2008. október 12.

Kötelező téligumi

Korábban már írtam róla, de ahogy közeledik az esedékessége, úgy érdemesnek találom ismételten elővenni a témát. November 1. és április 15. között télies útviszonyok esetén kötelező a téli gumi vagy a hólánc használata.

Személygépkocsival, valamint a megengedett 3500 kg összsúlynál nem nehezebb teherautóval november 1.–április 15. között télies útviszonyok esetén Ausztriában csak abban az esetben indulhatunk útnak, ha minden kereket téli abronccsal láttunk el, vagy a meghajtó kerekekre hóláncot szereltünk fel.

Hólánc használata azonban csak akkor megengedett, ha az úttestet összefüggő, vagy jelentősebb mértékben nem megszakított hó- vagy jégréteg borítja, így a hólánc az úttestet nem károsítja. Az előzőekből adódóan latyakos, hókásás úton sem a hólánc, sem nyári gumi használata nem megengedett, csak téli gumival közlekedhetünk.

Téligumiként azokat ismerik el törvényesen, melyek "M+S", "M.S." vagy "M & S" jellel vannak ellátva, illetve a profilmélységük eléri a 4 mm-t, diagonális gumik esetén az 5 mm-t. A négyévszakos gumik is megfelelnek a téli gumi helyett, ha a fenti szabálynak eleget tesznek.

Aki nem tartja be az előírásokat, a következő bírságokra számíthat. Kisebb vétségek esetén 35 eurós helyszíni bírságot kell fizetni. Ha azonban – pl. nagyfokú veszélyeztetés miatt – feljelentésre kerül sor, emelkedik a bírság összege, akár az 5000 eurót is elérheti. Ezenkívül a hatóságok ki is állíthatják a forgalomból az adott járművet.

Aki autójával a fenti szabályoknak nem tesz eleget - vagyis sem téligumival, sem hólánccal nem rendelkezik -, és ezzel veszélyezteti a közlekedés biztonságát, annak az autóját a rendőrség kivonhatja a forgalomból. A fentiek kapcsán elkészült az ÖAMTC idei téligumi tesztje.

Egy másik dolog, ami még eszembe jutott mára, az a Therme Loipersdorf és Fürstenfeld közti tömegközlekedés problémája, melyre Tünde hívta fel a figyelmem annak kapcsán, amikor péntek este átment termálozni kicsit. Van a fürdőnek éjszakai belépője, ez 18 órától érvényes. Általában csak 21 óráig van nyitva, de szerdán és pénteken egészen 23 óráig, vagyis ilyenkor kifejezetten megéri. A helyi tömegközlekedés érdekessége azonban, hogy a fürstenfeldieknek teljesen lényegtelen információ mindez - abban az esetben, ha buszozni szeretnének -, ugyanis 17:20-kor indul a fürdőhöz utoljára busz (és 17:40-kor érkezik meg), majd vissza 17:58-kor indul (és 18:10-kor érkezik meg) az utolsó. Ez számomra kicsit meglepő volt, hiszen így az éjszakai kedvezményt például csak olyan tudja kihasználni, akinek van autója - esetleg taxizik, de az már akkor bőven több szerintem, mint amit az akcióval nyer.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése