2008. június 21.

Múzeumok Éjszakája Szekszárdon

Úgy látszik, hogy a - sikertelen - irodalom szigorlat üldöz. Az utolsó alkalommal a 18. tételhez volt szerencsém (?), vagyis Thomas Mann. Tegnap a kezembe akadt egy keresztrejtvény, amit elkezdtem megfejteni. Az egyik kérdés az volt, hogy ki a Tonio Kröger írója. (Gyk: Thomas Mann) Mivel ezt Wikipedia és/vagy Google nélkül is tudtam, így javaslom piros pontként feljegyezni a következő alkalomra. Ki tudja, még akár jól is jöhet.

Az európai nagyvárosok hagyományait követve 2003 óta Magyarországon is az év leghosszabb napjához, Szent Iván napjához legközelebb eső szombat éjszakán rendezik meg a Múzeumok Éjszakáját. Idén június 21-én várja izgalmas kavalkád az érdeklődőket. Szekszárdon három helyszínen várják éjfélig a látogatókat. Minderről részletesen a város honlapján lehet olvasni.

A selejtezőket követően hétfőn a főtábla küzdelmei is megkezdődnek Wimbledonban, a füvespályás Grand Slam-tornán, amelyen magyar játékosért is szoríthatnak a hazai teniszbarátok. Szávay Ágnest a 15. helyen emelték ki, és sokan bíznak abban, hogy újra kijön a lépés a 19 esztendős tehetségnek.

A férfiaknál az elmúlt öt alkalommal sorozatban diadalmaskodó Roger Federer újabb bravúrra készül: feltett szándéka, hogy megjavítja Björn Borg csúcsát. A legendás svéd teniszező 1976 és 1980 között szintén öt alkalommal győzött megszakítás nélkül Londonban. A rekordot - lehet, hogy csak július 6-ig - bizonyos Willie Charles Renshaw tartja hat egymás utáni sikerrel. Az angol úr - hosszú fehér nadrágban, egy tojásra emlékeztető, nemes fából hajlított rakettel - 1881 és 1886 között uralkodott Wimbledonban, majd három évvel később hetedszer is lepipált mindenkit.

A teniszlegenda Björn Borg szerint Roger Federer csak harmadik számú esélyes a hétfőn kezdődő wimbledoni bajnokságon: "Rafael Nadal a favoritom, utána jön Novak Djokovic és Federer csak a harmadik. Ahhoz, hogy előbbi kettőt legyőzze, jobb játékra lesz szüksége, mint tavaly. Az utóbbi évek egyik legizgalmasabb Wimbledonja elé nézünk."

A svájci klasszis 2004. február 2-a óta, azaz 229 hete megszakítás nélkül vezeti a világranglistát, és sorozatban 59 meccset nyert meg füvespályán. (Az Origo kapcsolódó cikkei alapján)

Elkészült a napokban az Odaát első évad tizedik részének (Asylum: Tiszta elmebaj című rész) hogyvoljta, mely teljes terjedelmében itt olvasható, rövid ajánló belőle pedig itt: "(...) A másik helyszínen váratlanul megszólal Sam mobilja: Dean hívja, hogy a pincében van, és ott van amit keresnek, siessen oda. Azért ez elég gyanúsan csapda-szagú, mert Dean az előbb még fent olvasgatott, de hát Sammy ezt ugye nem tudhatja. Kat kezébe nyom egy shotgun-t aztán már indul is a bátyóhoz. A pincében, pont ott, ahol Kelly rendőr is bóklászott korábban, azonban nincs senki – egy tébolyult szellemet leszámítva. ANYÁD, de megijedtem. Na, ez a fickó már nem olyan barátságos, mint a többi volt, Sam fejét kezdi szorongatni, és kék fényeket lövell bele, miközben azt hajtogatja, hogy csak segíteni akar neki. (...)"

A szokásokhoz híven az Odaát hogyvolt ajánlóval érkezik a Szívek Szállogája hogyvolt is, ezúttal a negyedik évad első öt részéhez, melyből egy rövid ajánló itt olvasható: "(...) A ’Chicken Or Beef?’ című epizódban sor kerül Dean esküvőjére, ami Roryt kisebb sokként éri. Ő ugyanis úgy jött haza a hétvégére, hogy eltölt egy tökéletes Stars Hollow-i napot, ehhez képest a város főtere fehér tüllbe van csomagolva és mindenhonnan óriási Dean és Lindsey (mert ez a menyasszony neve) képek lógnak, ami valahogy nem tesz kimondottan jót Rory idegállapotának. Ráadásul belefut egyenesen Dean-be, aki 32 fogas bájvicsor kíséretében még meg is hívja az esküvőre, és csak azt kérdezi, hogy csirkét vagy marhát kér. Van egy olyan érzésem, hogy ez nem az, amit Rory „tökéletes Stars Hollow-i nap”-ként definiált. (...)" Akinek felkeltette az érdeklődését, ezen a linken keresztül olvashatja el teljes terjedelmében.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése