2009. november 23.

ATP World Tour Finals: Legyőzték Nadalt

[Frissítve]Bravúrosan kezdett a londoni tornára csak az amerikai Andy Roddick visszalépését követően indulási jogot szerző svéd Robin Söderling. A mai délután második mérkőzésén (az első mérkőzésről itt írtam) két játszmában tudott győzni a korábbi világelső, jelenleg második spanyol Rafael Nadal ellen. Minderre elég volt 1 óra és 38 perc a világranglista kilencedik svéd számára.

Nem ez az első alkalom az évben, hogy Söderlingnek sikerül legyőznie Nadalt. A Roland Garroson a legjobb 16 között  játszott mérkőzésüket ugyancsak a svéd nyerte. Akkor 3,5 órára volt szüksége a 6-2, 6-7(2), 6-4, 7-6(2)-es győzelem elérésére. Igaz, az azt megelőző három találkozójukon Nadal bizonyult jobbnak. A spanyoloknak tehát a jelek szerint nem kezdődik jól az idei ATP World Tour Finals, hiszen tegnap Fernando Verdasco ugyancsak kikapott három szettben a világelső Roger Federertől.

A vereség Rafael Nadal számára azért is lehet fájó, hiszen immár maximum csak 1300 pontot szerezhet a londoni tornán, ezzel pedig romlottak az esélyei a világelsőség visszaszerzésére. Nadal később egy interjúban is elismerte, hogy "nincs esélyem a világelsőségre. A jelenlegi szintem nem világelső." Megjegyzem, ebben maximálisan igaza van, a sérülése miatti hosszú kihagyása óta nem játszott még azon a szinten, amit korábban megszokhattunk tőle.

Lassan kezdett Nadal, így Söderling könnyen juthatott el 3-0-ás vezetésig. Ekkor azonban magára talált a spanyol, visszavette elvesztett adogatását, és már 3-3 volt a szetten belül az állás. Egy újabb breaklabdának köszönhetően az első szett a svédé lett 6-4-re. A második szettet pedig ugyancsak 6-4-re tudta nyerni Söderling.

"Nagyon jól érzem magam", mondta Söderling. "Számomra ez mindig nehéz. Minden torna első mérkőzése a legnehezebb nekem. Egy kicsit ideges voltam az elején. De a jó kezdés, a korai break sokat segített."

"Úgy gondolom, nem játszottam rosszul. A játékom rendben volt", értékelt Nadal. "De a fontos pillanatokban, nem volt meg a szükséges nyugalmam, így néhány hibát vétettem.(...)"