2007. április 29.

A kismacska halála

Az elmúlt napok, hetek témája mellett e blog sem mehet el szótlanul. Toepler Zoltán Álszent című filmjéről van szó, melyben megfolytanak egy macskát. És ezt még közpénzből díjazták is.

A 38. Magyar Filmszemle különdíjas kisfilmje lett az Álszent című alkotás. A filmben hosszasan nézhetjük, ahogy vízbe folytanak egy kiscicát. A zsűri tagadja, hogy tudták volna, milyen körülmények közt forgatták a szektásokról szóló alkotást, pedig februárban még nem volt ebben semmi titok. Hartai László (zsűritag) az alábbiakat mondta az üggyel kapcsolatban: "Vihar egy pohár vízben" - minősítette a film és a macska megölése iránti médiaérdeklődést Hartai, aki szerint ennél sokkal fontosabb filmes ügyekről, a magyar filmművészet megújulásáról kéne inkább beszélnie a sajtónak.

Amennyiben ez lenne a magyar filmművészet megújulása, akkor talán annyira nem probléma, ha nem beszél róla a sajtó. Az Index április 22-i cikke az üggyel kapcsolatban itt olvasható. Az Indexen megjelent cikk óta a TV2 Napló című műsora is foglalkozott az üggyel, sőt ismételten téma lesz. Az adás, melyben a nyugalom megzavarására alkalmas képi hatások láthatók itt tekinthető meg.

Érdekesen változik egyébként Toepler véleménye arról, hogy ki is ölte meg szegény szerencsétlen ártatlan kiscicát. A Naplónak nyilatkozva még azt mondja, hogy "Én nem azért öltem meg". Láthatjuk, nem azt mondja, hogy kapta volna a videót - mint később teszi -, hanem ő mit miért nem tett. Ráadásul nem is azért ölték meg az állatot, mert a forgatókönyv megkívánta, hanem "mert véletlenül ennek helye volt a filmben." Hogy lehet egy kismacska vízbefolytásának véletlenül helye egy filmben?

Érdekes gondolkodásra vall, hogy Toepler szerint csak a humanista emberek gondolják úgy, hogy egy halálosan beteg állat elaltatása és vízbe folytása közt bármilyen különbség lenne. Továbbá a macska kapálózása, nyávogása (a víz alatt) még véletlenül sem annak a jele, hogy valami baja lenne, Toepler szerint "ez a kiscica nem szenvedett". A filmen miért küzd közel egy percig az életéért a macska ugyancsak rejtély, hiszen Toepler szerint "ahogy beszippantotta a vizet, pár másodperc múlva elhalálozott és nem szenvedett".

A Naplóban adott válaszai óta feltehetően aludt rá egyet, és már másként látja, a honlapján így ír az Álszent című filmmel kapcsolatos botrányról: "A film egyik jelenetében elpusztul egy ártatlan élőlény. Amikor ezt a filmet készítettem, nem gondoltam arra, hogy ilyen eszközzel éljek. Véletlen hozta, hogy így történt. Nem én fojtottam meg a kiscicát, de amikor egy kollégám megmutatta a képet, azt mondtam, ennek a felvételnek ebben a filmben szerepelnie kell." Eszerint már nem ő a macskagyilkos. Mindamellett a felvételt mikor megtekintette továbbra sem értem miért az jutott eszébe, hogy ez de jó lesz a filmjébe, ahelyett, hogy igyekezett volna feljelentést tenni.

A Herman Ottó Magyar Országos Állat- és Természetvédő Egyesület feljelentést tett a rendőrségen, ami nyomán VIII. kerületi rendőrkapitányság állatkínzás magalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást Toepler Zoltán Álszent című kisjátékfilmjével kapcsolatban. Az ügyben egyébként a botrány kirobbanása előtt, már február 15-én már feljelentést tett a Noé Állatotthon Alapítvány, a negyvenkét hazai állatvédő szervezetet tömörítő Fauna Egyesület, a Magyar Állatvédők Országos Szervezete és a Zöld Fiatalok Egyesülete is. Az Álszent című filmet februárban különdíjjal jutalmazta kísérleti- és kisjátékfilmes zsűri, a hivatalos indoklás szerint "a szöveg és kép formabontó használatáért, valamint egy szakrális téma szokatlan, újszerű feldolgozásáért". A zsűri azonban az ügy kirobbanása után nyilatkozatban jelezte, hogy visszaveszik a film készítőjétől az elismerést és az ezzel járó félmillió forintos pénzjutalmat, "amennyiben egyértelműen bebizonyosodik, hogy az állatot a filmkészítés során, a felvétel kedvéért elpusztították". Az Index április 27-i cikke itt olvasható.

Az esettel kapcsolatban két fórumot is találni az Indexen (és még rengeteget a világhálón). Az egyik Álszent - állatkínzás a filmszemlén, a másik Állatkínzás, álnéven cím alatt található. Továbbá egy online petíció is indult a macskagyilkos megbélyegzése címmel. Valamint itt is lehet aláírni, aki gondolja.

Zárásként még annyit, hogy Toepler Zoltán iWiW adatlapjáról megtudhatjuk, neki is van két macskája, sőt ezen felül két kutya és egy nyúl is. (Vajon élnek még, avagy egy hasonló film forgatásának emlékei?)

1 megjegyzés: