2009. szeptember 27.

Mérési hiba miatt büntették Vettelt?

Nem sikerült sorozatban a 42. futamán célba érnie Nick Heidfeldnek, akinek már az időmérőn sem volt szerencséje. A rossz ballaszt miatt az autója nem érte el a minimum súlyhatárt az időmérőt követő mérlegeléskor, így a német a boxutcából rajtolt a futamon. A csapat ezzel együtt úgy döntött, hogy a motort és a váltót is kicseréli Heidfeld autójában. A verseny 20. körében Adrian Sutil megpróbálta megelőzni Jaime Alguersuarit, mely eredménye egy megpördülés lett, mely vége az lett, hogy telibe telálta Nick Heidfeld autóját. Sutil jutalma egy figyelmeztetés és 20 000 dolláros pénzbüntetés. Heidfeld azonnal, Sutil pár körrel később kiállt a versenyből.

Nem Heidfeld volt az egyetlen német versenyző, akinek nem volt szerencséje a futamon. (ok, Sutil is német...) Nico Rosberg a boxkiállását követően túl gyorsan jött és átcsúszott a fehér vonalon, amely miatt megkapta a boxutca-áthajtásos büntetését. Pechére pont ekkor jött egy biztonsági autós fázis, amely miatt egészen a 14. helyig visszacsúszott az addigi 2. helyéről. A futamot végül a 11. helyen zárta.

Sebastian Vettel második boxkiállását követően kapott büntetést a stewardoktól, akik úgy vélték, hogy 1,4 km/h-val túllépte a boxutcában megengedett 100 km/h-s limitet. Ez meglepte Vettelt és a csapatot is, hiszen a tempomat 99,5-re van beállítva, az első kiállásnál jól működött, és ezúttal is használta a német, ahogy a későbbiekben is, amikor - a jelek szerint, hiszen nem kapott további büntetést - ismételten jól működött a rendszer. A csapat telemetriai adatai ráadásul azt mutatják, hogy Vettel az ominózus kiálláskor sem lépte túl a megengedett sebességet, így akár az is előfordulhat, hogy az FIA alaptalanul vette el a német dobogós helyezését.

A Szingapúri Nagydíjat egyébként a pole pozícióból rajtoló Lewis Hamilton nyerte, mögötte a hétvége egyetlen szerencsésnek mondható német versenyzője, Timo Glock végzett, harmadik Fernando Alonso lett, aki Flavio Briattorénak ajánlotta helyezését. Az egyéni világbajnokságot továbbra is Jenson Button vezeti immár 84 ponttal, őt csapattársa Rubens Barrichello követi 68 ponttal, harmadik 59 ponttal Sebastian Vettel. Az őt követőknek már matematikai esélyük sincs az idei vb-cím megnyerésére. A konstruktőröknél a Brawn GP 153 ponttal vezet, második a Red Bull Racing 110,5 ponttal, míg harmadik helyen a Ferrari áll 62 ponttal. Elsősorban Hamilton győzelmének köszönhetően már csak 3 ponttal marad el az olaszok mögött a McLaren.