2009. november 7.

Federer-Djokovic és Murray-Youzhny döntő

A mai nap első elődöntőjét 14:30-tól a Davidoff Swiss Indoors-on tartották, ahol Radek Stepanek és Novak Djokovic játszották a főszerepet. A cseh számára mindenképp fontos mérkőzés volt, hiszen még nem kvalifikálta magát a londoni tornára, de egy lépéssel már közelebb került hozzá. A hét elején még a 14. helyen állt a világranglistán, elődöntős szereplésével azonban a 12. helyig előrelépett már, megelőzve Marin Cilic-et és Gilles Simont. Utóbbinak egyébként már matematikai esélye sincs arra, hogy az első nyolcban végezzen.

Djokovic és Stepanek korábban öt alkalommal is találkozott már egymással, és 4-1-es aránnyal a szerb áll jobban. Mai mérkőzésük első szettjében azonban ekkora különbség nem volt köztük, ugyanis egészen 6-6-ig eljutottak. A rövidítést végül 7-4-re ráadásként a cseh nyerte meg, és még a második szett elején is ő nyújtott meggyőzőbb játékot. A szett végére azonban fordult a kocka, immár 7-5-re Djokovic győzött, vagyis jöhetett a döntő szett. Itt már könnyedén nyert 6-2-re a szerb, és ezzel elsőként ő került be a bázeli torna döntőjébe.

Másodikként a két svájci játszott egymás ellen, akik a torna elején még párosban közösen indultak, igaz már az első fordulóban kiestek. A világelső Federer és a szabadkártyás Chiudinelli korábban még soha nem játszott egymás ellen. Az első szett itt is igazán szorosra sikeredett, mely végén tie break tudott csak dönteni. Ezt 9-7-re Federer nyerte meg. A második szettben Chiudinelli nem tudta már ilyen jól tartani magát, így 6-3-ra ez a szett is a világelső svájcié lett.

A tornát az elmúlt három évben megnyerő Roger Federer lesz az ellenfele tehát a világranglistán harmadik helyezett Novak Djokovic-nak, mely igazán izgalmas döntőt vetít előre. Az elmúlt 14 találkozójuk közül 9-et a svájci és csak 4-et a szerb nyert meg. Utoljára az US Open elődöntőjébe játszottak egymás ellen, akkor 7-6(3), 7-5, 7-5-re Federer nyert. Emellett az ATP World Tour Masters 1000 cincinnati versenyén is a svájci nyert, másik két találkozójukon Djokovic nyert. Ez a miami és római masters verseny volt.

A párosok között az első helyen kiemelt Nestor-Zimonjic duó játszik a másodikként kiemelt Bryan testvérek ellen a döntőben ugyanezen a tornán. A páros döntőre 13:00 órától, az egyénire legkorábban 15:15-től kerül sor.

Valenciában a két orosz, azaz Mikhail Youzhny és Nikolay Davydenko mérkőzésével kezdődtek meg az elődöntők 18:00 órától. A kiemelések szerint utóbbinak a továbbjutása lenne a papírforma, melyet megerősíteni látszik 3-1-es mérlegük Davydenko javára. Idén nem játszottak még egymás ellen, utolsó mérkőzésüket a 2008-as Australian Openen játszották, ekkor azonban Youzhny volt az eredményesebb. Három szettben, 7-6(2), 6-3, 6-1-re tudta legyőzni honfitársát.

Az első szettben érvényesülni is látszott a papírforma, 6-3-ra Davydenko vezetett, de a következő kettőben magára talált Youzhny, és 6-4-re, majd a döntő szettet 6-3-ra megnyerve ő került be elsőként a Valencia Open 500 fináléjába. Ez semmiképp sem jó hír Davydenko számára, aki még küzd azért, hogy ott lehessen az év végi londoni versenyen. Igaz, jelenleg a helyzete nem olyan rossz, hiszen a hetedik helyen áll 3540 pontjával.

A második elődöntő két résztvevője a tornán első helyen rangsorolt Andy Murray, illetve a negyedikként kiemelt Fernando Verdasco volt. Korábban 7 alkalommal játszottak egymás ellen, ebből hatszor a skót nyert. Idén kétszer találkoztak, ebből a ATP World Tour Masters 1000 Miami tornát Murray simán nyerte 6-1, 6-2-re, míg az Australian Openen több mint 3 óra játékot követően 2-6, 6-1, 1-6, 6-3, 6-4-re a spanyol győzött.

Ezúttal 3-3-ig fej-fej mellett haladtak az első szettben. Ezt követően Murray elvette Verdasco adogatását, hozta a sajátját, majd ismételten sikerült a skótnak a break, így 6-3-ra behúzta az első szettet. Ezt követően alábbhagyott a figyelme, mely a második szettjébe került. Verdasco két breakkel 6-2-re hozta, így döntő szett következett. A harmadik szettre magára talált a skót, és 6-3-ra megnyerve 2 óra és 1 perc játékot követően biztosította helyét a holnapi dötőben.

Verdasco számára ez azt jelenti, hogy 3210 ponttal a nyolcadik helyen áll a világranglistán, amivel még pont kvalifikálta magát Londonra Davydenkoval együtt. Az őket követők közül Robin Söderling, Fernando Gonzalez, Jo-Wilfried Tsonga, Radek Stepanek és Marin Cilic számára is szükséges a végső győzelem a párizsi tornán. Igaz, utóbbi két teniszező esélye még akkor is minimális, és nagyban függ a többiek szereplésétől. Gilles Simon, illetve a világranglistán őt követők már nem kvalifikálhatják magukat Londonra.

Visszatérve a Valenciai versenyre: 13:00 órától rendezik meg a páros döntőt, melynek a Cermak-Mertinak és Granollers-Robredo duók lesznek a résztvevői. Andy Murray és Mikhail Youzhny mérkőzésére egészen 16:00 óráig kell várni.