2009. november 5.

Negyeddöntős Murray, Ferrer visszalépett

Közel két és fél órás játékot követően a csütörtöki nap utolsó mérkőzésén jutott tovább a Valencia Open 500 tornán első helyen kiemelt Andy Murray. Ellenfele, az argentin Leonardo Mayer - akivel mellesleg egy napon született Murray - számomra korábban ismeretlen volt, azonban akik látták a mai mérkőzést, biztosan megjegyezték a nevét - én legalábbis igen.

Az első szettben 3-3-ig fej-fej mellett haladtak, ekkor jutott breaklehetőséghez Murray, amelyet ki is használt. Mayer ugyan egyből ezután lehetőséget kapott arra, hogy visszavegye elvesztett adogatását, a skót hárította a breaklabdát. Ekkor már a szettben maradáson kellett gondolkodnia az argentinnak. Nehezen, három szettlabdát hárítva tudta csak hozni az adogatását, amelyet követően Andy Murray behúzta az első szettet 6-4-re.
 
A második szett elején holtpontra került a skót, azonnal elvesztette adogatását. Mayer tovább remekelt, sőt később ismét sikerült breakelnie Murrayt. Úgy tűnt 5-0-ás állásnál, hogy akár semmire is hozhatja a szettet az argentin. Ekkor azonban Murray kicsit magára talált, illetve Mayer keze is megremegett a lehetőségtől, így egészen 5-3-ig visszajött a skót, amikor azonban hozva az adogatását, megnyerte a második szettet Leonardo Mayer.
A döntő szettben magabiztosan kezdett Murray, semmire nyerte adogatójátékát. Egészen 3-2-ig mindketten hozták az adogatásaikat, ekkor azonban a második breaklabdát nem tudta hárítani Mayer, így előnybe került a skót. Murray innen pedig 6-4, 3-6, 6-3-ra megnyerte a mérkőzést, amire összesen 2 órára és 22 percre volt szüksége. A skót játékán azonban egyértelműen meglátszott, hogy az US Open óta nem játszott sérülése miatt, miközben az argentin pedig remek játékot mutatott be, és az utolsó percig elhitte, hogy lehet esélye Andy Murray ellen. És majdnem volt is.

A mérkőzést Twitteren élőben közvetítette a TyBlog, aki lemaradt róla, de szeretné gyorsan átfutni, összegyűjtöttem a bejegyzéseket:
19:53 Valencia Open 500 - következik: #Andy #Murray (brit) - #Leonardo #Mayer (argentin) #tenisz #tennis
20:21 #Murray nem tudott élni a breaklehetőséggel, eddig mindenki hozta az adogatását, 2-1* #Mayer
20:37 Megvan a skótnak a break! 4*-3 #Murray
20:41 Három breakladbához jut #Mayer
20:46 Remek ponttal sikerült hoznia a skótnak az adogatását. #Mayer a szettben maradásért adogathat. 5-3* #Murray
20:54 Három szettlabdát hárított #Mayer, az első szett megnyeréséért adogathat a pihenőt követően #Murray
21:01 Egyenlőről hozta az első szettet a skót, #Murray - #Mayer 6-4
21:16 #Murray elvesztette az adogatását, 2*-0 #Mayer
21:26 Kettős breakhátrányba került #Murray! 4*-0 #Mayer
21:36 A szettben maradásért adogathat #Murray, 5-0* #Mayer - valószínűsíthető a döntő szett
21:40 Először hozta adogatását a második szettben #Murray, 5*-1 #Mayer
21:42 Három breaklabdához jut #Murray
21:45 Egy elvesztett adogatást visszavett #Murray, 5-2* #Mayer
21:49 Ismét adogathat a második szettért az argentin, 5*-3 #Mayer
21:53 #Andy #Murray - #Leonardo #Mayer 6-4, 3-6, következik a döntő szett
21:56 A harmadik szettet jobban kezdte a skót, semmire nyerte az adogatását, 1-0* #Murray
22:16 Második breaklabdát nem tudta hárítani #Mayer, 4*-2 #Murray
22:21 #Mayer a mérkőzésben maradásért adogat
22:23 Semmire hozta adogatójátékát #Mayer, a mérkőzésért adogat #Murray
22:31 #Andy #Murray - #Leonardo #Mayer 6-4, 3-6, 6-3
Andy Murray a negyeddöntőben az ellen a Montanes ellen játszhat holnap, aki ma mérkőzés nélkül jutott tovább, miután térdsérülés miatt az ugyancsak spanyol Ferrer visszalépett a további játéktól. (Az más kérdés, hogy erről a Sport2 kommentátorainak senki nem szólt, és végig emlegették, hogy a Murray-Mayer találkozót követően jön majd a Montanes-Ferrer, és meg is jegyezték, hogy milyen későn lehet majd vége.)

Egy spanyol-spanyol mérkőzés tehát meghiúsult, de egy másik azért létre jött. Ez a Tommy Robredo - Feliciano Lopez találkozó volt, ahonnan az előbbi jutott tovább 4-6, 6-3, 6-4-es eredmény mellett. Egy további spanyol, Fernando Verdasco is tovább jutott, ő a szerb Janko Tipsarevic ellen nyert 6-3, 6-3-ra. A torna második helyen kiemelt orosz versenyzője, Nikolay Davydenko ugyancsak ott lesz a negyeddöntőkben, miután 6-3, 7-5-re tudott nyerni az argentin Monaco ellen.

A holnapi program Valenciában délután 1 órakor a Gilles Simon - Mikhail Youzhny találkozóval indul, őket 3 órakor Andy Murray és Albert Montanes követi, majd pedig amint végeztek, kezdődik a Nikolay Davydenko - Guillermo Garcia-Lopez találkozó. Este 8-tól pedig Fernando Verdasco lép pályára Tommy Robredo ellen, vagyis erre a napra is jutott egy spanyolok közti találkozó.

Bázelben Djokovic szenzációs eredményt ért el, és bár biztosra vettem a továbbjutását, a 6-0, 6-0-ás győzelem még így is meglepő Hernych ellen. Igazán szoros lett a Cilic-Troicki találkozó, mely mindhárom szettje csak rövidítésben dőlt el. Végül a 7-6(7), 6-7(8), 7-6(6)-os eredmény a szabadkártyával induló, mellesleg negyedik helyen kiemelt Cilic számára kedvezett. A hazai pályán játszó Wawrinka is három szettben tovább jutott, az ő ellenfele a finn Nieminen volt a második fordulóban.

A Davidoff Swiss Indoors Basel tenisztornán 14:00 órakor kezdődik a pénteki nap a Radek Stepanek - Marin Cilic mérkőzéssel. 16:00 órakor lép pályára Stanislas Wawrinka, akinek úgy gondolom nem lesz könnyű dolga Novak Djokovic ellen, ha bizonyítani szeretne a svájci közönségnek. A svájci világelsőre, Roger Federerre egészen 20:00-ig kell várni, amikor az orosz Evgeny Korolev ellen játszik majd. Az este utolsó mérkőzésén pedig a Bryan testvéreké és a Brunstrom-Rojer párosé lesz a főszerep.