2008. június 22.

Egyéni vizsgarend?

Tegnap szóba került az irodalom szigorlat, mellyel kapcsolatban az alábbi kérdés merült fel bennem: Az egyéni tanrend mellett létezhet egyéni vizsgarend is? Mintha valahol már hallottam volna erről, de igazán sokat nem tudok róla, és egyelőre még nem tudtam eldönteni, hogy az ügyfélszolgálat, avagy a tanszék hatáskörébe tartozik-e, azaz kinek kellene a kérdést küldeni.

Figyelembe véve ugyanis, hogy még záróvizsgát is kellene a következő félévben tennem, kifejezetten praktikus lenne, ha lenne valamiképp mód rá, hogy az irodalom (no és persze akkor már a nyelvészet) szigorlatot meg lehetne próbálni még a szemeszter ideje alatt letenni. Ugyanis már csak ez a két tantárgy van vissza az abszolutóriumhoz.

Vagyis ez utóbbi azt jelenti, hogy németből és kommunikácóból is mehetek télen államvizsgázni, ami mellett tényleg nem szeretnék - ha lenne rá mód - még két szigorlatot is. Ugyancsak nem szeretném, ha a két szigorlat miatt valamelyik záróvizsgát vagy azért vinném tovább, mert a szigorlat miatt nem merem bevállalni, vagy pedig - ez a rosszabb eset - nem sikerül esetleg. Ráadásul ez utóbbi - ha nem az abszolutórium megszerzésének hiánya miatt történik, amely az irodalom szigorlat miatt azért továbbra is még bármikor megeshet - esetben komoly pénzösszegbe kerül az újabb próbálkozás.

A legutolsó vizsgaalkalommal mellesleg megkérdeztem, hogy voltaképp miért is ennyire lényeges eleme a képzésnek az irodalmi rész? Megtudtam, hogy ha egy kéttannyelvű intézetben német nyelven tanítok irodalmat, akkor szükségem lehet rá. Sajnos van egy olyan érzésem, hogy ha megígérem, hogy ilyenre soha az életben nem fog sor kerülni, akkor sem lesz könnyebb a szigorlati tételsorom. De az már egy pozitívum, hogy megértettem azt, hogy miért is van minderre szükség. Így legalább már úgy állhatok ismételten neki majd az egésznek, hogy látom az értelmét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése