2008. május 9.

Európa Nap

1950. május 9-én Robert Schuman előterjesztette Európa újjászervezésére vonatkozó javaslatát, mely elengedhetetlen feltétele volt a békés kapcsolatok fenntartásának. Ezt a "Schuman-nyilatkozat" néven ismert javaslatot tekintjük a mai Európai Unió megszületéséhez vezető első lépésnek. Május 9. mára európai szimbólummá vált (Európa Nap), amely az EU zászlójához, himnuszához és az egységes valutához (az euro) hasonlóan az Európai Unió politikai egységét jelképezi. Az Európa Nap alkalmából olyan rendezvények és fesztiválok kerülnek megrendezésre, melyek Európát közelebb viszik a polgárokhoz, az Unió népeit pedig egymáshoz. (Forrás: Europa)

Óriási meglepetésre a cseh Radek Stepanek két játszmában legyőzte a világelső svájci Roger Federert és bejutott az elődöntőbe a 2,27 millió euró összdíjazású római salakpályás férfi tenisztornán. A meccs 1 óra 55 percig tartott és mindkét szett rövidítéssel fejeződött be. A viadal a Mestersorozat negyedik állomása. A negyeddöntő eredménye az Index oldalán tekinthető meg. Holnap Roddick - Wawrinka, valamint Stepanek - Djokovic elődöntők kerülnek megrendezésre. Ha jól láttam, akkor csak egy összefoglalót közvetít róla a Sport1 23:45 perces kezdettel (igaz elvileg 2:00 óráig), a döntőt azonban vasárnap élőben adja 14:30-tól a Sport2.

Összesen hat kategóriában kapott díjat a BMW a 2008-as Év Motorja-választáson, abszolút győztesnek pedig azt a háromliteres, dupla turbós erőforrást hirdették ki, amely többek között a 135i, 335i és X6 modellekben dolgozik. A müncheniek zsinórban másodszor nyerték el a megtisztelő és fontos címet, amelyet ráadásul a kategóriánkénti értékelésben is megkapott az erőforrás, a 2,5-3 literes osztályban. A hír teljes terjedelmében az Origo oldalain olvasható el.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése