2010. augusztus 8.

Köszönjük Tarr!

Nem, nem kell komolyan gondolni, sajnos ezúttal nem tudom megdicsérni kábeltelevíziós szolgáltatónkat, bármennyire is – többnyire – elégedett ügyfele voltam eleddig. Sajnos ugyanis előzetes értesítés nélkül – még jó, hogy az ÁSZF-ben azt ígérték, hogy 30 nappal előtte szólnak – kivették a csatornakiosztásból a német RTL-t. Twitteren némileg elsiettem a hét elején a kijelentésemet, nem az utolsó német csatorna tűnt el ezzel, az ARD1 megmaradt az analóg kiosztásban is, de ez még nem vígasztal.

Egyrészt azért nem, mert az idegen nyelvű csatornák közül ezt néztem elsősorban – főleg mióta régebben a Pro7 is kikerült az analóg kínálatból –, másrészt mert egy olyan csatorna került be helyette, melyhez hasonló jellegű már így is rengeteg van a kínálatukban. Nem mellesleg azt sem díjazom, hogy így Palik és társai hülyeségeit kell(ene) hallgatnom F1 alatt például Niki Lauda véleményével szemben.

Persze tudom, bizonyára az ún. „Előfizetői igényeket felmérő piackutatás” eredményeként kellett a szokásostól eltérően év vége helyett már év közben csatornakiosztást változtatni. Valaki egyébként volt már részese egy ilyen piackutatásnak, vagy ez inkább amolyan urban legend, hogy létezik ilyen.

Visszatérve: a fő problémám, hogy a Digisport került a helyére. Félreértések elkerülése végett gyorsan leírom, hogy a csatornával nincs semmi bajom, de az analóg kínálatban már van/volt Sport1, Sport2, Eurosport, Eurosport2, SportKlub, illetve ide sorolható a Motors is. Ez összesen 6 sportcsatorna, ehhez jött most egy hetedik.

Lehet bennem a hiba, de én úgy gondolom, hogy ha valaki 6 sportcsatornából nem tud magának megfelelő műsort választani, akkor fizessen ő felárat a hetedik (és esetleg további) sportcsatornákért, és ne én azért, mert szeretnék idegen nyelvű csatornát nézni.

Egyébként meglepődve tapasztaltam, hogy mennyire kiszortírozták úgy általában a szolgáltatók szép lassan az idegen nyelvű csatornákat (az analóg) kínálatukból. Végülis ott, ahol a főiskolát/egyetemet végzettek fele (ergo az ún. értelmiség) nem kaphatja meg a diplomáját, mert nincs meg a kellő nyelvtudása hozzá, ott lehet, hogy tényleg nincs szükség az idegen nyelvű csatornákra, és aki ilyeneket néz, az egyenesen urizál, így fizesse csak a felárat.

Aki pedig szekszárdi (és környéki), azokkal ezúton tudatom – ha még nem vették volna észre, hogy hétfőtől nincs RTL, átkerült a helyére az orosz RTR Planeta, ami helyén pedig ott van már a Digisport.

Azért bízva abban, hogy a szolgáltatónak tényleg számítanak az előfizetői vélemények (lásd „Előfizetői igényeket felmérő piackutatás” – igaz ez akár lehet a „műsordíj gazdasági hatása” is), egy levelet azért írok a szolgáltatónak, némileg tömörebb és hivatalosabb formában kifejtve véleményemet.