2009. november 27.

ATP World Tour Finals: Murray is búcsúzott

Egyetlen game. Igen, egyetlen game volt, amely eldöntötte, hogy ki lesz Roger Federer mellett a másik továbbjutó, miután sikerült egy szettet nyernie Juan Martin del Potro ellen, a mérkőzést azonban elvesztette.

Az állítás azért így önmagában nem igaz, mert ha Andy Murray délután jobban odateszi magát a második szettben, és három helyett kettőben nyer, akkor most továbbjutó lehetne. Így viszont a tavalyi elődöntő után idén már a körmérkőzések után véget ért számára az ATP World Tour Finals.

A számolás és a hivatalos megerősítés egyébként az ATP számára is beletellett pár percbe, és ami vicces, hogy Andy Murray is a Twitteren kérdezte meg, hogy akkor most jól gondolja-e, hogy kiesett. Sajnos igen. És hogy miért is?

Azzal, hogy del Potro nyert, hármas holtverseny alakult ki. A szabályzat szerint pedig ebben az esetben:
i) If three (3) players each have one win, a player having played less than all
three (3) matches is automatically eliminated and the player advancing to
the single elimination competition is the winner of the match-up of the two
(2) players tied with 1-2 records; or
ii) Highest percentage of sets won; or
iii) Highest percentage of games won.
iv) If (i), (ii) or (iii) produce one (1) superior player (first place), or one (1) inferior
player (third place), and the two (2) remaining players are tied, the tie
between those two (2) players shall be broken by head-to-head record.

Jelen esetben pedig az a helyzet, hogy Roger Federer, Andy Murray és Juan Martin del Potro is két mérkőzést nyert meg, egyet pedig nem a körmérkőzéseik közül. Szettek tekintetében pedig 5-4 az arány. Ezért is említettem, hogy ha Murray koncentrál jobban Verdasco ellen délután a második szettben, akkor most csoportelső lenne, így meg kiesett.

A lényeg a game-k tekintetében van. Itt 44-40 Federer, 44-43 Murray és 45-43 del Potro mérlege. Megjegyzem, ott volt Roger Federer kezében, hogy tovább juttassa a skótot, ehelyett végül ő vesztette el az adogatását, és így lényegében juttatta tovább del Potrot. Igazság szerint ez volt az a nap, amikor mind a három játékost tovább juttattam volna szívem szerint.

Roger Federert azért, mert ő a régi nagy kedvencem. Andy Murrayt azért, mert ő az új kedvencem - és kicsit csalódott is vagyok, hogy lényegében senki más rajongójával nem sikerült még összefutnom itt a hazai interneten. Hahó, Andy rajongók! Merre vagytok?

Del Potro pedig - legyünk őszinték - ez után a játék után ott kell, hogy legyen az elődöntőkben, ez nem kérdéses. Sajnos azonban csak két hely van csoportonként, és ez most így alakult. Mellesleg a mérkőzést 6-2, 6-7(5), 6-3-re nyerte az argentin.

Holnap is érdemes a képernyők elé leülni - de aki a DigiSportot választaná, azoknak ajánlok előtte egy adag nyugtatót, engem legalábbis rettentően irritál a kommentátor, lehet holnap inkább egy angol streamet választok -, hiszen jön Rafael Nadal és Novak Djokovic. Ma olvastam egyébként fórumon, hogy állítólag ha kikap itt is Nadal, Djokovic meg nyer, akkor akár helycsere is lehet, de ennek nem számoltam utána, szóval tévedés is lehet. Akinek van kedve, tegye meg!

Este pedig a már biztos elődöntős Söderling játszik Davydenko ellen. Megjegyzem, ez azt jelenti, hogy a tavalyi döntősök egyike nem fog idén elődöntőt játszani, hiszen a svéd "elfoglalta" valamelyikük helyét. Holnap megkapjuk a választ is, hogy kiét.