2011. április 4.

Betörő járt a lépcsőházban

Sőt, nem csak a lépcsőházban, de ha már erre járt, akkor az egyik lakás zárját is megfúrta. Már körbejárt a rendőrség is, hogy látott-hallott-e valaki valami szokatlant. Van egy olyan tippem, hogy nem, hiszen ha valaki hallotta is a fúrást, akkor előbb gondolt arra, hogy egy új bútort szerelnek össze, mintsem arra, hogy betörés van folyamatban. Ráadásul ennek okán fel sem tűnik a napi rutinban a hang, vagyis a rendőrségi kérdésre is jön a válasz: nem, nem hallottunk semmit. (No meg ez úgy gondolom reflexszerű reakció is, hiszen ki szeret ilyen ügyekbe belekeveredni)

Egyébként mi a helyes teendő, ha észleljük, hogy feltörték a lakásunk. (Az instant szívinfarktusunk után) Menjünk be? És ha épp ott a betörő? Aki esetleg nem is annyira barátságos, és van nála mondjuk egy kés, ha hollywoodi filmből csöppent elénk, akkor akár fegyver is (vagy ez már a valóságban is lehet?). 

És persze jön a következő kérdés: Hogyan előzzük meg az újabb bajt? Ha beszereltem egy riasztót, akkor már nyugodt lehetek? Vagy csak ámítás a riasztó, és maximum saját biztonságérzetünk növelésére elég? És mi a helyzet ezekkel az új ajtókkal, amit például a nagyáruházak is hirdetnek? Tényleg véd, vagy csak pénzkidobás? Megvédhetjük egyáltalán hatékonyan a lakásunkat az illetéktelen behatolóktól, vagy törődjünk bele: minden erőfeszítésünk ellenére is előfordulhat, hogy feltört lakásunk (rém)képére érünk haza.