2007. június 27.

Egy vélemény

A szemeszter végéhez közeledve keresve sem találhatnék jobb alkalmat, amikor megoszthatom véleményemet a Kodolányi János Főiskola Fürstenfeldi Oktatási Központjának honlapjával kapcsolatban. Természetesen nem csak önmagában lehurrogni szeretném a lapot - pedig megtehetném -, hanem konkrét javaslatokkal is szeretnék előállni. Leszólni (beszólni?) ugyanis bárki tud, konstruktív javaslatokkal, ötletekkel előállni azonban már csak jóval kevesebben.

Szúrós szakmai szemmel nézve mondhatnánk, hogy már a forráskód első sora el lett szúrva. Nem vicc, tényleg, hiányzik ugyanis a doctype sor. De most ne is a forráskódot böngésszük, sokkalta inkább a külcsínt. A színvilága egyáltalán nem testesíti meg számomra egy jelentős hazai felsőoktatási intézmény első nyugat-európai oktatási központjának honlapját. Itt jegyzem meg, hogy programozási szinten akár több színvilág is megoldható egyazon honlaphoz, mely között a felhasználó változtathat.

Az intézet német nyelvterületen fekszik, ráadásul határok mentén (a shengeni csatlakozás után akár határok nélkül), így kiemelt figyelmet kapnak az interkulturális dolgok. Ennek megfelelően úgy illik, hogy egyszerre magyar és német nyelven is megtalálhatóak legyenek az információk. (Az angolok pedig iratkozzanak be egy nyári némettanfolyamra a KJFF-en, ha érteni szeretnék a kiírtakat) Egy okos megoldás segítségével, valamint a kliensoldali adatokat felhasználva a magyar nyelvű felhasználó egyből a magyar, a német nyelvű pedig - nem árulok zsákbamacskát - a német nyelvű kezdőlapon találhatja magát. A többi nyelvről pedig beállításfüggő melyiket szeretnénk mutogatni kezdetként nekik, ahonnan persze könnyedén nyelvet válthatnak.

A lehetőségek tárháza azonban mondhatni végtelen, hiszen számos felhasználói igény akad, mely kielégítésre vár. Gondolok itt a honlapok úgynevezett "akadálymentes" változataira, más helyeken szokás "vakbarát"-nak is hívni. Ennek lényege, hogy az átlag oldal sok keszekusza kódja helyett csak a lényeget kapják meg, így a programjaik könnyebben felismerik az oldalt és adják vissza annak tartalmát.

Gondolhatunk platformfüggetlen megoldásokra is. Azaz nem csak személyi számítógépről, esetleg notebookról, hanem az annál jóval kisebb kijelzővel rendelkező PDA készülékekkel kompatibilis oldal létrehozása. (Természetesen ilyenkor a mögöttes tartalom egyezik meg, nem pedig a teljes forráskód betűről betűre) Amennyiben van folyamatosan frissülő tartalom a honlapon, akkor pedig már csak egy ugrás innen az rss támogatás igénye.

Menüstruktúrában valójában számos változat elképzelhető, kapásból tudnék többféle logikus megoldást, itt a hangsúly azon van, melyik cél az intézet zászlóshajója. A mostani menüstruktúra egy toldozott-foltozott semminek tűnik, de mivel ott van, így tekintsünk rá úgy, mint valami. Én most ez alapján, egy picit tovább és átgondolva az alábbi menüstruktúrát tartanám egy lehetséges változatnak. A legfőbb menüpontok a kezdőlap, hírek, főiskola, német tanszék, az intézet, kutatás, oktatás, diákélet, partnereink, neptun, intra, jegyzetbolt, impresszum. A kezdőlap természetesen az intézet nyitóoldalára visz vissza. A hírek rész jelenleg nem található meg a honlapon, azonban meg lennék lepődve, ha nem lenne rendszeresen olyan információ, amivel ez a rész feltölthető lenne. Ennek megfelelően itt almenük is elképzelhetők, mint aktuális, archívum, esetleg ha vannak különböző kategóriájú hírek, akkor a kategóriák. A főiskola rész pár gondolatot ejtene a főiskoláról, illetve továbblinkelne a hivatalos honlapra, ahol minden további információ fellelhető. A német tanszék esetében hasonló az elképzelés.

Ennél izgalmasabb menüpontnak ígérkezik az intézet nevű rész, ahol egyből további alpontokat is tudunk nyitni. Természetesen csak azután, hogy itt sok okosat szóltunk az intézet céljairól, rövid múltjáról, jelenéről, és amiről nem szégyeljük kikotyogni az információt. Ide kerülhet a városról rész, ahol röviden megemlékezünk Fürstenfeld költői szépségéről, esetleg Herr Bürgermeisterről is kérünk egy szép képet ide, cserébe kérjük, hogy kirakhassuk a lapunkra a webkamera képét. Ez így egy-egy, ha hozzávesszük, hogy ebben a részben lesz link a városra, akkor ez már legalább másfél ide. További almenü a munkatársaink rész, ahol legyünk bőkezüek, mindenki kap egy aloldalt, szigorúan képpel! Harmadik almenü az elérhetőség. Ez egyébként visszaköszön valamennyire az impresszum szekcióban.

Kutatni nem tudom mennyire kutatunk, de mivel volt ilyen menüpont anno, így gondolom nagyon, tehát főmenü a kutatás, almenü pedig az egyes események. Bár ha már itt tartunk lehet rendezvények, vagy valami hasonló címszó alatt jobban elmenne, igaz akkor már lehet "simán" hír, ahol vannak kategóriák. Mindenesetre én most így átmentettem a régi menüsturktúrából az újba.

Az oktatás szekció kapta meg a részképzés almenüt, ahol szemeszterekre bontva megtalálhatják az érintettek a felhívást, hogy jöjjenek, mert az nekik nagyon günstig és persze billig. Vagy legalábbis egy élmény, amit butaság kihagyni. A nyári tanfolyamok ugyancsak itt szórakoznak fel. Itt jegyzem meg, hogy a honlapon belső reklám részére terület fenntartható, így a friss felhívások pl. a részképzésre ott hirdethetők, a hírek részről nem is beszélve, tehát így már nem eldugottak, csak a stuktúrában lentebb elhelyezkedők ezen oldalak.

A diákélet egy fontos menüpont, hiszed ide be lehet lopni egy linket erre a blogra, valamint arra a képtárra, melynek indulásához közöm volt. A partnereink rész egyértelműnek tűnik, amit 3 link követ a főiskola néhány főbb szolgáltatására a gyorsabb navigáció érdekében, mint neptun, intra, (online) jegyzetbolt, zárásként pedig az impresszum, ami megint egyértelmű definíció.

Röviden és tömören összefoglalva ennyi, ennél részletesebben már úgysem olvasná el senki. Természetesen az alternatív ötleteket, véleményeket szívesen veszem megjegyzés formájában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése