2010. január 28.

Andy Murray az első döntős

A két férfi elődöntő közül az elsőt ma tartották meg Melbourne-ben, amelynek a fő kérdése az volt, hogy Andy Murray vagy Marin Cilic jut be az alsó ágról a döntőbe. A felső ág elődöntőjét holnap rendezik meg, melyen Roger Federer játszik Jo-Wilfried Tsonga ellen. A mai elődöntőhöz kapcsolódó előzetes itt olvasható a TyBlogon.

Andy Murray kezdhette az adogatást a mérkőzésen, aki az első pontot is szerezte a találkozón, majd pedig különösebb gond nélkül hozta az adogatását. Ezt követően Cilic adogatásánál azonnal két breaklehetőséghez is jutott a skót, azonban egyiket sem tudta kihasználni, így 1-1 lett az állás. Az ezt követő szervajátékukat is hozták mindketten, majd 2-2 után Murray bajba került saját adogatásánál, három breaklabdát is kínálva ellenfelének. Ezeket azonban sorra hárította a skót, majd pár egyenlőt követően sikerült előnybe kerülnie Cilic-nek. Öt lehetőségre volt szüksége a horvátnak a breakelőny megszerzéséhez, amit majdnem el is bukott soron következő szervajátékában. A fontos és szoros game azonban ezúttal is Cilic javára dőlt el, ezzel megerősítve előnyét. Ráadásként az első szett végén másodszor is elvette a horvát a skót adogatását, aki így 51 perc játékot követően hozta 6-3-ra az első szettet. Ez egyben azt is jelenti, hogy Andy Murray eddigi szenzációs sorozata ezennel megszakadt, az idei Ausztrál Openen elszenvedte első szettveszteségét. Az első szettben a skót összesen 3 ászt és 11 nyerőt és 8 ki nem kényszerített hibát ütött, míg a horvátnál 1, 12 és 12 ugyanezeknek az értéke. Főleg első, de második szervából is több pontot szerzett Cilic, mint Murray.

A horvát folytatta sorozatát, és sorozatban 14 pontot nyert, mire a skót végre magára talált, és ő is pontot szerzett. Még az első szett elején mutatták egyszer, és most megint párszor, hogy Murray a hátához nyúl, igaz az első szettben még mintha lentebbre nyúlt volna, így nem biztos, hogy a kettő között van összefüggés. Minderre rácáfolva 2-2 után egy szenzációs ponttal jut breakelőnyhöz Murray, pedig ezúttal is a horvátnak segített a háló. Most Cilic került hullámvölgybe, sorra veszíti el a pontokat, Murray pedig semmire hozta az adogatását. A második szettet 49 percnyi játékot követően 6-4-re hozta a skót, ezzel pedig megvan az egyenlítés a nyert szettek tekintetében. Öttel kevesebb ki nem kényszerített hibája volt Murray-nek ebben a szettben, mint Cilic-nek, miközben eggyel több nyerőt ütött, és úgy általában is jobbak a mutatói a skótnak, mint a horvátnak.

A harmadik szettig kellett várni a mérkőzés első kettőshibájára, amit Cilic ütött. Egyszer ugyan korábban már Murray-nek bemondták a kettős hibát, de akkor a sólyomszemet kikérve kiderült, hogy jó volt a második szervája. Ezzel voltaképp jól is járt akkor, mert újra elsőt adogathatott. Most a horvát kettőshibája már a fáradtságát mutatta, aki ezt követően el is vesztette szervajátékát, így már a szett elején breakelőnybe került a skót. Nem kis meglepetésre azonban nem tudta megtartani az előnyt Murray, aki két breaklabdát ugyan hárított, de amikor egyenlőt követően előnyhöz jutott Cilic, akkor már megcsinálta a visszabreaket a horvát. 3.3 után jött el ismét Murray ideje, aki két breaklehetősége közül az elsőt ki is használta, majd végül ezt a szettet is hozta 6-4-re. Ezzel pedig már fél lábbal a döntőben érezhette magát a skót, aki ebben a szettben csak 6 ki nem kényszerített hibát ütött, ezzel szemben Cilic 15-öt. Ráadásul a horvát ütött emellett három kettőshibát is, és mindketten elkönyvelhettek még 1-1 ászt is.

A negyedik szettben is igen korán megszerezte a breakelőnyét Andy Murray, ráadásként most már a háló is vele volt. A mérkőzésért adogatva egy újabb hihetetlen pontot ütött a skót, mely talán nem csak a szett, hanem az egész torna egyik legszebb, ha nem a legszebb pontja volt. A szettet dupla breakelőnnyel 6-2-re zárta a skót, aki így biztosította helyét a vasárnapi döntőben. Ez lesz Andy Murray első döntős szereplése az Ausztrál Nyílt Teniszbajnokságon, míg összességében nézve pedig a második Grand Slam döntője. Ha a sors úgy hozza, akkor ráadásként lehet, hogy ugyanaz ellen kell ismét bizonyítania.

Az US Openen már játszott Grand Slam döntőt Andy Murray Roger Federer ellen, akkor - élete első GS döntőjét - elbukta, most ha a svájci világelső holnap győzni tud Jo-Wilfried Tsonga ellen, akkor akár revansot is vehet a skót az akkor elszenvedett vereségért. Mindemellett pedig bezsebelheti azt, amit már régóta sokan várnak tőle, vagyis a GS-győzelmet. Hogy erre valóban sor kerül-e idén Melbourne-ben, vagy sem, arra vasárnapig várnunk kell, mindenesetre az esélyei semmiképpen sem nevezhetők rossznak.

Az alsóági férfi elődöntő mellett megtartották ma a női elődöntőket is, ahol azt hiszem az az eredmény született, amit egy igazi teniszrajongó leginkább várt a négyes neveit elnézve. Serena Williams Na Li ellen aratott 7-6(4), 7-6(1)-os győzelmes győzelmet, míg Justine Henin Jie Zheng ellen tudott győzni 6-1, 6-0-ra. A dőntőt tehát a női világelső Serena Williams játssza a nagy visszatérő Justine Henin ellen a szombati játéknapon.

Kapcsolódó eredmények
Női egyes elődöntők
Serena Williams - Na Li 7-6(4), 7-6(1)
Justine Henin - Jie Zheng 6-1, 6-0
Férfi egyes elődöntő
Andy Murray - Marin Cilic 3-6, 6-4, 6-4, 6-2