2010. május 23.

Nyolcvanadik születésnap

Mamám ma ünnepli 80. születésnapját, mely apropóján a Fried Kastélyszállóban ebédeltünk. Mióta a múltkori szakácsokat elküldték, azóta ismételten jól főznek, bár az áraikban azért visszaköszön, hogy egy kastélyszállóról van szó. De hát nem lesz minden nap 80 éves valaki, így alkalomadtán belefér. Ezt követően otthon a fenti képen látható tortát kapta, illetve többek között a mellette látható virág is ajándék. Ha egy pillanatra megállunk és elgondolkodunk ezen a számon, akkor döbbenünk rá igazán, hogy mi minden történt ebben az elmúlt 80 évben, nem is feltétlenül csak vele, hanem magában a világban. De vajon mi is?

Például 1931-ben már Európát is utolérte a nagy gazdasági világválság. Felgyújtották 1933-ban Reichstagot, a német parlament épületét. Még ugyanebben az évben átadták a 314 méter magas lakihegyi adótornyot, mely azóta is Magyarország legmagasabb építménye. Két évvel később megszületett Elvis Presley, a Rock 'n' Roll királya. Természetesen a II. világháború is következett, ennek részletezését azonban kihagynám, hiszen most nem ezen van a hangsúly. 1946-ban megalakult a Magyar-Szovjet Légiforgalmi Rt, a mai Malév elődje. Ugyancsak ebben az évben történt a pengő nyugdíjba vonulása, és bevezetésre kerül a forint.

Négy évvel később, 1950-ben megrendezték az első Formula 1-es világbajnokságot. 1957-ben állt pályára az első műhold, a szovjet Szputnyik-1, egy hónappal később a Szputnyik-2 műhold fedélzetén eljutott a világűrbe az első élőlény, Lajka kutya. Pár évet kellett csak várni arra, hogy 1961-ben Jurij Gagarin a Vosztok-1 űrhajó fedélzetén végrehajtsa az első emberes űrrepülést. Időközben pedig megalakult a Beatles is. 1963-ban Martin Luther King elmondta „Van egy álmom…” kezdetű beszédét. Ugyanebben az évben merénylet áldozata lett John Fitzgerald Kennedy. Az „open era” kezdetét jelentette a teniszben az 1968-as év.

1974-ben az Eurovíziós Dalfesztivált az ABBA együttes nyerte meg Waterloo című dalával. A rákövetkező évben pedig felavatták a Nulladik kilométerkövet a budapesti Clark Ádám téren. A British Airways és az Air France 1976-ban beindította az első szuperszonikus utasszállító repülőgép, a Concorde menetrend szerinti járatait, de szintén ebben az évben lett bejegyzett védjegy a Microsoft, ráadásként még a Deep Purple is feloszlott. Két évvel később, 1978-ban II. János Pál pápa (Karol Jozef Wojtyla) a lateráni székesegyházban elfoglalta székét Róma püspökeként, és ugyancsak ebben az évben vezették be Magyarországon a személyi számot, mint azonosító jegyet. Szintén még ehhez az évhez kötődik a Dallas elindulása Amerikában, ekkor még csak minisorozatként, de később – mint tudjuk – sorozat lesz belőle. A „magyar Dallasra”, vagyis a Szomszédokra egészen 1987 februárjáig várni kellett.

A nyolcvanas évek egyik legfontosabb eseményeként megszülettem én, e blog szerzője, de ezen kívül többek között világtörténelem legsúlyosabb atomkatasztrófája is bekövetkezett, ami békeidőben történt – ez volna ugye Csernobil. Ugyancsak ebben az évtizedben írták alá a McDonald´s éttermi hálózat magyarországi kialakításáról szóló szerződést, valamint megnyitottuk nyugati határainkkat, az MSZMP feloszlatta magát, Szűrös Mátyás pedig kikiáltotta a Magyar Köztársaságot, és még a berlini fal lebontását is megkezdik.
A kilencvenes évek elején a Maastrichti szerződés aláírásával megalakult az Európai Unió. Csehszlovákia két önálló országra, Csehországra és Szlovákiára bomlott, de nem csak ők. Jugoszlávia is bomladozni kezdett ekkor már, igaz 2003-ig kihúzta Horvátország, Szlovénia, és Bosznia-Hercegovina nélkül Jugoszláv Szövetségi Köztársaság néven. Majd lett Szerbia és Montenegró, akik 2006-ban ugyancsak szétválltak.

A sort még folytathatnám, de felesleges lenne, hiszen ez a nap most nem is igazán erről szól, csak arra szerettem volna egy kicsit rávilágítani, hogy ha mindenhonnan csak pár dolgot szemezgetünk ki, akkor is mennyi minden történhet a világban 80 év alatt, és vajon mi minden fog addig még történni, mire én ünnepelhetem – ha ünnepelhetem – a 80. születésnapomat.