2012. június 2.

RG12: Eddig mindenki továbbjutott

Federer - Mahut
Forrás: RolandGarros.com
Na jó, nem a teljes főtáblára értve mindenki, hanem aki számít - nekem. A héten eddig nem nagyon írtam posztot az év második Grand Slam tornájától - igaz tegnapig 15-e óta semmi másról sem -, így egy gyors összefoglalás. A vasárnapi nap még inkább az F1-é, mint a teniszé volt nálam, így hétfőtől követem aktívabban az eseményeket, bár Roger Federer Tobias Kamke elleni sikeréből inkább csak az online eredményjelzőről értesültem. Az még legalább egy sima, bukott szett nélküli 6-2, 7-5, 6-3-as győzelem volt. Szerdán már tudta, hogy figyelni fogom, így az unalmasnak tűnő 6-3, 6-2-es vezetés után rövidítésben elbukta a harmadikat, de szépített 6-3-ra a negyedikben Adrian Ungur ellen. Ma Nicolas Mahut ellen is becsúszott egy elbukott második szett, de itt is továbbjutott a korábbi svájci világelső 6-3, 4-6, 6-2, 7-5-ös eredménnyel. Vagyis ezen a téren eddig nyugodt lehetek. Legközelebb a számomra (szinte) teljesen ismeretlenül hangzó David Goffin vár Federerre. Ami biztos, hogy selejtező körökből érkezett főtáblára a belga, és Radek Stepanek, Arnaud Clement és Lukasz Kubot sem tudta megállítani menetelésében.

Andy Murray
Forrás: RolandGarros.com
Hasonló favoritom a mai férfi teniszből Andy Murray, aki sima első körös mérkőzést tudhat maga mögött Tatsuma Ito ellen. A japánnak a harmadik szettben egy game sem jutott, igaz előtte 7-5 volt a második szett. De akkor már a 6-1-es elsőt se felejtsük ki. Jarkko Nieminen ellen aztán próbálta a frászt hozni rám, hogy ideje korán búcsúzni fog az idei salakos grand slamtől, bár az is igaz, hogy a finntől elszenvedett vereség abban az értelemben bele fért volna, hogy van annyira szimpatikus számomra, hogy megbocsátsam neki. De végül nincs mit, bár hátsérüléssel küzdött Murray, egy elbukott szettnél több most nem veszett oda, és 1-6, 6-4, 6-1, 6-2-re hozta a skót a mérkőzést. Pedig a finn a második szettben is jól állt, mielőtt elkezdett volna pocsékul játszani. Virginia Wade - ő a britek utolsó egyéni grand slam győztese - egyébként be is szólt a skótnak, hogy drámakirálynő, egész pontosan "cannot play against someone who is being a drama queen". Ezek szerint Djokovic "előadásait" nem szokta nyomon követni, mert arra nem tudom milyen jelzőt aggatna. Azt az egyet felejtette el VW, hogy Murray nem szokta feladni a mérkőzéseit. Egyetlen ilyen volt: Hamburg 2007-ben. És mindez az elmúlt 7 (hét!) év statisztikája. Szóval VW jó lenne, ha nem beszélne hülyeségeket, ha már nyilatkozik. Mindenesetre Murray még versenyben van, és a következő fordulóban Santiago Giraldo vár rá.

Berdych - Anderson
Forrás: RolandGarros.com
Harmadik játékos a kiemelésemben Tomas Berdych, bár ő már a nem top favorit, de szimpatikus kategória NR1 helyezettje. (Haha, hogy bonyolítsam kicsit :)) Szóval eddig ő is korrektül vette az akadályokat. Ez a diplomatikus megfogalmazása annak, hogy ma Kevin Anderson ellen egy megnyert, egy elbukott, majd egy rövidítésben szintén elbukott szett után, vagyis 1-2-ről kellett fordítania. A közel négy órás ötszettest 6-4, 3-6, 6-7(4), 6-4, 6-4-re hozta a cseh, és így ott lesz a negyedik fordulóban még biztosan. Előtte viszont Michael Llodra ellen tényleg sima mérkőzése volt, azt három szettben nyerte, ahogy Dudi Sela ellen sem kellett extra szett miatt a pályán maradnia. Legközelebb pedig Juan Martin Del Potro vár rá. Roger Federer mellett egy másik francia, Stanislas Wawrinka eredményeit is figyelni szoktam, és egyelőre ő is tovább jutott. Ma Gilles Simon ellen ő is egy kemény öt szettes mérkőzésre kényszerült, de négy és fél órányi kemény küzdelem után megvan a negyedik fordulóba jutás joga. Wawrinkánál azért már kevésbé igaz, hogy eddig sétagalopp lett volna az útja, mert Pablo Andujar ellen négy szettre, Flavio Cipolla ellen pedig ötre volt szüksége. Hát, Jo-Wilfried Tsonga neve sem az, amit látni szeretett volna szerintem következő ellenfélként. Pedig ő fog jönni.