2012. június 5.

RG12: Idén nem sikerült Wawrinkának

Két izgalmas mérkőzés befejezése is mára maradt, ezek közül az első Jo-Wilfried Tsonga és Stanislas Wawrinka találkozója, mely igazán közel volt már a végkifejlethez, amikor jött tegnap az este. A mai folytatás kifejezetten rosszul indult a francia számára, aki elvesztette breakelőnyét a svájcival szemben. Emlékeztetőül: döntő szett 4-2-ről folytatták. Tavaly sikerült Wawrinkának a bravúr, vagyis 0-2-es szettállásról fordítani, és bár idén is küzdött érte, közel volt hozzá, de végül revansot vehetett Tsonga az elmúlt évi vereségért, és a 6-4, 7-6(6), 3-6, 3-6, 6-4-es eredmény az ő továbbjutását jelenti most. Jo-Wilfried Tsonga a világelső Novak Djokovic ellen játszik legközelebb. Biztató lehet a francia számára, hogy a szerb csak nagyon nehezen, öt szettben tudott nyerni Andreas Seppi ellen. Bevallom, Tsonga és Wawrinka között nehéz volt választanom, mert mindkettejük továbbjutásának örültem volna, a következőn viszont egyértelműen a francia lesz a favoritom - még akkor is, ha papírforma szerint ő fog az esélytelenebbnek számítani. Ez a mérkőzés a Philippe Chatrier másodikja lesz majd, ugyanakkor a napi program a korábban megszokottnál később, csak délután 2 órakor kezdődik. Előttük Dominika Cibulkova lép pályára Samantha Stosur ellen. Utánuk férfi páros jön, ahol Michael Llodra és Nenad Zimonjic által alkotott duó lesz a favoritom.

A másik félbehagyott mérkőzés Juan Martin del Potro és Tomas Berdych találkozója, ezt tegnap ugyancsak a sötétedés miatt hagyták abba 7-6(6), 1-6, 6-3-nál. A fordítás itt sem következett be, a negyedik szettet (is) az argentin nyerte 7-5-re, vagyis itt egy favoritomtól kellett búcsút vennem - bár inkább ő, mint Murray vagy Federer. Utóbbi, vagyis Roger Federer lesz del Potro ellenfele a negyeddöntőben. Az előbbi mondatomból pedig már kiderül, hogy ott egyértelműen a svájcinak fogok drukkolni, már csak azért is, mert nem verhet meg sorban két olyan játékost del Potro, akit kedvelek - bár vele sincs bajom különösebben, kivéve, ha holnap is nyer :) Egyébként ez a találkozó a Suzanne Lenglen másodikja lesz majd, ahol úgyszintén délután 2 órakor kezdődik már csak a napi program holnap. Itt is női egyes lesz előttük, a két érdekelt pedig: Sara Errani és Angelique Kerber. Zárásként itt egy női páros mérkőzés lesz még a tervek szerint.

A menetrend szerinti napi program volt az David Ferrer és Marcel Granollers közti mérkőzés. A két spanyol küzdelméből előbbi jött ki győztesen egész sima 6-3, 6-2, 6-0-ás eredménnyel. Nicolas Almagro Janko Tipsarevic ellen nyert 6-4, 6-4, 6-4-es, akár egyhangúnak is nevezhető eredménnyel. Kár Tipsarevic-ért, tudjátok: Tipsy Time. De ettől függetlenül is ő a "nem szurkolok különösebben érte, de sajnálom ha kiesik" kategória oszlopos tagja nálam. Egy újabb spanyol-spanyol mérkőzést láthatunk a negyeddöntőkben, mivel Rafael Nadal vár Almagróra. Nadal az argentin Juan Monaco ellen nyert szenzációsnak számító 6-2, 6-0, 6-0-ás eredménnyel. Remélhetőleg a negyeddöntő azért ennél valamivel több izgalmat tartogat majd. Nem Nadal ellenében beszélek ezzel, sokkalta inkább magunk, nézők mellett, mert bár másfél óráig így is eltartott a mérkőzés, én csalódott lennék, ha ezért fizettem volna ki a jegyet.

Maximálisan megérte ugyanakkor jegyet váltani szerintem Andy Murray és Richard Gasquet találkozójára. Az első szettet egész simán elbukta Murray, de ismervén őt itt még egyáltalán nem izgultam érte, főleg nem a francia ellenében. Az idő pedig engem igazolt, és a következő három szettet hozta a skót, vagyis 1-6, 6-4, 6-1, 6-2-es eredménnyel ő is negyeddöntőbe jutott, ahol ő lesz David Ferrer ellenfele. Ennek a mérkőzésnek a győztese játszhat a Nadal találkozó győztesével, vagyis elvileg akár újabb spanyol-spanyol mérkőzés is összejöhet az elődöntőben. A másik elődöntőt pedig a Federer, illetve Djokovic mérkőzések győztesei játsszák, papírforma esetén éppen ők ketten. Párosokban Daniel Nestor és Max Mirnyi már elődöntős, mint írtam, Nenad Zimonjic még játszik az oda jutásért. Ugyancsak nyerniük kell még a Bryan tesóknak, az 1-es pályán játszanak másodikként, de legkorábban 12:00-tól negyeddöntős mérkőzést Oliver Marach és Horacio Zeballos ellen.