2008. január 19.

Szükség van az indexre?

Mivel lassacskán vége az első félévnek, februártól jönnek az új fürstenfeldi lakók, így felmerülhet ismételten a nagy kérdés, milyen programok legyenek az első héten. Ezzel kapcsolatban korábban már egyszer írtam egy ajánlatot, most ismételten élnék ezzel a lehetőséggel. Az ötlet valahonnan a Gölles-es idegenvezetésből ered, másfelől onnan, hogy egy igen kézenfekvő lehetőségről van szó, és még utazni sem kell annyit érte, mint a korábbi ajánlatom esetén.

Ez nem más, mint egy idegenvezetés, ahol megismerkedhetünk a helyi sörfőzde (FürstenBräu) kulisszatitkaival. Mivel nincs a kezemben a prospektusuk, így árat nem tudok mondani, de a vezetés tartalmazza a kóstolót is. Ha már szóba került a FürstenBräu, akkor egy friss hír a honlapjukról: Immár a világos mellett a búzasör is elhozható a már jól ismert 2 literes kiszerelésben. A barnasör előzetes rendelés után, illetve a jelenleg (még) kapható baksör ugyancsak előzetes rendelés leadását követően hozható el. Itt jegyezném meg, hogy az üveg ára €2,00-val emelkedett, azaz a változatlan €11,00 mellé immár €7,00-t kell fizetni. Ezt természetesen visszakapjuk, amennyiben visszavisszük az üveget. (Vagyis aki tavaly elhozott jópár üveggel, és eddig nem vitte vissza, az elvileg üvegenként €2,00-t keresett most). Továbbá, ha már áremelések, akkor megemlíteném, hogy a menü ára is változott (biztos utolérte az infláció), így immár a Mittagsbrunch €7,90, gyerekeknek €4,90/€5,90 (kortól függően). A többit illetően nem tűnt fel változás, sőt, a "Großes Dunkles"-t meg tudom erősíteni, hogy továbbra is a már megszokott áron kínálják.

Az étkezéstől elszakadva, a főiskola felé véve az irányt, egy régóta foglalkoztató kérdést vetnék fel pár gondolatban. Nekünk, nappali tagozatos hallgatóknak megadatott az a "szerencse", hogy vizsgaidőszak elején kikérhetjük (értsd: ki kell kérnünk), majd leadhatjuk (értsd: le kell adnunk) aláiratva az indexet. Az értelmét azonban nem igazán látom, mert ennek a könyvecskének a szerepe voltaképp annyi, hogy vagy a tanszéken leadva várja, hogy x tanár aláírja, vagy 1-2 "szerencsés" hallgató irat alá többet (akár 20-30 indexet) a tanárral. Aki egyik lehetőséggel sem él, az pedig ahelyett, hogy a vizsgáira készülhetne, rohangálhat aláiratni az indexét.

Ezen kívül - hogy felesleges feladatot ró a hallgatóra - sok értelmét nem látom, mert az eredmények a Neptun rendszeren belül is elérhetők. Internet pedig már elég sok háztartásban van, ahol nincs, ők is úgy gondolom már igen könnyen hozzá tudnak férni pár percre, míg megnézik az eredményüket. A legfrissebb információforrás - elvileg - tehát az internet volt és lesz eredmények terén. Hallottam olyan érvet is az "indexes rendszer" mellett, hogy így könnyebben nyomon tudja követni az eredményét az, akinek nincs otthon internetelérése. Ha xy ebből az okból szeretné kikérni az indexét, akkor rohangáljon vele, és irassa alá, de akkor miért kell ez mindenkinek? Illetve szerintem neki is egyszerűbb, ha egy papírra leírja az eredményeit/kinyomtatja, mint a mostani rendszer.

A vizsgákon pedig a diákigazolvány is kellő módon igazolhat, hiszen például - információim szerint - a levelezős hallgatóknak nem kell az indexükkel rohangálniuk, és aláiratniuk azt. Azonban, ha ez a rendszer levelezős képzésen bevállt, akkor számomra nem világos, miért nem alkalmaható a nappali képzésen is.

Remény ugyan van, hiszen a Főiskola számos lépést tett az elmúlt időszakban a hallgatók érdekében. Gondoljunk csak az egykapus ügyfélszolgálat elindítására, avagy arra, hogy ezentúl átutalással is befizethető a költségtérítéses hallgatók térítési díja (értsd: ez a preferált a korábbi csekkes rendszerhez képest). Talán, ezen az úton haladva megvizsgálják a fenti kérdést is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése