2010. július 3.

Még várniuk kell a briteknek

A briteknek továbbra is várniuk kell arra, hogy saját Grand Slam-tornájukon, a Wimbledonon hazai bajnokot avassanak. Tavaly is, idén is az elődöntő jelentette jelenlegi legnagyobb reménységük, Andy Murray számára a végállomást. Mindez egyben azt is jelenti, hogy saját első Grand Slam-győzelmére is tovább kell várnia Murray-nek.

Természetesen néztem mindkét elődöntőt a mai napon, és az este folyamán – mielőtt megírtam volna ezt a bejegyzést – gondoltam benézek Murray rajongói oldalán a fórumba is. Egyfelől érthető a csalódottságuk – én is az voltam –, másfelől viszont nem értem egyesek túlzott kiábrándultságát.

Amit az elbukott Ausztrál Open döntő után produkált eredményekben, mindannak tükrében én nem mondtam volna Wimbledon előtt, hogy elődöntőt fog játszani. Sőt, itt sem volt minden esetben olyan a játéka – hiába nem bukott a Tsonga elleni találkozó előtt szettet –, hogy azt mondjam, biztos elődöntős lesz. De az lett.

Az egész wimbledoni versenyen az elődöntőben nyújtotta szerintem a legjobb formáját, és az valahol pech volt, hogy Rafael Nadal is hasonlóképpen tett. Mindegyik szettet kevés döntött el, hogy kié lett, a különbség annyi volt, hogy Nadal a fontos pontoknál még egy kis pluszt hozzá tudott tenni, míg Murray részéről ezek (most) hiányoztak.

Mindazonáltal, ha sikerül ezt a formáját átmentenie, és nem jön megint egy olyan hullámvölgy, mint jött az elbukott Ausztrál Open döntő után, akkor jó eséllyel vághat neki az év hátralevő részének, illetve az év utolsó Grand Slam-viadalának, az US Opennek.

Azt se felejtsük azért el, hogy egy olyan brit közönség előtt, mely rettentően régóta ki van éhezve arra, hogy legyen újra hazai győztesük Wimbledonban, rettentően nehéz játszani, és ez akarva-akaratlanul rányomja a bélyegét a játékos teljesítményére is. Főleg úgy, hogy még nincs meg az a hőn áhított első Grand Slam-trófea sem. Pontosan emiatt érzem úgy, hogy a legnagyobb esélye az US Openen vagy az Australian Openen lehet Murray-nek arra, hogy bizonyíthassa: ő is érett a GS-győzelemre.

Nem hinném, hogy lenne szégyenkeznivalója Murray-nek a mai vereség után, ne feledjük, hogy Federernek is megvan az a rossz szokása, hogy rendre elbukja Nadal elleni találkozóikat. Mindamellett Murray még mindig generációjának egyik legtehetségesebb és legeredményesebb teniszezője, már hosszú ideje stabilan a TOP4 környékén van (elsősorban pontosan a 4. helyen) a világranglistán.

Összességében tehát sajnos teljesen boldog nem lehetek a mai eredmény után, de a mérkőzés láttán úgy gondolom, hogy mérhetetlenül csalódottnak sem kell lennem. Én hiszem, hogy fogjuk látni Grand Slam-tornát nyerni Andy Murrayt, és még akár Wimbledon is meglehet.