2007. április 17.

Unalmas az osztrák kormány

Az osztrákoknak csak kisebb hányada elégedett a nagykoalíció eddigi tevékenységével az első 100 nap után - tűnik ki egy friss közvélemény-kutatásból, melyet a Die Presse ismertetett hét végi számában.

A száznapos "türelmi idő" pénteken jár le, de a konzervatív napilap értékelése szerint a szociáldemokrata Alfred Gusenbauer kancellár kormánya ezt a társadalomtól nem kapta meg, a kabinet már hivatalba lépése első napjától "tűz alatt állt". Miközben a kancellár január 11-én 12 miniszterével és 6 államtitkárával letette a hivatali esküt, a kancellári hivatalon kívülről 2 ezer baloldali tüntető harsogta: "Ki árult el bennünket, szociáldemokratákat?"

Az Osztrák Szociáldemokrata Pártnak (SPÖ) kétségtelenül balszerencséje volt az indulásnál. A tandíj megszüntetésére tett ígéretének éppúgy nem sikerült érvényt szereznie, mint az Eurofighter-vadászgépek beszerzéséről kötött szerződés felmondásának, ráadásul fontos tárcákat volt kénytelen átengedni a koalíciós társ Osztrák Néppártnak (ÖVP), köztük a pénzügyminisztériumot. A baloldali választók nem vették jó néven kancellárjuktól, hogy az örökösödési adó kérdésében (amelyet a szociáldemokratát megtartani, a néppártiak megszüntetni akarnak) a néppárt álláspontja látszik felülkerekedni, és az osztrák munkaerőpiac védelmére tett ígéreteiket sem sikerült a szociáldemokratáknak teljesíteniük: a kelet-európai EU-tagországokból, ha korlátozott számban is, de érkeznek szakmunkások Ausztriába.

A kormány tevékenységével az osztrák választóknak összességében csupán 19 százaléka elégedett, 42 százalékuk viszont nem. A felmérésből a Presse szerint egy unalmas, szürke kormány képe rajzolódik ki. Ezt bizonyítja a lap szerint az, hogy az osztrákoknak csupán 33 százaléka mondta, érdeklődik a belpolitika iránt, 67 százalékuk viszont ennek ellenkezőjét állította.

(Forrás: MTI)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése