2012. június 24.

Schumacher újra a dobogón

Vegyes érzelmekkel teli hétvége volt F1 szempontjából a Valenciai Nagydíj hétvégéje. A szombati nap még jól zárult, hiszen Sebastian Vettel 1:38.086-os idejével megszerezte a pole pozíciót, ráadásul tette mindezt úgy, hogy 0,324 másodpercet vert ezzel a második Lewis Hamiltonra. Némileg rontott az összképen Michael Schumacher 12. és Mark Webber 19. helye. Bár az ausztrál továbbra sem tartozik kedvenc versenyzőim közé, mivel Red Bull versenyző, így csalódott voltam az eredménye láttán. Ekkor még reménykedhettünk abban, hogy az időmérő kihagyása a futamon már rajthoz állhat Timo Glock, végül azonban orvosi tanácsra ezt nem tette meg - Jobbulást! Jenson Button 9. helye akár a fejlődés jele is lehetne, mert előtte 10., még egy futammal korábban 13. helyre kvalifikálta csak magát. Ugyanakkor én ennél azért többet várnék a brittől, és remélhetőleg hamarosan összeszedi magát, és ismét jobb eredményeket produkál. (Az FP3-ban Button autózta a leggyorsabb időt, de az pont nem számít sehol, és az is csak nagyon kevésen múlt, a második Romain Grosjean 0,093 másodperccel végzett a McLaren-Mercedes versenyzője mögött)

Egész sokáig a futam is jól alakult, Sebastian Vettel jól jött el a rajtnál, megőrizte vezető helyét, és szépen építgette ki előnyét az élen. A 29. körben bejött a Safety Car Kovalainen és Vergne ütközése után, amivel a német elbukta addig megszerzett előnyét. A 33. körben kijött a biztonsági autó, és ugyan sikerült Vettelnek megőriznie az első helyét, már csak további két körig élvezhette, akkor ugyanis megállt alatta az autó. A 41. körben Grosjean autóját is megihlette Vettel esete, és hasonlóképpen megadta magát. Mindkét autóban Renault motor van, és mindkét autóban a generátor hibája vezetett a kiálláshoz.

Az utolsó pár körben sohasem lehet kellemes kiesni, ma Hamilton mégis megtapasztalhatta mindezt, miután összeakadtak Pastor Maldonadóval. Ami a britnek a verseny végét jelentette, az nekem és még sok-sok Schumacher rajongónak nagy-nagy örömöt, hiszen így a németek hétszeres világbajnoka visszatérését követően először állhatott dobogóra. A futamot egyébként Fernando Alonso nyerte meg, így megtört a minden futamon új győztest avatunk sorozat, viszont más érdekességet tartogatott a dobogó. A második helyet Kimi Räikkönen szerezte meg, vagyis három Ferraris világbajnok állt ma Valenciában a dobogón. A futam ugyanakkor a leintéssel még nem ért véget, egy rövid ideig veszélyben volt Schumacher harmadik helye, de végül nem kapott büntetést a német a DRS sárga zászló alatti használata miatt, mert ezzel együtt is lelassított ott, ahol kellett. Kapott ugyanakkor Jean-Eric Vergne 10 rajthelyes büntetést a Brit Nagydíjra, illetve 25.000 € megfizetésére is kötelezték. Maldonado 20 másodperces időbüntetést kapott, így a 10. helyett csak a 12. helyen zárta a futamot, Senna pedig megkapta a 10. helyet és az érte járó 1 pontot.

Schumacher úgy látszik kijött a gyakorlatból, legalábbis ami a futam utáni nyilatkozatokat jelenti, mert amikor annak végén anyanyelvén kellett volna nyilatkoznia, akkor mindezt angolul tette meg. De közben azért rájött, hogy német helyett angolul beszél, és végül az eseten mindannyian jót nevettek. Tavaly egy rendkívül unalmas Európa Nagydíjat kellett végigszenvednünk, idén ezt semmi esetre sem mondhatjuk. Legközelebb két hét múlva, vagyis július 8-án már a szezon 9. futama, a Santander Brit Nagydíj következik Silverstone-ból. A legjobb helyről Fernando Alonso várja a folytatást, mivel 111 pontjával vezeti a versenyzők világbajnokságát. Második a mai futamon egészen a 4. helyig előre lépdelő Mark Webber 91 pontjával. A nullázó Lewis Hamilton és Sebastian Vettel követi őket. Jenson Button csak a 8. 49 pontjával. Bár sok pont jár egy futamgyőzelemért, és egy kiesés nagy buktát jelent, a brit számára egyre inkább elúszni látszanak idei világbajnoki esélyei. A csapatoknál tartja vezető helyét a Red Bull Racing 176 ponttal, a második McLaren-Mercedes 137 pontos. A Lotus és a Ferrari is átlépte már a 100 pontos határt, miközben a Marussia, a Caterham és a HRT továbbra is pont nélkül kullog a sor végén.