedékkérőket, akik bűncselekmény elkövetésének gyanújába keveredtek. Tavasszal az olasz-osztrák határ fokozott ellenőrzését követelte annak megakadályozására, hogy "cigány népvándorlás" induljon meg Ausztria irányában.

(Az OE24 híre, a Népszava Online cikke,
illetve a Wikipedia kapcsolódó szócikke alapján,
képek forrása az OE24)

3 megjegyzés:

  1. Sajnos egy nagy személyiség hagyta el Ausztriát. Igaz őt nem lehet pótolni, de remélem azért valaki megpróbálja majd.
    Politikai dolgokat most nem szeretném felhozni (aki ismer az tudja, hogy mi a véleményem Haiderről és a nézeteiről :D).

    Nyugodjon békében!

    VálaszTörlés
  2. Akkor ezek szerint én nem ismerlek, mert sem azt nem tudom, hogy mi a véleményed Haiderről, azt meg végképp nem, hogy a nézeteiről miként vélekedsz. :(

    TyBoR

    VálaszTörlés
  3. Tybor, azért gondolom csak eltudod képzelni, hogy nem éppen ellenszenv a véleményem Haiderrel és a nézeteivel kapcsolatban. Sok minden igaza volt (de nem akarom a politikát ide keverni). Ahogy sok embernek van igaza dolgokban, de nem mindenben (amint azt a történelem olyan sokszor már bizonyította).

    Ferenc

    VálaszTörlés