2008. július 24.

Maximális pontszám sehol sem kellett

Megszülettek az idei felvételi ponthatárok. A teljes lista az Országos Felsőoktatási Felvételi Központ honapján olvasható. Ebből most néhány eredményt kiemelnék, mindenekelőtt a Kodolányi János Főiskolához kapcsolódókat. Mivel én német - kommunikáció szakos vagyok, így elsőként e szakpár "utódjaira" fókuszálnék. Germanisztikára 340 pont kellett a felvételhez államilag finanszírozott nappali képzésben. Ez a képzés Budapesten idén nem indul. Kommunikáció és médiatudomány szakon nappali államilag finanszírozott képzés esetén 398, költségtérítéses esetén mindösszesen 160 pont kellett. Budapesten 397, illetve szintén 160 volt a szükséges pontszám. A legtöbb pontra a nappali képzésen induló államilag finanszírozott nemzetközi tanulmányok szakhoz volt szükség, Székesfehérváron 443, Budapesten 441. Meghirdetésre került, végül azonban egyáltalán nem indult pedagógia, illetve romanisztika-francia szakirány.

És akkor néhány szót általánosságban az idei felvételiről. Az új pontszámítási rendszer eredményeként a nappali képzések körében a 300 és 399 pont közötti szakok kerültek túlsúlyba. Maximális pontszám sehol sem kellett a bejutáshoz, 460 pont fölé is mindössze három szak került. 480 pontot az alapképzések nappali munkarendjére jelentkezők közül 261 diák ért el. Tavaly a maximális 144 pont, idén a 480-ból 475 pont kellett a Budapesti Corvinus Egyetem államilag támogatott magyar nyelvű nemzetközi gazdálkodás alapszakjára történő bejutáshoz. A nappali alapképzések körében ez volt idén a legmagasabban meghúzott ponthatár. A képzés angol nyelvű változatára 461 ponttal vették fel a hallgatókat, ami a képzeletbeli dobogó harmadik helyét jelenti - a második legmagasabb ponthatár ugyanis egy kevés jelentkezőt felvevő speciális alapszak, az Eötvös József Főiskola óvodapedagógus szakának német nemzetiségi szakirányán alakult ki. A BCE-n általában is magasak lettek a ponthatárok: 450 pont felett országosan 22 szakon húzták meg a határt, ebből 10 szakot a Budapesti Corvinus Egyetem indított. A legmagasabb ponthatárral rendelkező szakok között túlnyomórészt a gazdaságtudományi képzésterülethez tartozókat találunk. A bölcsészettudományi képzési terület legnépszerűbb szakára, a pszichológiára négy karon is 450 pont fölött lehetett csak bekerülni, de magas pontszámokat produkált a keleti nyelvek és kultúrák alapszak japán szakiránya is, ami a viszonylag kevés felvett jelentkezővel is magyarázható. A költségtérítéses szakok közül az ELTE Társadalomtudományi Karán meghirdetett alkalmazott közgazdaságtani képzésbe történő bekerüléshez kellett a legtöbb, 456 pont.

2008-ban a jelentkezők túlnyomó többsége sikeresen bejutott a felsőoktatásba. A tavalyival csaknem megegyező számú felvett hallgatók többsége államilag támogatott képzésre került be. A nappali tagozatosok aránya 69 százalék, részidős képzésen az újdonsült egyetemisták és főiskolások 28 százaléka vehet részt. (A többiek a távoktatásban meghirdetett helyeken osztoznak).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése