2009. július 3.

Előzetes: Federer - Haas

A Wimbledoni Nyílt Teniszbajnokság tizenegyedik játéknapján helyi idő szerint délután egy órakor (magyar idő szerint 14:00) kezdetét veszik a férfi egyes elődöntők. Elsőként Roger Federer és Tommy Haas lép pályára a centerpálya közönsége előtt.

Eddig tizenegy alkalommal találkozott egymással a két teniszező, és 9-2-es aránnyal a svájci vezet a győzelmek számát illetően. Utoljára a Roland Garroson játszottak egymás ellen. Akkor egy ideig komoly esély látszott arra, hogy a német megállítja Federer menetelését. Tommy Haas megnyerte az első két szettet, a harmadikban is 3-4-nél Federer adogatásánál breaklabdája volt 30-40-nél. A szettet azonban 6-4-re a svájci nyerte, a következő két szettet pedig már könnyedén, 6-0, 6-2-re hozta. Roger Federer idén eddig két tornát nyert meg. Az egyik az ATP World Tour Masters 1000 Madrid, ahol Rafael Nadalt győzte le, a másik pedig a Roland Garros, ahol Robin Söderlingnél bizonyult jobbnak.

Az elődöntőig idén Yen-Hsun Lu, Guillermo Garcia-Lopez, Philipp Kohlschreiber, Robin Söderling és Ivo Karlovic legyőzésén keresztül vezetett az út Federer számára. Ezalatt csak egyszer vesztett szettet, Philipp Kohlschreiber ellen, azt is rövidítésben 7-5-re.

Tommy Haas utoljára a 2002-es Australian Openen tudott Roger Federer ellen nyerni, az is egy öt szettes mérkőzés volt, ahol a német 7-6(3), 4-6, 3-6, 6-4, 8-6-ra győzött. Wimbledonban először jutott a német az elődöntőig, eddigi legjobb szereplése itt a negyedik forduló volt. Grand Slam tornán három alkalommal játszott elődöntőben. Erre az Australian Openen került sor 1999-ben, 2002-ben és 2007-ben. Kellemes emlékei azonban nem lehetnek ezekről, ugyanis mindannyiszor ez a végállomás is volt számára.

Tommy Haas újta az elődöntőig Alexander Peya, Michael Llodra, Marin Cilic, Igor Andreev és Novak Djokovic legyőzésével vezetett. A legrövidebb találozó ebből a Llodra elleni volt, ahol 4-3 után a francia feladni kényszerült a mérkőzést. Legnagyobb skalpja pedig a világranglista negyedik helyezettjének, Novak Djokovicnak a legyőzése a negyeddöntőben.

Tavaly is szerepelt Wimbledonban egy német az elődöntőkben, akkor Rainer Schüttler jutott el idáig, azonban a későbbi győztes Rafael Nadaltól három szettben kikapott. A németek közül Grand Slam tornán eddig ugyancsak Schüttler jutott el a legtovább, aki 2003-ban döntőt játszott az Australian Openen Andre Agassi ellen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése