2009. július 3.

Véget ért a brit álom

A Wimbledoni Nyílt Teniszbajnokság tizenegyedik játéknapján az első elődöntőben lépett pályára Roger Federer Tommy Haas ellen. A svájci Yen-Hsun Lu, Guillermo Garcia-Lopez, Philipp Kohlschreiber, Robin Söderling és Ivo Karlovic legyőzésével jutott az elődöntőbe, eközben a német Alexander Peya, Michael Llodra, Marin Cilic, Igor Andreev és Novak Djokovic ellen játszott eredményesen a korábbi fordulókban. Egymás elleni mérlegük az eddigi mérkőzéseik alapján Federer számára kedvezőbb, aki kilencszer nyert, míg Haas csak két alkalommal.

Az elődöntő első szettjében nem született break, így tie break döntött a szett sorsáról, ahol 7-3-ra Roger Federer bizonyult a jobbnak. A második szettben először 4-5-ös Haas adogatásnál volt lehetősége a svájcinak, hogy breakelje ellenfelét, és ezzel behúzza a szettet. Erre akkor nem került sor, mivel a német remek adogatással hárított. Miután Federer hozta a saját szervajátékát, Haas a sajátjában ismételten bajba került. Az első szettlabdát nem használta ki Federer, a másodikat már igen, így 7-5-re megnyerte a szettet, amely egyben azt is jelenti, hogy már 2-0-ra vezetett ekkor a nyert szettek számát illetően, és csak egyre volt attól, hogy sorozatban hetedszer döntős legyen Wimbledonban.

A harmadik szettet még könnyebben, 6-3-ra hozta Roger Federer, aki így már biztosan résztvevője a vasárnapi férfi egyes döntőnek. A nagy kérdés ekkoz még az volt, hogy a két Andy közül melyik lesz az ellenfele. Bár Federer azt nyilatkozta, hogy neki mindegy, bizonyára Roddickot szívesebben látná a döntőben.

A nap második elődöntőjében a hazaiak kedvence, a világranglistán harmadik helyezett Andy Murray és a hatodik helyen kiemelt Andy Roddick játszott egymás ellen. Murray útja az elődöntőig Robert Kendrick, Ernests Gulbis, Viktor Troicki, Stanislas Wawrinka és Juan Carlos Ferrero legyőzésén keresztül vezetett, míg Andy Roddick Jeremy Chardy, Igor Kunitsyn, Jürgen Melzer, Tomas Berdych és Lleyton Hewitt ellen játszott eredményes mérkőzéseket a korábbi fordulókban.

Az első szettben 4-5-ös Murray adogatójátékban jutott breaklehetőséghez az amerikai. A hosszú labdamenet végén a skót kétkezes tenyerese a hálóban kötött ki, így az első szettet némi meglepetésre 6-4-re Andy Roddick nyerte meg. A második szett elején azonban azonnal a skótnak lett három fogadóelőnye, melyet értékesíteni is tudott, miután az amerikai tenyerese a hálóban végezte. Az előnyt egészen a szett végéig megőrizte Murray, vagyis most ő nyert 6-4-re egy szettet, ami azt jelenti, hogy a nyert szettek aránya immár 1-1.

A harmadik szett elején lehetősége volt Andy Murray-nek, hogy lemásolja a második elejét, de Andy Roddick sorban hárítani tudta a breaklabdákat. Egy újabb fordulatot követően 1-2-es Murray adogatásnál ezúttal Roddicknak volt fogadóelőnye, melyet értékesített is, így 3-1-re elhúzott. Az amerikainak 5-3-nál lehetősége volt adogatni a szettért, de Murray-nek sikerült visszajönnie, tie break döntött a szett sorsáról. Itt először a skótnak jutott szettlabda, de nem tudott élni vele, ezt köverően Roddick igen, így 9-7-re megnyerte a rövidítést, ezáltal 2-1-re vezetett ekkor a nyert szettek vonatkozásában.

A negyedik szett fő kérdése az volt, hogy a skótnak sikerül-e kiharcolnia egy döntőszettet, avagy négy szettben az amerikai jut tovább, és így megismétlődik a 2004-es és 2005-ös döntő. A döntés ismételten a rövidítésre maradt, ahol 6-4 után két mérkőzéslabdához jutott az amerikai. Az elsőt sikerült hárítania a skótnak, a másodikat már nem, vagyis Roger Federer ellenfele a döntőben ismételten Andy Roddick lesz.

Ez egyben azt is jelenti, hogy a brit álom az elődöntőben végerért, és Andy Murray feliratkozik Mike Sangster (1961), Roger Taylor (1967, 1970, 1973) és Tim Henman (1998-99, 2001-02) mellé azon brit játékosok sorába, akik elbukták az elődöntőt Wimbledonban.

Vasárnap Roger Federer Wimbledonban sorozatban hetedik döntőjét játssza, mely egyébként a huszadik Grand Slam döntője, és ha nyer, akkor a tizenödötik Grand Slam győzelme, mely új rekord lenne a sport történelmében. A döntőhöz kapcsolódó előzetes további részletekkel vasárnap délelőtt kerül publikálásra a TyBlogon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése