2008. május 10.

Boldog Születésnapot Quick Nick!

A TyBlog szokás szerint jól értesült (olykor túlságosan is), így még a hivatalos honlap tájékoztatása előtt elárul(hat)juk, hogy a Kodolányi János Főiskola Fürstenfeldi Regionális Oktatási Központ a 2008/2009. tanév I. félévében ismételten a turizmus szakos hallgatókat szólítja meg. Ezúttal projekthét formájában utazhatnak a fürstenfeldi régióba, és ismerhetik meg a szakjuk szempontjából ezt a térséget. Röviden, előjáróban most ennyi, később még bizonyára visszatérünk a témára.

Ma ünnepli születésnapját Nick Heidfeld, boldog születésnapot! Nick Lars Heidfeld német autóversenyző, 1977. május 10-én született a németországi Mönchengladbach-ban. Heidfeld 1981-ben, mindössze négy évesen ismerkedett meg a technikai sportokkal – igaz, akkor még a mini motorral. 1984-ben váltott gokartra, ahol első jegyzett sikerét 1988-ban érte el: ekkor lett a kerpeni gokart klub bajnoka. 1994-ben váltott autókra és azonnal megnyerte a német Forma-Ford 1600 sorozatot úgy, hogy kilenc futamon nyolc győzelmet aratott. 1995-ben a nemzetközi Forma-Ford 1800 sorozat bajnoka lett és második helyet ért el a német Forma-Ford 1800-as bajnokságban. 1996-ban a német Forma-3-ban folytatta pályafutását, ahol három futamgyőzelemmel a harmadik helyen végzett. 1997-ben megnyerte ugyanezt a bajnokságot. Ezzel magára vonta a Forma 1-es McLaren-Mercedes csapat vezetőinek figyelmét, akik ettől a szezontól kezdve tesztpilótaként alkalmazták és egyengették pályafutását az alsóbb kategóriákban.

Miután Heidfeld megnyerte a Forma-3000-es bajnoki címet, a mögötte álló McLaren 2000-ben elérkezettnek látta az időt arra, hogy Heidfeld fellépjen a Forma 1-be. Segítettek neki bejutni a Prost csapathoz, ahol a tapasztalt Jean Alesi lett a csapattársa. A Prost ebben a szezonban rendkívül gyenge volt: sem Alesi, sem Heidfeld nem tudott vele pontot szerezni. Jellemző az autó megbízhatatlanságára, hogy Heidfeld célba érni is mindössze négy alkalommal tudott, míg Alesi ötször. 2001-ben Heidfeld a Sauber-Petronas istállónál folytatta pályafutását, ahol az újonc Kimi Räikkönent kapta csapattársul. Heidfeld a szezon során 12 pontot gyűjtött és a világbajnokság hetedik helyén végzett, míg Räikkönen 9 ponttal tizedik lett. A német versenyző első dobogós helyezését is megszerezte: a Brazil Nagydíjon harmadik lett. 2004-től Heidfeld a Jordan-Fordnál folytatta pályafutását - oldalán az újonc Giorgio Pantanóval. Mivel a Jordannek pénzre volt szüksége, azokat a pilótákat részesítette előnyben, akik fizetni tudtak, illetve voltak hajlandóak helyükért. Ezért aztán Heidfeldnek a szezon végén távoznia kellett az ír csapattól.

A munka nélkül maradt Heidfeld ezután a Williamstől kapott egy olyan lehetőséget, hogy az egyik pilótaülésükért egy tesztelésen mérkőzzön meg a csapat addigi tesztpilótájával, a brazil Antonio Pizzoniával. Heidfeld meggyőzőbb volt, így 2005. január 31-én bejelentették, hogy a Williams leszerződteti a szezonra. A 2005-ös év Heidfeld eddigi legjobb eredményeit hozta: a Nürburgringen megszerezte forma 1-es pályafutása első pole pozícióját, a versenyen pedig második lett, csakúgy, mint Monacóban. 2006-tól a Williams és addigi motorszállítója, a BMW külön utakon folytatta – utóbbi felvásárolta a Saubert és BMW-Sauber néven gyári csapatként folytatta. A BMW-Williams addigi két versenyzője közül Webber a Williamsnél maradt, míg Heidfeld a BMW-hez szerződött. Új csapattársa az 1997-es világbajnok, Jacques Villeneuve lett. Miután Villeneuveöt menesztették, Robert Kubica lett az új csapattársa. 2007-ben a világbajnoki pontversenyben az 5. helyen zárt.

Nick Heidfeld nőtlen, barátnőjével, Patricia Papennel és 2005 nyarán született kislányukkal, Junival Svájcban él. Második gyermekük, Joda, 2007. július 21-én született. Heidfeldnek két testvére van: Sven és Tim. Heidfeldet gyakran hívják a médiában „Quick Nick”-nek („Gyors Nick”). (Forrás: Wikipédia)

3 megjegyzés:

  1. Nocsak, hová tűnt a reggeli bejegyzés, csak nem visszatért a jó öreg cenzúra Ura?! Pedig annak majdnem annyi igazság-tartalma és reális jövőképe volt, mint ennek a javított változatnak... Schade.
    GG

    VálaszTörlés
  2. Tényleg, Tibi, megzsarolt valaki nagyokos hogy leszedted? Ez nem egy magánblog, amibe azt írsz, amit te akarsz??? Na de nem gonoszkodom :)
    Sajna azonban a helyesbített változat sem változtat azon a tényen, hogy a kolesz valszeg bezár, és hát a felmondások sem kitalációk!
    Szal lehet itt írni a szép jövőképről, de akkor is elég ciki a szitu...
    mc

    VálaszTörlés
  3. Na, vigyoroghat minden rosszakaróm. Megszűnt a macskablog.
    KA

    VálaszTörlés