2007. február 2.

DVD Ajánló - 6. rész

Azt beszélik (Rumor Has It...)
Sarah (Jennifer Aniston), a New York-i újságíró eljegyezte magát Jeffel (Mark Ruffalo), de lelke mélyén fél a házasságtól, ezért halogatja a dolgot. A húga (Mena Suvari) azonban alig várja, hogy hozzámehessen teniszpartneréhez, és nem is váratja meg sokáig szerelmét. Sarah hazautazik az esküvőre a kaliforniai Pasadenába, ami azt jelenti, hogy egy időre el kell viselnie a családját. Számára nem könnyű az együtt töltött idő, sosem volt az, mert mindig őt tartották a család fekete bárányának, s ő maga sem tudta, hova tartozik. Szereti az apját és a húgát, de nem képes azonosulni megállapodott vidéki életmódjukkal és a teniszpartikkal. Számára a hazautazás egyet jelent azzal, hogy újra szembesülni fog az unalmas élettel, mely annyira riasztja. Csak a nagyanyjával, Katharine-nel (Shirley MacLaine) való találkozás teszi elviselhetővé számára az egész felhajtást, különösen miután megtudja tőle, hogy Sarah nem az első a családban, akinek a házasság hallatán inába száll a bátorsága. Harminc éve Sarah anyja is lelépett egy fiatalemberrel, néhány nappal az esküvője előtt.
Akkoriban kapott szárnyra a pletyka arról, hogy egy lány megszökött egy fiatalemberrel, akit korábban elcsábított a lány anyja - s ez óriási botrányt kavart egész Pasadenában. A pletykából könyv született, a könyvből pedig film. Az esküvői előkészületek közepette Sarah-t már csak ez a sztori érdekli, és megszállottan keresi a Diploma előtt egy példányát. Úgy érzi, a családja ihlette a történetet: Katharine a csábító nő, Sarah anyja pedig a fiatalember igazi szerelme. A kérdés már csak az: ki lehetett a fiatalember?
Sarah egyre inkább meg van győződve arról, hogy ez az ügy választ ad kínzó kétségeire, és végre megtudja, kicsoda ő valójában. Elutazik hát San Franciscóba, hogy felkeresse anyja egykori osztálytársát (Kevin Costner), aki mára ismert milliárdos lett. Ám nem az elveszített és sosem ismert apát találja meg benne, hanem egy olyan férfit, akibe ő is bele tudna szeretni...

A barlang (The Descent)
Egy borzalmas és tragikus baleset után egy évvel hat barátnő találkozik, hogy újra elinduljanak szokásos évi kalandtúrájukra a föld alá, a távoli Apalache-hegység barlangrendszerébe. A föld mélyében a balsors újra utoléri őket: egy kőomlás eltorlaszolja a föld felszínére vezető utat. A lányok rájönnek, hogy June, az expedíció vezetője, aki mindig új területeket akar felfedezni, egy feltérképezetlen barlangba hozta őket, és senki sem fog a megmentésükre sietni. A csapat szétválik, és mindenki más úton megy tovább, imádkozva, hogy kijáratot találjanak. De a föld alatt még leselkedik rájuk valami vagy valaki... emberszabású szörnyetegek faja, amely tökéletesen alkalmazkodott a sötétséghez. Amikor a barátnők rájönnek, hogy ők a préda, feltámadnak bennük a legősibb ösztönök, és harcba szállnak életre-halálra a kimondhatatlan szörnyűség ellen: a horror ellen, amely lesből, figyelmeztetés nélkül csap le rájuk, újra és újra.

Aviátor (The Aviator)
Howard Hughes, a huszadik század legfigyelemreméltóbb egyéniségei közé tartozott. Sikeres feltalálóként, dörzsölt iparmágnásként és ünnepelt hollywoodi producerként az álmai megvalósításáért a mindenre kész amerikai ideálját testesítette meg, legnagyobb szenvedélye azonban mindenekelőtt a repüléshez fűzte. Martin Scorsese kamerája előtt Hughes életének eredményekben leggazdagabb évei elevenednek meg: az a húszas évek közepétől a negyvenes évekig terjedő időszak, melynek során Hughes merészsége és szenvedélye révén mind a repülést, mind a filmkészítést forradalmasította. Hughes életének ezen fejezetét azonban, nemcsak a határtalan kísérletező kedv, a szenvedélyes szerelmi ügyek és a kíméletlen üzleti csatározások jellemezték, ezek voltak azok az évek is, amikor Hughes-nak először kellett szembenéznie a siker és a hírnév árnyoldalával, és saját maximalizmusa következményeivel.

Scorsese filmje nemcsak a sorozatos győzelmekről és diadalokról, hanem Hughes magánéletéről is képet fest. Mesél Hollywood két legendás színésznőjéhez, Katharine Hepburn-höz (Cate Blanchett) és Ava Gardnerhez (Kate Beckinsale) fűződő kapcsolatáról, és beszámol a Pan American befolyásos vezetőjével, Juan Triplle-lel (Alec Baldwin) folytatott heves küzdelméről. Feltűnik a filmben Hughes jobb keze, a mágnás mellett egész életében kitartó Noah Dietrich (John C. Reilly), és a Hughes-val állandó harcban álló Owen Brewster szenátor (Alan Alda), továbbá tanúi lehetünk annak a tragikus kimenetelű repülőgép-balesetnek is, mely nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az egyre súlyosabb fóbiákkal küzdő Hughes remetei magányban töltse élete hátralévő részét.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése