2012. május 12.

Spanyol GP: Meglepetésekkel teli időmérő

Bruno Senna / Williams-Renault
Forrás: Instagram / puigcollderram
Meglepetésekkel telire sikeredett a 2012-es szezon első európai futamának, a Spanyol Nagydíjnak az időmérő edzése. Ráadásul a végeredményben sem lehetünk jelenleg 100%-ig biztosak. Ami viszont biztos, hogy Narain Karthikeyan olyan lassú volt a Q1-ben, hogy a 107%-os időt sem sikerült teljesítenie. A szintidő 1:28.363 lett volna, neki legjobbként is csak 1:13.122 sikerült. Nem jutott tovább az első etapból még Bruno Senna, Vitaly Petrov, Heikki Kovalainen, Charles Pic és Timo Glock sem. Az időmérő további részének figyelembe vételével a legnagyobb csalódás ezek közül Senna teljesítménye lehet, aki ráadásként utolsó körében a 12. kanyarban hibázott, a végeredményt lásd a baloldali képen. Ennek leginkább Vergne örülhetett, aki így megtarthatta az utolsó továbbjutást jelentő helyet. Leggyorsabb egyébként ebben az első etapban Lewis Hamilton volt, 1:22.583 időt autózva zárt - a mezőny, de elsősorban - Grosjean, Alonso és Rosberg előtt.

Circuit de Catalunya
Forrás: Instagram / ennoheidtmann
Az időmérő második részének vége igazi meglepetést hozott. Szerintem nem voltam egyedül, aki az eredmény láttán kellően meglepetten pislogott, és nem igazán értette, hogy eshetett ki pillanatok alatt Jenson Button, Mark Webber, a két Force India és Torro Rosso (és persze Massa, de ő nem igazán meglepetés), és csak épphogy továbbjutott Michael Schumacher, avagy Sebastian Vettel. Ugyanígy meglepetés született az élen is. Bár ezúttal is jó időt ment Hamilton, most volt nála jobb is. Pastor Maldonado 1:22.105-öt autózva zárta a Q2-t az élen. Kamui Kobayashi bár kvalifikálta magát a Q3-ba, hidraulikai probléma miatt részt már nem tudott venni az időmérő utolsó szakaszában, így garantált 10. hellyel várhatja a holnapot. A második etap kiesői a holnapi rajthelyek szerinti sorrendben: Jenson Button, Mark Webber, Paul di Resta, Nico Hülkenberg, Jean-Eric Vergne, Daniel Ricciardo, Felipe Massa.

Spanyol GP: Időmérő edzés végeredménye
A harmadik zöld lámpát már nagyon várta Vettel, aki már a lámpánál állva várta a Q3 startját. Végül csak autózott egyet, mért időt nem futott. Honfitársának, a korábbi hétszeres világbajnok Schumachernek is megtetszett az ötlet, ő is ment egyet, de mért idő nélkül. Nem céltalan autókázások voltak ugyanakkor ezek. Ha többen azt a taktikát választották volna, hogy nem futnak mért időt, akkor aki elsőként ment ki (illetve helyesebben ment át a rajt/cél vonalon), az lesz előrébb. Az első ténylegesen mért kört Lewis Hamilton autózta. Egy rövid ideig úgy tűnt, hogy meglepetés végeredmény születik, és Pastor Maldonadoé lehet a pole, de Hamilton 1:21.707-es idővel átvette az első rajtkockából indulás jogát tőle. Illetve, ezt még a stewardok bizonyára átgondolják. Hamilton ugyanis a boxba már nem ért vissza, hanem a levezető körben leállította az autóját a pályán. Ha ugyanis azért kellett leállítani az autót, mert nem volt benne elég üzemanyag, akkor ugorhat a pole. Ha nem ez az ok, akkor várhatóan ugyan megtarthatja az első helyét, kérdés ugyanakkor, hogy mennyire jó/rossz előjel úgy nekiindulni a futamnak, hogy az időmérő edzés végén le kellett állítanod az autód? Jelenleg a Q3 sorrendje ez, aztán majd meglátjuk változik-e: Lewis Hamilton, Pastor Maldonado, Fernando Alonso, Romain Grosjean, Kimi Räikkönen, Sergio Perez, Sebastian Vettel, Michael Schumacher, Kamui Kobayashi (utóbbi 3 mért idő nélkül, de Vettel és Schumacher voltak kint a pályán, így Kobayashi elé kerültek, és Vettel előbb volt kint, így Schumacher elé kerül).

Forrás: Instagram / raulgullon
Én bevallom sajnálom - és bocsi ezért minden Hamilton fantól -, hogy nem sikerült a bravúr Maldonadónak. Bár nem különösebben kedvencem ő sem, jó lett volna egy meglepetés pole-t látni. Ugyanakkor meglepetésből így sem volt hiány ma, és ha holnap tényleg eső lesz - a hivatalos honlapon lévő ikon ezt prognosztizálja, illetve az AccuWeather is ugyanezt jósolja jelenleg holnap délutánra -, akkor kifejezetten érdekes futamra van kilátás. Azért bízom benne, hogy a Red Bull Racingnek a 8. és 12. helyről sikerül (jóval) előrébb lépnie, és a Mercedestől is jobb produktumot szeretnék látni, mint a 7. és 9. hely. Vettel végülis kellően vidám volt, amikor a német RTL-nek nyilatkozott, így ő (és a csapat) feltehetően egy jobb vasárnapi eredményben bízik, mint a mai időmérő edzésen elért hely. (Jut eszembe: csak nálam akadozott kb. az időmérő feléig a német RTL? Teljesen nézhetetlen volt, aminek előnye, hogy végre néztem M1HD közvetítést is.)

Frissítve [18:30]: Bár 107%-on kívül autózott, a hétvégi produktuma meggyőzte az FIA-t arról, hogy holnap engedje versenyezni Karthikeyant. Az Ausztrál Nagydíjon már egyszer lassabb volt, mint az elvárható lenne (107%), de akkor nem kegyelmezett neki az FIA, a szezonnyitón nem állhatott rajthoz az indiai.

Frissítve [20:00]: Az FIA döntése értelmében Lewis Hamiltont visszasorolták a rajtrács végére. Figyelembe véve, hogy 2008-ban a Kanadai Nagydíjon már eljátszotta ugyanezt Hamilton és a McLaren, egyáltalán nem meglepő, és maximálisan jogos az ítélet. Hamilton autójában 1,3 liter benzin volt, amikor leállították, egy kör megtételéhez 2 liter benzin kell, az FIA mintavételhez 1 litert kell hagyni - vagyis ha számoltok kicsit, akkor egyértelmű miért nem akart semmi konkrétat elárulni a McLaren a titokzatos technikai hibáról. Ilyen ugyanis nem volt, pont úgy, ahogy elég üzemanyag sem. Mindez azt jelenti, hogy Pastor Maldonado indulhat holnap az első helyről! Na, erre ki mert volna fogadni az időmérő előtt? Én bevallom, biztosan nem.