2007. április 7.

Óránként 574,8 kilométer

Kedden 574.8 kilométer/órás új vasúti sebességi világcsúcsot állított fel Franciaországban a V150 elnevezésű TGV - szerelvény.

A rekordot egy módosított, szériaelemekből összeállított, V150-es TGV érte el a Párizst Strassbourg-al összekötő úgynevezett kelet-európai LGV nagy sebességű vonalon a 191. számú kilométernél, Franciaországban, Le Chemin környékén délután 1 óra 13 perckor, derül ki a lapunkhoz eljuttatott közleményből.

A csúcsot egyébként a francia vasúttársaság (SNCF) tartotta 1990. május 18. óta a 325. számú TGV Atlantique vonatszerelvényével, amely 515,3 kilométer/óráig gyorsult a 166. számú kilométerkőnél Vendôme közelében.

"A csúcsdöntés igazolja azt a szakértelmet, amelyre a francia vállalatok a nagyon nagy sebességű vasúti közlekedés-fejlesztési program terén tettek szert" - mondta el a történtek után Hubert du Mesnil, a francia vasúthálózatot üzemeltető részvénytársaság (RFF) elnöke.

"Ez egy olyan projekt megkoronázása, amelyen az Alstom, az RFF és az SNCF szakemberei 14 hónapon keresztül dolgoztak. A mai eredmény a nagyon nagy sebességű vasúti közlekedés megbízhatóságának bizonyítéka mindazon országok és üzemeltetők számára, amelyek a közlekedésnek ezt a módját kívánják növekedésük egyik stratégiai alapelemévé tenni" - tette hozzá Philippe Mellier, az Alstom Transport elnöke.

"A V150 vasúti szerelvényen végzett tesztek eredményei előre vetítik a nagyon nagy sebességű vasúti közlekedés jövőjét, amely négy alappillérre épül: fedélzeti kényelem, biztonság és teljesítmény, utazás, valamint környezetvédelem" - nyilatkozta Anne-Marie Idrac, az SNCF vezérigazgatója.

A rekordnak köszönhetően az RFF, az Alstom Transport és az SNCF reményeik szerint tartósan megerősítette pozícióját a nagyon nagy sebességű vasúti közlekedés piacán.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése