2008. január 27.

Boldog születésnapot Tünde!

A mai nap bejegyzése több okból (és több személynek is) ünneplésre ad(hat) okot. Először mindenképp Tündét szeretném kiemelni, aki ma ünnepli születésnapját. Sok boldogságot! (Itt balra az ajándék torta :)) Számos híres (és kevésbé híres) ember is ma ünnepelheti születésnapját (avagy ünnepelhetné, ha még élne). Ilyen például Wolfgang Amadeus Mozart, aki 1756-ban született ezen a napon Salzburgban. Ellenben például 1919-ben ezen a napon hunyt el Ady Endre. A mai naphoz kapcsolódó esemény a múltból, hogy 1927-ben a mai napon vezetik be Magyarországon az addig használt korona helyett a pengőt. Holokauszt-emléknap, 2005-ben az ENSZ közgyűlése egyhangú határozattal az auschwitzi haláltábor 1945-ös felszabadításának napját a náci holokauszt mintegy hatmillió áldozatának nemzetközi emléknapjává nyilvánítja. A mai nap az év 27. napja, vagyis még 338 (szökőévben 339) nap van vissza az évből.

Egy aktuálisabb esemény is kapcsolódik a mai naphoz. Novak Djokociv megnyerte élete első Grand Slam tornáját, az Ausztrál Opent, 3 óra 6 perc alatt diadalmaskodott a francia Jo-Wilfried Tsonga ellen 4:6, 6:4, 6:3, 7:6 (7-2) -re. A melbourne-i fináléról bővebben a Stop.hu oldalain olvashatsz.

Négy súlyos sérültje van az orkánnak Ausztriában. A helyenként az óránkénti 130-145 kilométeres sebességet is elérő széllökések számos helyen kidöntötték a fákat és a villanyoszlopokat, tetőket és homlokzatokat rongáltak meg, villanyvezetékeket szaggattak le. A kidőlt fák miatt jó néhány országutat le kellett zárni a forgalom elől. Az A2-es déli autópályán több alagútban időlegesen szünetelt a közlekedés, mert a letépett vezetékek miatt nem volt világítás. Az Osztrák Vöröskereszt közlése szerint a vihar két McDonald's-alkalmazottat súlyosan megsebesített Grazban. Éppen a gépkocsibejárót akarták sorompóval lezárni, amikor egy szélroham lesodorta az épület födémjének egy darabját, és az fejen találta őket. Burgenlandban a legsúlyosabb károk Felsőpulya (Oberpullendorf) és Felsőőr (Oberwart) körzetben keletkeztek. A pinkafői (Pinkafeld) transzformátorállomás üzemzavart jelzett, mert meghibásodott egy 110 kilowattos vezeték. A hír teljes terjedelmében a Híradó.hu-n olvasható. Valamint egy kapcsolódó video az ORF honlapján.

1 megjegyzés:

  1. Drága TyBor!

    Nagyon köszönöm, hogy gondoltál rám :)

    Sok puszi

    Tünde

    VálaszTörlés